Gata cu roaming-ul în România. Când va fi scos

05 Oct. 2021, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Oct. 2021, 09:47 // Actual //  Lupu Eduard

Anularea roaming-ului cu România se va face în lunile următoare, iar anul viitor vom avea tarife mai mici, a dat asigurări, în cadrul emisiunii ”În Profunzime”, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

„Cred ca se va întâmpla în lunile următoare. Avem un proiect de acord, iar acest proiect este în avizare. Avem și o decizie pe care trebuie să o ia Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației a Republicii Moldova. Imediat ce vom avea avizele tuturor instituțiilor, vom avea discuții și cu partea română”, a opinat Spînu.

Potrivit ministrului, au fost purtate discuții și cu operatorii de telefonie mobilă și în luna decembrie va fi o decizie, iar de anul viitor să fie reduse tarifele. ”Pe termen mediu și lung, dacă reușim să implementăm această decizie cu România, se deschide calea și pentru parteneriate de acest tip și cu alte țări din UE”.

Spînu a precizat că în paralel se discută reducerea tarifelor la roaming și cu țările din Parteneriatul Estic. Dacă reușim să aprobăm toate actele până la sfârșitul anului, s-ar putea ca anul viitor și pentru Ucraina sa avem tarife mai bune.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 09:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 09:43 // Actual //  Lupu Eduard

România vrea să importe gaze naturale din Egipt, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită oficială la Cairo.

″Am discutat la Cairo, cu ministrul petrolului și resurselor minerale, Tarek El Molla, despre modalități concrete de a cataliza relațiile noastre tradiționale prin proiecte comune în domeniul energiei. România este interesată ca, până la momentul la care vom valorifica gazele de mare adâncime din Marea Neagră, să completeze necesarul de consum utilizând terminalul de gaze naturale lichefiate (LNG) egiptean″, a declarat Ciucă.

Egiptul dispune de două facilități de producție de LNG, respectiv Damietta (capacitate de 7,5 miliarde metri cubi pe an), controlată de un joint-venture între spaniolii de la Union Fenosa Gas și italienii de la ENI (80%), plus 2 companii de stat egiptene, și Idku (5 miliarde metri cubi pe an), deținută de Shell (35,5%), Petronas (35,5%), companiile egipetene de stat Egas (12%) și EGPC (12%), precum și Total (5%).

Ciucă a adăugat că are încredere că, alături de partenerii egipteni, se vor găsi soluțiile necesare pentru suplimentarea cantității de gaze necesară României, precum și pentru a oferi sprijin Republicii Moldova.

″Expertiza de operare și rețelele de transport de care dispunem sunt atuuri importante pentru a califica țara noastră drept un partener al proiectelor dezvoltate în comun cu investitorii egipteni în domeniile petrol si gaze″, a mai spus premierul român.

Potrivit sursei citate, consultările continuă la nivel de experți, precum si între operatorul sistemului național românesc de transport al gazelor Transgaz și subsidiara egipteană a ENI, care asigură 60% din gazul necesar consumului acestei țări.

Autoritățile Republicii Moldova au declarat de nenumărate ori că vor să renunțe la dependența de o singură sursă Gazprom. De la începutul anului 2023, Chișinăul susține că a renunțat la gazul rusesc și cumpără exclusiv de pe bursă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău