Vinării, cetăți și biserici! Patru rute turistice noi ar putea conecta ambele maluri ale râului Nistru, cu suportul UE

05 Oct. 2021, 10:21
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Oct. 2021, 10:21 // Actual //  MD Bani

Patru rute turistice ar putea conecta Republica Moldova și Ucraina, promovând turismul din bazinul râului Nistru la nivel european, și nu numai. Pe aceste trasee se vor regăsi vinării, cetăți, dar și biserici cunoscute atât în țară cât și peste hotare.

Aceasta este principala concluzie a unei mese rotunde desfășurate pe 1 octombrie 2021, care a întrunit la Orhei, în format hibrid, peste 20 de reprezentanți ai asociațiilor de profil și operatorilor de turism din Republica Moldova și Ucraina.

Evenimentul, cu genericul „Turismul durabil ca forță motrice pentru dezvoltarea regională: experiența Republicii Moldova și a Ucrainei”, a fost organizat cu suportul Programului Uniunii Europene „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD, care contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Fiecare din cele patru trasee noi are o tematică distinctă și va conecta Republica Moldova, inclusiv regiunea din stânga Nistrului și Ucraina.

  1. Cetățile medievale: Soroca, Tighina și Hotin;
  2. Vinăriile „Buchetul Moldovei” din localitățile Grădinița, Leuntea și Dubăsari – Muzeul Sticlei din Tîrnăuca –  vinăria „Kvint” din Tiraspol – cramele din regiunea Odessa, Ucraina;
  3. Turismul rural-ecologic: Orheiul Vechi, stațiunile din Criuleni de pe malul stâng al Nistrului și pensiunile din regiunea Odessa, Ucraina.
  4. Locurile spirituale, cum ar fi mănăstirea de la Chițcani, mănăstirea „Marta și Maria” din Hagimus, catedrala Nașterii Domnului din Tiraspol și mănăstirea-cetate din Ismail, Ucraina.

„Ne bucurăm că prin intermediul Programului UE Măsuri de promovare a încrederii, implementat de PNUD, partenerii noștri locali, care se alătură mesei rotunde, atât offline, cât și online, au pavat calea unei platforme de colaborare, nu numai între cele două maluri ale râului Nistru, dar și în context regional mai larg. Va fi creat un spațiu turistic comun, care va genera mai multe oportunități în bazinul râului Nistru, prin managementul acestei destinații turistice”, a afirmat Giuseppe Paglione, manager de programe la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Urmează să fie creată o platformă pentru dialog continuu între reprezentanții industriei și autoritățile de reglementare din ambele țări, pentru a asigura condiții reciproc avantajoase pentru dezvoltarea sectorului turistic din bazinul râului Nistru, inclusiv pentru a îmbunătăți cadrul de reglementare necesar pentru fluidizarea mișcării și atragerea turiștilor.

„Generarea competitivității și durabilitatea destinațiilor turistice, aceasta ar trebui să fie abordarea corectă. De asemenea, e bine să se implice rezidenții și comunitatea locală în managementul turismului și procesul de luare a deciziilor, ulterior implementarea acesteia într-o abordare cu adevărat publică – privată – comunitară”, a menționat Ivan Liptuga, președintele Organizației Naționale a Turismului din Ucraina.

Participanții la masa rotundă au semnat o rezoluție, care prevede angajamentul de a promova rutele comune, crearea unor centre de informare turistică, extinderea surselor de finanțare la nivel internațional, condiții reciproc clare și transparente pentru circulația și găsirea turiștilor străini – elemente necesare pentru dezvoltarea unui turism durabil în bazinul râului Nistru.

Masa rotundă a fost organizată în parteneriat cu Centrul de Informare și Promovare în Domeniul Turismului din Republica Moldova, Agenția de Investiții și Dezvoltare, Organizația Națională a Turismului din Ucraina.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală