Autoritățile ”reînvie” CFM. Spânu: Dacă nu facem regulă la calea ferată nu vom avea niciodată drumuri bune

05 Oct. 2021, 09:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
05 Oct. 2021, 09:25 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Infrastructura CFM este într-o stare dezastruoasă. Săptămâna asta vom semna acordul cu BERD de reabilitare a tronsonului de 240km Tighina – Giurgiulești. Compania este pe final de a fi selectată, iar la anul deja va începe munca. Proiectul mai presupune și reabilitarea locomotivelor și vagoanelor, potrivit declarației făcută în cadrul emisiunii ”În Profunzime” ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Spînu a mai spus că au fost începute discuțiile și cu Agenția Franceză de Dezvoltare pentru a construi un ecartament european. ”Pe parcursul timpul au fost mai multe intenții de la companii franceze pentru reabilitarea tronsonului Iași-Ungheni-Chișinău cu dublu ecartament – european și normal care este în Republica Moldova. Sperăm la anul viitor să avem o claritate mai mare vizavi de acest subiect”.

”CFM a ajuns într-o stare jalnică pentru că s-a furat foarte mult, chiar obraznic și nu s-a investit nimic de-a lungul anilor. Ultima investiție a fost în 2008-2009 când a fost construit tronsonul Cahul  Giurgiulești, care nici acela nu a fost dat în exploatare. Dacă nu facem regulă la CFM nu vom avea niciodată drumuri bune”.

Potrivit lui, situația cu salariile de la CFM s-a îmbunătățit sunt plătite regulat și au început să fie achitate și restanțele pentru anul trecut.

Realitatea Live

02 Dec. 2022, 09:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Dec. 2022, 09:18 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În 2023, polița de asigurare medicală ar putea costa de trei ori mai mult, se arată într-un comunicat de presă al Campaniei Naționale de Asigurări Sociale (CNAM). Astfel, începând cu anul viitor, moldovenii ar putea achita 12.636 de lei față de 4.000 lei, cât costă în prezent.

„Conform proiectului, prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu şi din alte recompense va fi păstrată la nivel de 9%. Prima în sumă fixă va constitui 12 636 de lei, iar la achitarea acesteia în primele trei luni ale anului vor fi aplicate facilități.”

Anunțul vine după ce Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) a examinat joi, 1 decembrie, proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2023. Documentul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în jur de 14 miliarde 139 milioane de lei. În comparaţie cu suma aprobată pentru 2022, este prognozată majorarea veniturilor și a cheltuielilor cu 15,1%.

De asemenea, CNAM anunță că la achitarea poliței de asigurare în primele trei luni, se vor oferi facilități.

Astfel, proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă vor achita 1014 lei.

Pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor este stabilită prima de AOAM în mărime de 1622 de lei.

Prima de asigurare în mărime de 2028 de lei este stabilită pentru fondatorii de întreprindere individuală, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, străinii titulari ai dreptului de ședere permanentă și beneficiarii de protecție internațională, străinii cărora li s-a acordat dreptul de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova.

Mediatorii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreţii, traducătorii şi administratorii autorizaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, neangajaţi, care au obţinut atestat, licenţă sau autorizaţie în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie vor achita prima de asigurare de 4056 de lei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău