Expert: Politica bugetar fiscală pentru anul 2022 favorizează familiile cu mulți copii la plata impozitelor pe venit

26 Nov. 2021, 06:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Nov. 2021, 06:40 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, Politica Bugetar-fiscală pentru 2022 nu diferă foarte mult de politicile precedente. Cu toate aceste, el a observat elemente pro-familie.

Astfel scutirea personală la plata impozitelor a fost majorată cu 7,1% de 25,2 mii lei în 2021 la 27 mii lei în 2022. În același timp scutirea pentru persoanele întreținute a crescut cu 100%, de la 4,5 mii în 2021 la 9 mii în 2022.

Potrivit expertului, această majorare substanțială a scutirilor pentru persoanele întreținute, va avea efect benefic pentru familiile cu mulți copii.

În 2021 salariul median, cel care este primit de majoritatea angajaților, îl estimăm la 7,3 mii lei. Ținând cont de scutirile personale și cele pentru copii, tatăl sau mama dintr-o familie cu 3 copii în acest an are o rată efectivă de impozitare a veniturilor de 6,7%. Pentru 2022, datorită majorării substanțiale a scutirilor pentru persoanele întreținute, impozitul plătit de o persoană cu 3 copii v-a scădea la 5,3%. În cazul familiilor numeroase cu 4 sau mai mulți copii, rata efectivă a impozitului scade și mai puternic.

Așadar, datorită acestei modificări din politica fiscală o familie cu 3 copii v-a economisi la anul 1,4 mii lei pentru fiecare din părinți care lucrează. Dacă ambii părinți lucrează, atunci bugetul familiei va economisi la anul 2,8 mii lei la plata impozitului pe venit.

Politica bugetar-fiscală din 2022 este un exemplu relevant că autoritățile publice în caz de voință politică pot promova politici pro-familie și prin mecanisme fiscale. Costurile bugetului de stat pentru această măsură de susținere a familiilor cu copii sunt estimate la 175 milioane lei pentru anul 2022. În opinia mea este o investiție necesară în contextul înrăutățirii dramatice a situației demografice din Moldova, a scris Veaceslav Ioniță pe blogul său.

Realitatea Live

17 Mai 2022, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Mai 2022, 17:53 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Toate clădirile noi din Uniunea Europeană (UE) ar putea fi prevăzute cu panouri solare pe acoperişuri, conform planurilor Comisiei Europene destinate accelerării dezvoltării energiilor regenerabile şi înlocuirii gazelor şi petrolului rusesc, informează Financial Times.

Potrivit sursei citate, executivul comunitar vrea ca jumătate din energia UE să provină din surse regenerabile în 2030, mai mult decât dublu faţă de nivelul actual.

Pentru a atinge aceste obiective, costurile s-ar putea ridica la sute de miliarde de euro. Cu toate acestea, cheltuielile ar fi compensate de economii anuale de 84 de miliarde de euro generate de reducerea importurilor de combustibili fosili, susţine un plan al Bruxelles-ului denumit „RepowerEU” şi consultat de Financial Times.

Una din propuneri este „introducerea obligativităţii de a avea instalaţii solare pe acoperişul tuturor noilor clădiri şi al tuturor clădirilor existente cu performanţe energetice clasa D şi peste”.

Planul iniţial al UE, conform căruia emisiile de carbon trebuiau reduse cu 55% până în 2030 comparativ cu nivelul lor din 1990, cerea o ţintă de 40% pentru regenerabile. Însă războiul din Ucraina a impulsionat Bruxelles-ul să încerce să obţină independenţa energetică de Rusia, care este responsabilă pentru 40% din necesarul de gaze al blocului comunitar şi 20% din livrările de petrol.

Documentul RepowerEU, care este posibil să sufere modificări înainte de a fi publicat miercuri, susţine că energiile regenerabile sunt cea mai bună modalitate pentru a lupta cu schimbările climatice şi a atinge independenţa energetică, împreună cu importurile de gaze lichefiate şi hidrogenul generat din electricitate regenerabilă.

Gospodăriile ar urma să plătească, în medie, 309 de euro pe an în plus conform planurilor Comisiei.

„Costurile mai mari cu combustibilul şi efortul suplimentar de a reduce consumul de gaze vor majora costurile pentru sistemul energetic cu aproape 10% până la 1.721 miliarde de euro pe an, în medie, în deceniul 2021-2030”, se precizează în documentul Comisiei citat de Financial Times.

De asemenea, Comisia vrea să urgenteze construcţia de parcuri eoliene şi fotovoltaice prin forţarea statelor membre să desemneze zone „prioritare” cu standarde de mediu mai relaxare şi aprobare rapidă.

„Statele membre ar trebui să pună la punct scheme naţionale de susţinere pentru a asigura introducerea pe scară largă a panourilor solare pe clădiri. Acolo unde este cazul, acest efort ar trebui combinat cu renovarea acoperişurilor şi introducerea de soluţii de stocare a energiei şi pompe de căldură. De asemenea, statele membre ar trebui să mobilizeze instalarea de echipamente solare pe toate clădirile publice care sunt adecvate pentru acestea, de la clădiri administrative şi până la şcoli”, se precizează în documentul care ar urma să fie publicat miercuri de Comisia Europeană.

Multe din propunerile executivului comunitar vor avea nevoie de aprobarea guvernelor naţionale şi a Parlamentului European.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău