Trebuia să realizeze tablouri pline cu BANI, dar a decis să-i păstreze pentru sine. Bancnotele au fost oferite de muzeu

29 Sept. 2021, 17:58
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
29 Sept. 2021, 17:58 // Au Bani //  MD Bani

Muzeul de Artă Modernă Kunsten din Aalborg a oferit unui artist bancnote în valoare totală de 84.000 de dolari pentru a realiza reproduceri a două lucrări ale artistului Jens Haaning, care a folosit anterior bani înrămați pentru a reprezenta salariile medii anuale ale unui austriac și ale unui danez – în euro și, respectiv, în coroane daneze. Însă, artistul a realizat o altă lucrare și a decis să păstreze banii pentru sine.

Astfel, la deschiderea unei expoziții despre viitorul muncii la un muzeu de artă danez, vizitatorii au admirat rame goale în loc de două rame mari de tablouri pline cu bancnote.

Când Muzeul de Artă Modernă Kunsten din Aalborg a primit lucrările recreate înainte de expoziție, personalul galeriei a făcut o descoperire surprinzătoare: ramele erau goale. Banii lipseau din cauza artistului, care spune că îi păstrează „în numele artei”.

„Am ales să realizez o nouă lucrare pentru expoziție, în loc să prezint cele două lucrări vechi de 14, respectiv 11 ani”, a declarat Haaning muzeului într-un e-mail, al cărui text este afișat acum lângă ramele goale.

A primit bani și pentru lucru

Pe lângă faptul că i-a oferit lui Haaning 534.000 de coroane daneze (84.000 de dolari) pentru operele de artă pline de bani, Muzeul Kunsten a fost de acord să plătească încă 10.000 de coroane (1.571 de dolari) pentru opera sa, precum și să acopere costuri precum încadrarea și livrarea. Dar artistul a declarat că proiectul l-ar fi lăsat în continuare fără bani, din cauza costurilor de studio și a salariilor personalului.

„În mod normal, mă aflu într-o situație mai bună atunci când expun în străinătate. Sunt danez și este (un) muzeu danez, iar ei se așteaptă să investesc pentru că apoi poate într-o zi vor cumpăra ceva”, a spus artistul.

Directorul muzeului Kunsten, Lasse Andersson, a susținut că muzeul și-a respectat partea sa din acord.

„Este foarte important pentru noi, deoarece am fost întotdeauna cunoscuți pentru că onorăm contractele și, de asemenea, plătim artiștilor un onorariu rezonabil”, a declarat el prin telefon.

Haaning a declarat că nu intenționează să returneze banii și că nu este „îngrijorat” de posibilele consecințe. Andersson a spus că artistul are termen până în ianuarie, când se încheie expoziția, pentru a rambursa împrumutul, după care muzeul va lua în considerare acțiuni legale.

Deocamdată, muzeul expune „Take the Money and Run” așa cum este, punând-o pe o platformă pentru a fi analizată și criticată. În lumea artei, operele care pun la îndoială valoarea artei în sine – cum ar fi Maurizio Cattelan care lipește o banană de un perete sau Banksy care distruge un tablou la licitație – nu sunt o noutate. Nu sunt nici operele de artă invizibile, cu regretatul Yves Klein care a expus o cameră goală în fața a mii de oameni în 1958.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO