Autoritățile ”reînvie” CFM. Spânu: Dacă nu facem regulă la calea ferată nu vom avea niciodată drumuri bune

05 Oct. 2021, 09:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
05 Oct. 2021, 09:25 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Infrastructura CFM este într-o stare dezastruoasă. Săptămâna asta vom semna acordul cu BERD de reabilitare a tronsonului de 240km Tighina – Giurgiulești. Compania este pe final de a fi selectată, iar la anul deja va începe munca. Proiectul mai presupune și reabilitarea locomotivelor și vagoanelor, potrivit declarației făcută în cadrul emisiunii ”În Profunzime” ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Spînu a mai spus că au fost începute discuțiile și cu Agenția Franceză de Dezvoltare pentru a construi un ecartament european. ”Pe parcursul timpul au fost mai multe intenții de la companii franceze pentru reabilitarea tronsonului Iași-Ungheni-Chișinău cu dublu ecartament – european și normal care este în Republica Moldova. Sperăm la anul viitor să avem o claritate mai mare vizavi de acest subiect”.

”CFM a ajuns într-o stare jalnică pentru că s-a furat foarte mult, chiar obraznic și nu s-a investit nimic de-a lungul anilor. Ultima investiție a fost în 2008-2009 când a fost construit tronsonul Cahul  Giurgiulești, care nici acela nu a fost dat în exploatare. Dacă nu facem regulă la CFM nu vom avea niciodată drumuri bune”.

Potrivit lui, situația cu salariile de la CFM s-a îmbunătățit sunt plătite regulat și au început să fie achitate și restanțele pentru anul trecut.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 17:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 17:45 // Economie //  Lupu Eduard

Parlamentul a adoptat un nou set de măsuri pentru reducerea birocrației în sectorul economic. Un proiect care propune modificarea unor acte normative privind controlul activității întreprinzătorilor în Republica Moldova a fost aprobat în lectura a doua de către 57 de deputați.

Aceste modificări legislative au ca scop crearea unui sistem de control mai eficient și previzibil, reducerea povară controlului și a sancțiunilor inechitabile, precum și stimularea investițiilor. Potrivit autorităților, noile reglementări vor duce la o scădere a timpului necesar pentru procedurile de control cu cel puțin 56,7 mii de ore pe an și la economii de aproape 70 de milioane de lei pe an, prin reducerea numărului de sancțiuni și a potențialelor abuzuri din partea organelor de control.

Proiectul prevede că antreprenorii vor avea dreptul să conteste deciziile de control în instanță. De asemenea, sunt introduse sancțiuni pentru abuzurile inspectorilor, iar supravegherea internă a autorităților de control va fi îmbunătățită. Se va face o distincție clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, iar planurile de control vor fi unificate, luând în considerare diferitele tipuri de agenți economici și riscuri.

Anterior, ministrul Economiei, declara că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău