Expert: Politica bugetar fiscală pentru anul 2022 favorizează familiile cu mulți copii la plata impozitelor pe venit

26 Nov. 2021, 06:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Nov. 2021, 06:40 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, Politica Bugetar-fiscală pentru 2022 nu diferă foarte mult de politicile precedente. Cu toate aceste, el a observat elemente pro-familie.

Astfel scutirea personală la plata impozitelor a fost majorată cu 7,1% de 25,2 mii lei în 2021 la 27 mii lei în 2022. În același timp scutirea pentru persoanele întreținute a crescut cu 100%, de la 4,5 mii în 2021 la 9 mii în 2022.

Potrivit expertului, această majorare substanțială a scutirilor pentru persoanele întreținute, va avea efect benefic pentru familiile cu mulți copii.

În 2021 salariul median, cel care este primit de majoritatea angajaților, îl estimăm la 7,3 mii lei. Ținând cont de scutirile personale și cele pentru copii, tatăl sau mama dintr-o familie cu 3 copii în acest an are o rată efectivă de impozitare a veniturilor de 6,7%. Pentru 2022, datorită majorării substanțiale a scutirilor pentru persoanele întreținute, impozitul plătit de o persoană cu 3 copii v-a scădea la 5,3%. În cazul familiilor numeroase cu 4 sau mai mulți copii, rata efectivă a impozitului scade și mai puternic.

Așadar, datorită acestei modificări din politica fiscală o familie cu 3 copii v-a economisi la anul 1,4 mii lei pentru fiecare din părinți care lucrează. Dacă ambii părinți lucrează, atunci bugetul familiei va economisi la anul 2,8 mii lei la plata impozitului pe venit.

Politica bugetar-fiscală din 2022 este un exemplu relevant că autoritățile publice în caz de voință politică pot promova politici pro-familie și prin mecanisme fiscale. Costurile bugetului de stat pentru această măsură de susținere a familiilor cu copii sunt estimate la 175 milioane lei pentru anul 2022. În opinia mea este o investiție necesară în contextul înrăutățirii dramatice a situației demografice din Moldova, a scris Veaceslav Ioniță pe blogul său.

01 Dec. 2021, 16:45
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2021, 16:45 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Hai să celebrăm Ziua Națională a României cu o reuniune caldă! HiSky oferă reduceri de -10 euro la TOATE zborurile. Tot ce trebuie să faci, e să introduci promocode-ul „1DECEMBRIE” atunci când faci rezervarea, iar discountul va apărea automat la finalul acesteia.

După cum știi deja, operăm zboruri de linie din Cluj (spre Dublin, Chișinău și Lisabona), din Satu Mare (spre Paris), din Iași (spre Dublin), din Chișinău (spre Cluj, Dublin, Frankfurt, Moscova, Paris și Milano) iar luna aceasta începem cursele din Târgu Mureș (spre Milano, Londra și Paris) și din Baia Mare (spre Milano și Londra).

„Ziua Națională a României este o sărbătoare specială și în această zi toți cei plecați peste hotare își reamintesc cu dor de identitate și rădăcini. Noi am vrut să dăm o continuitate acestor sentimente de mândrie națională și am decis să oferim românilor de pretutindeni un motiv în plus pentru a reveni acasă. Aici, cu siguranță îi așteaptă oameni dragi”, a declarat Iulian Scorpan cu ocazia campaniei dedicată Zilei Naționale a României.

Oferta este valabilă pentru biletele cumpărate în perioada 1-5 decembrie.

Toate biletele sunt disponibile pe www.hisky.aero și la agențiile partenere.

HiSky este o companie aeriană certificată în România și R.Moldova. Operează zboruri de linie și zboruri charter de pe 7 aeroporturi internațioanale (Chișinău, Cluj, Iași, Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures, si Oradea), spre 15 destinații importante din Europa, Asia și Africa. HiSky are o flotă compusă din două Airbus A320 (YR-BEE, YR-SKY) cu 180 de locuri și un Airbus A319 (ER-SKY) cu 144 de locuri. Vârsta medie a celor trei aeronave HiSky este de 11 ani. Serviciile sau orice alte informații despre HiSky pot fi consultate pe site-ul www.hisky.aero.

P.

 
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei