Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 – aprobat în prima lectură

25 Nov. 2021, 22:33
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
25 Nov. 2021, 22:33 // Actual //  MD Bani

Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pentru anul 2022 a fost aprobat în primă lectură, joi, 25 noiembrie, de către deputații din Parlament, informează Realitatea.md.

Raportorul proiectului, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Macel Spatari a explicat că bugetul de asigurări sociale pentru anul viitor prevede o nouă metodă de indexare a pensiilor și ajutor pentru perioada rece a anului familiilor defavorizate. „Pensiile se vor indexa o singură dată pe an, la 1 aprilie și cu sume duble decât indexările în anii anteriori. Pe dimensiunea protecția copiilor s-au menținut politicile, care au existat până în prezent. Pentru perioada rece a anului vom veni cu ajutoare financiare”, a declarat ministrul de la tribuna centrală a Parlamentului.

Bugetul pentru anul viitor va fi mai mare cu 3,7 miliarde de lei față de cel din anul curent. Atât veniturile, cât și cheltuielile pentru anul viitor sunt estimate la 31,2 miliarde de lei. În structura veniturilor, 59,8% – reprezintă resursele generale ale bugetului asigurărilor sociale de stat și 40,2 la sută – transferurile de la bugetul de stat.

Cheltuielile BASS au fost repartizate pentru programul ”Protecția socială”, inclusiv subprogramele: protecția familiei și copilului (3,2 miliarde de lei); protecția socială a persoanelor cu dizabilități (3,8 miliarde de lei); protecția persoanelor în etate (1,98 miliarde de lei); protecția socială în cazuri excepționale (1,6 miliarde de lei); protecția în caz de incapacitate temporară (peste un miliard de lei).

Pentru proiectul în cauză au votat 56 de deputați, pentru lectura întâia.

 

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău