Rivian, cu zero venituri în 12 ani de activitate, devine al treilea cel mai valoros producător auto din lume

22 Nov. 2021, 08:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
22 Nov. 2021, 08:58 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Rivian (simbol bursier RIVN), un startup înfiinţat în 2009 care nu a înregistrat până acum niciun venit, a devenit recent al treilea cel mai valoros producător de automobile la nivel mondial, conform CNN Business.

Grupul american şi-a efectuat debutul pe piaţa de capital în urmă cu o săptămână, iar preţul acţiunii s-a dublat între timp, Rivian afişând în prezent o capitalizare de peste 140 de miliarde de dolari, peste Volkswagen (139 de miliarde) şi Daimler (96 de miliarde). Pe primele două locuri de găsesc Tesla şi Toyota, cu valori de piaţă de 1.000 de miliarde de dolari şi, respectiv, 260 de miliarde, scrie ZF.

Rivian a efectuat primele livrări de camioane în urmă cu două luni, iar marea majoritate a maşinilor au mers către angajaţii companiei, potrivit documentelor publicate la SEC (ASF-ul american). Totuşi, societatea a obţinut susţinerea unor grupuri precum Ford şi  Amazon, care a achiziţionat o participaţie de 20% în 2019.

Entuziasmul privind vehiculele electrice nu este nou – mulţi analişti, inclusiv Elon Musk, au declarat că Tesla este supraevaluată. Însă acţiunile producătorului continuă să crească, pe măsură ce Wall Street-ul îşi imaginează un viitor unde maşinile electrice reprezintă norma. Sub planul de infrastructură al preşedintelui Joe Biden, de 1,2 trilioane de dolari, circa 7,5 miliarde de dolari vor merge către construirea unei reţele naţionale de încărcare a automobilelor electrice.

De asemenea, oamenii care au decis să nu investească în Tesla în urmă cu un deceniu nu îşi propun să rateze încă un pionier al industriei.

Un alt exemplu de companie care ridică semne de întrebare în rândurile analiştilor este Lucid (LCID). Ieri, valoarea de piaţă a companiei, listată anul trecut la New York, a ajuns la aproape 90 de miliarde de dolari, după ce acţiunile producătorului de maşini electrice s-au apreciat cu 24%, alimentate de o declaraţie a executivilor, potrivit cărora rezervările pentru primele vehicule ale firmei au crescut semnificativ, iar planurile de producţie pentru 2022 sunt în linie cu estimările, relatează CNBC.

Astfel, Lucid valorează mai mult decât BMW, Ford şi Stellantis, în contextul în care societatea a început oficial livrările la sfârşitul lunii trecute. Principalul vehicul al companiei, sedanul Air Dream Edition, costă aproximativ 170.000 de dolari şi are o autonomie de peste 830 de km. Acţiunile Lucid sunt pe plus cu 470% în ultimele 12 luni.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:06 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova care vor să intre în lanțurile valorice internaționale pot accesa acum expertiză internațională printr-un nou apel lansat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), în parteneriat cu Unitatea de Implementare a Proiectului Băncii Mondiale de Ameliorare a Competitivității.

Programul de dezvoltare a furnizorilor locali oferă sprijin tehnic și consultanță de nivel internațional pentru companiile cu potențial de export din domenii prioritare precum industria agroalimentară, prelucrarea metalelor, piese auto, echipamente industriale și electronică. Primele 20 de aplicații vor fi evaluate cu prioritate.

Firmele eligibile trebuie să aibă o cifră de afaceri de minimum 5 milioane de lei, cel puțin cinci angajați și să demonstreze o activitate sustenabilă prin date financiare recente.

Fiecare companie selectată va beneficia de un audit complet al afacerii, realizat de experți internaționali. Aceștia vor analiza procesele operaționale, situația financiară și poziționarea pe piață. În urma evaluării, va fi elaborat un plan personalizat de dezvoltare, axat pe modernizarea producției, creșterea calității și capacitatea de export.

Programul include și sesiuni de formare în grup privind eficiența energetică, certificări internaționale, tehnologii moderne, precum și acces la rețele de cumpărători internaționali.

Inițiativa urmărește nu doar sprijinirea companiilor selectate, ci și consolidarea expertizei locale, prin transfer de know-how și bune practici.

Înscrierea se face online, iar selecția are loc pe măsură ce aplicațiile sunt recepționate. Grila de evaluare include criterii de eligibilitate tehnice și financiare, dar și potențialul de export al fiecărei afaceri.

Programul este implementat cu suportul Grupului Băncii Mondiale și al Guvernului Republicii Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO