ODIMM promovează antreprenoriatul social: este un sector relativ nou pentru comunitatea de afaceri din Moldova

23 Sept. 2021, 21:31
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
23 Sept. 2021, 21:31 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Veste bună pentru afacerile sociale din Republica Moldova și pentru antreprenorii care își doresc o astfel de afacere. Țara noastră va fi prima din regiunea Dunării care va avea un Program de suport și mentorat pentru întreprinderi sociale. Noua inițiativă de suport antreprenorial a fost prezentată, astăzi, experților din Ungaria, care sunt parteneri lideri în cadrul proiectului european transnațional  Finance4SocialChange, din care face parte și Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Noul proiect are ca scop promovarea inițiativelor în domeniul antreprenoriatului social.

În acest sens, reprezentanții din Ungaria au fost familiarizați cu acțiunile întreprinse de ODIMM pentru promovarea conceptului de antreprenoriat social în Republica Moldova și istorii de success ale companiilor care practică activități sociale.

„Antreprenoriatul social este un sector relativ nou pentru comunitatea de afaceri din Moldova, dar cu un potențial neexplorat. Sprijinul oferit la ora actuală de către stat persoanelor cu dizabilități și altor grupuri vulnerabile se concentrează, în principal, pe acordarea de asistență socială și medicală și , mai puțin, pe dezvoltarea abilităților de viață îndependentă. ODIMM și-a asumat angajamentul de promotor al antreprenoriatului social și va oferi tot suportul necesar pentru lansarea și consolidarea acestuia”, a menționat Iulia Costin, director general ODIMM.

Noul instrument de suport   a fost elaborat de ODIMM în comun cu Ministerul Economiei și partenerii de dezvoltare, având  ca obiectiv susținerea dezvoltării a peste 100 de întreprinderi sociale, în special din mediul rural și crearea a cel puțin 300 noi locuri de muncă. Inițiativa are un scop social bine determinat, o misiune asumată prin care se urmărește generarea de impact benefic asupra oamenilor, mediului și comunității. Prin intermediul acestui Program se dorește crearea unei societăți mai incluzive, utilizând instrumentele de business în soluționarea problemelor sociale.

Totodată,  cu suportul proiectului european Finance4SocialChange, ODIMM va lansa în perioada octombrie-decembrie o Campanie națională de promovare a Inițiativei de antreprenoriat social prin intermediul căreia vor fi difuzate spoturi publicitare și istorii de succes ale compaiilor care practică antreprenoriatul social. În același timp, vor fi organizate webinare și sesiuni de informare pentru a promova conceptul de antreprenoriat social în Republica Moldova.

Până în prezent, 4 companii din Republica Moldova și-au adjudecat titlul de  „întreprinderi sociale de inserție” la Comisia națională de antreprenoriat social.  Alte 46 de companii sunt cunoscute/atestate că practică periodic activități sociale.

Conform datelor statistice, economia socială în Europa acoperă peste 14.5 milioane de angajați remunerați, ceea ce reprezintă echivalentul a aproximativ 6,5% din populația aptă de muncă, iar aproximativ una din patru afaceri create are  statut de întreprindere socială.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău