Vinării, cetăți și biserici! Patru rute turistice noi ar putea conecta ambele maluri ale râului Nistru, cu suportul UE

05 Oct. 2021, 10:21
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Oct. 2021, 10:21 // Actual //  MD Bani

Patru rute turistice ar putea conecta Republica Moldova și Ucraina, promovând turismul din bazinul râului Nistru la nivel european, și nu numai. Pe aceste trasee se vor regăsi vinării, cetăți, dar și biserici cunoscute atât în țară cât și peste hotare.

Aceasta este principala concluzie a unei mese rotunde desfășurate pe 1 octombrie 2021, care a întrunit la Orhei, în format hibrid, peste 20 de reprezentanți ai asociațiilor de profil și operatorilor de turism din Republica Moldova și Ucraina.

Evenimentul, cu genericul „Turismul durabil ca forță motrice pentru dezvoltarea regională: experiența Republicii Moldova și a Ucrainei”, a fost organizat cu suportul Programului Uniunii Europene „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD, care contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Fiecare din cele patru trasee noi are o tematică distinctă și va conecta Republica Moldova, inclusiv regiunea din stânga Nistrului și Ucraina.

  1. Cetățile medievale: Soroca, Tighina și Hotin;
  2. Vinăriile „Buchetul Moldovei” din localitățile Grădinița, Leuntea și Dubăsari – Muzeul Sticlei din Tîrnăuca –  vinăria „Kvint” din Tiraspol – cramele din regiunea Odessa, Ucraina;
  3. Turismul rural-ecologic: Orheiul Vechi, stațiunile din Criuleni de pe malul stâng al Nistrului și pensiunile din regiunea Odessa, Ucraina.
  4. Locurile spirituale, cum ar fi mănăstirea de la Chițcani, mănăstirea „Marta și Maria” din Hagimus, catedrala Nașterii Domnului din Tiraspol și mănăstirea-cetate din Ismail, Ucraina.

„Ne bucurăm că prin intermediul Programului UE Măsuri de promovare a încrederii, implementat de PNUD, partenerii noștri locali, care se alătură mesei rotunde, atât offline, cât și online, au pavat calea unei platforme de colaborare, nu numai între cele două maluri ale râului Nistru, dar și în context regional mai larg. Va fi creat un spațiu turistic comun, care va genera mai multe oportunități în bazinul râului Nistru, prin managementul acestei destinații turistice”, a afirmat Giuseppe Paglione, manager de programe la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Urmează să fie creată o platformă pentru dialog continuu între reprezentanții industriei și autoritățile de reglementare din ambele țări, pentru a asigura condiții reciproc avantajoase pentru dezvoltarea sectorului turistic din bazinul râului Nistru, inclusiv pentru a îmbunătăți cadrul de reglementare necesar pentru fluidizarea mișcării și atragerea turiștilor.

„Generarea competitivității și durabilitatea destinațiilor turistice, aceasta ar trebui să fie abordarea corectă. De asemenea, e bine să se implice rezidenții și comunitatea locală în managementul turismului și procesul de luare a deciziilor, ulterior implementarea acesteia într-o abordare cu adevărat publică – privată – comunitară”, a menționat Ivan Liptuga, președintele Organizației Naționale a Turismului din Ucraina.

Participanții la masa rotundă au semnat o rezoluție, care prevede angajamentul de a promova rutele comune, crearea unor centre de informare turistică, extinderea surselor de finanțare la nivel internațional, condiții reciproc clare și transparente pentru circulația și găsirea turiștilor străini – elemente necesare pentru dezvoltarea unui turism durabil în bazinul râului Nistru.

Masa rotundă a fost organizată în parteneriat cu Centrul de Informare și Promovare în Domeniul Turismului din Republica Moldova, Agenția de Investiții și Dezvoltare, Organizația Națională a Turismului din Ucraina.

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 10:23
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
10 Apr. 2025, 10:23 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Maib a fost desemnată una dintre cele mai inovatoare instituții financiare din Europa Centrală și de Est în cadrul prestigiosului program „The Innovators 2025”, desfășurat de publicația internațională Global Finance. Recunoașterea a fost acordată pentru proiectul „Bancassurance”, dezvoltat în parteneriat cu Donaris VIG, parte a Vienna Insurance Group (VIG) – o soluție modernă și digitală ce integrează servicii bancare și de asigurare într-un ecosistem financiar unitar și ușor de utilizat.

Premiul evidențiază realizările maib și abordarea inovatoare în digitalizarea serviciilor financiare, precum și dedicația liderului sectorului bancar de a crea experiențe complete, rapide și digitale pentru clientul modern. Bancassurance de la maib oferă:

  • Asigurare de Protecție a Creditului (CPI) – care acoperă plata ratelor în caz de îmbolnăvire sau pierderea locului de muncă, protejând clientul și familia sa de stres financiar, procesul fiind end-to-end, de la contractarea creditului la despăgubire, nemijlocit prin aplicația maibank.
  • Asigurări RCA și Carte Verde – achiziționate direct în maibank pentru automobilul personal sau altă mașină;
  • Asigurări de călătorie – achiziționate simplu și rapid din aplicația maibank.

Toate acestea au fost gândite pentru a oferi un plus de protecție clienților, a crea mai multă comoditate, oriunde s-ar afla și orice necesitate de asigurare ar avea.

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

„Suntem onorați să primim acest prestigios premiu internațional, care reconfirmă angajamentul nostru ferm pentru inovație și transformare digitală. Distincția acordată de Global Finance pentru soluția Bancassurance și aprecierea la nivel regional reflectă viziunea noastră de a construi un ecosistem financiar integrat, în care serviciile bancare și de asigurare se completează natural și intuitiv. În parteneriat cu Donaris VIG, am reușit să simplificăm procese complexe, să oferim protecție financiară inteligentă și să aducem tehnologia mai aproape de oameni, acționând cu grijă pentru clienții noștri. Le mulțumim experților Global Finance pentru această apreciere, partenerilor Donaris VIG – pentru inovațiile pe care le implementăm împreună în Republica Moldova și echipei maib – pentru dedicația continuă față de inovație, pentru centrarea pe client și pe experiențele pe care le creăm.”

Dezvoltarea proiectului a fost posibilă datorită colaborării cu Donaris VIG, companie care aduce în Moldova expertiza internațională a Vienna Insurance Group în digitalizarea serviciilor de asigurare.

Andrei Plămădeală, Director Financiar și Membru al Consiliului de Administrație Donaris VIG, a punctat:

„Suntem onorați să fim parteneri ai maib într-o colaborare strategică ce reflectă angajamentul nostru comun pentru inovație, digitalizare și excelență în serviciile dedicate clienților. Ca parte a Vienna Insurance Group, Donaris VIG beneficiază de acces la cele mai bune practici internaționale din domeniul asigurărilor, pe care le adaptăm constant pentru a răspunde cât mai bine nevoilor clienților din Republica Moldova.

Expertiza solidă a VIG, îmbinată cu spiritul inovator al maib, contribuie activ la transformarea și modernizarea pieței financiare locale. Prin Donaris VIG, clienții aleg încrederea, transparența și accesul facil la servicii de calitate. Ne propunem să fim mereu aproape de nevoile lor, oferind soluții eficiente și relevante, construite pe realitățile pieței locale”.

Global Finance a evidențiat în acest an organizațiile care revoluționează industria financiară prin soluții digitale, plăți în timp real, tehnologii blockchain și aplicații AI. Selecțiile au fost realizate de consiliul editorial al publicației, cu contribuția jurnaliștilor specializați, pe baza aplicațiilor oficiale depuse.

Raportul complet despre „The Innovators 2025” va fi publicat în ediția din luna iunie a revistei Global Finance, atât în format tipărit, cât și digital, pe GFMag.com.

Amintim că anul acesta Global Finance a desemnat maib ca Cea mai bună bancă din Moldova pentru 2025 și Cea mai bună bancă pentru finanțare sustenabilă.

Tu conduci. maib

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU