Expert: Politica bugetar fiscală pentru anul 2022 favorizează familiile cu mulți copii la plata impozitelor pe venit

26 Nov. 2021, 06:40
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Nov. 2021, 06:40 // Actual //  MD Bani

Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, Politica Bugetar-fiscală pentru 2022 nu diferă foarte mult de politicile precedente. Cu toate aceste, el a observat elemente pro-familie.

Astfel scutirea personală la plata impozitelor a fost majorată cu 7,1% de 25,2 mii lei în 2021 la 27 mii lei în 2022. În același timp scutirea pentru persoanele întreținute a crescut cu 100%, de la 4,5 mii în 2021 la 9 mii în 2022.

Potrivit expertului, această majorare substanțială a scutirilor pentru persoanele întreținute, va avea efect benefic pentru familiile cu mulți copii.

În 2021 salariul median, cel care este primit de majoritatea angajaților, îl estimăm la 7,3 mii lei. Ținând cont de scutirile personale și cele pentru copii, tatăl sau mama dintr-o familie cu 3 copii în acest an are o rată efectivă de impozitare a veniturilor de 6,7%. Pentru 2022, datorită majorării substanțiale a scutirilor pentru persoanele întreținute, impozitul plătit de o persoană cu 3 copii v-a scădea la 5,3%. În cazul familiilor numeroase cu 4 sau mai mulți copii, rata efectivă a impozitului scade și mai puternic.

Așadar, datorită acestei modificări din politica fiscală o familie cu 3 copii v-a economisi la anul 1,4 mii lei pentru fiecare din părinți care lucrează. Dacă ambii părinți lucrează, atunci bugetul familiei va economisi la anul 2,8 mii lei la plata impozitului pe venit.

Politica bugetar-fiscală din 2022 este un exemplu relevant că autoritățile publice în caz de voință politică pot promova politici pro-familie și prin mecanisme fiscale. Costurile bugetului de stat pentru această măsură de susținere a familiilor cu copii sunt estimate la 175 milioane lei pentru anul 2022. În opinia mea este o investiție necesară în contextul înrăutățirii dramatice a situației demografice din Moldova, a scris Veaceslav Ioniță pe blogul său.

Realitatea Live

14 Dec. 2024, 10:02
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
14 Dec. 2024, 10:02 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Începând cu 1 ianuarie 2025, unele bancomate ale T-băncii (fostul „Tinkoff”) din Rusia nu vor mai accepta operațiuni efectuate cu carduri Visa și Mastercard, conform unui anunț făcut de banca respectivă, citat de RBC.

Problemele ar putea afecta și terminalele bancare ale instituției, care se numără printre primele zece bănci din Rusia după active și în top 5 în funcție de volumul depozitelor persoanelor fizice.

Reprezentanții băncii au asigurat că aceste carduri vor putea fi utilizate în continuare pentru plăți online, dar pentru operațiunile la bancomate se recomandă utilizarea cardurilor „Mir”, sistemul de plată național al Rusiei.

Conform unor surse RBC, la sfârșitul anului 2024, certificatele de securitate pentru cipurile cardurilor Visa și Mastercard, esențiale pentru criptarea datelor în timpul tranzacțiilor, vor expira pentru unele bănci din Rusia. Fiecare instituție bancară va decide dacă aceste carduri vor mai funcționa sau nu în continuare.

Sberbank și VTB, alte bănci de top din Rusia, au declarat pentru Interfax că nu vor întâmpina probleme cu acceptarea cardurilor Visa și Mastercard emise de ele.

În octombrie, vicepreședintele VTB, Gheorghi Gorșkov, a precizat că un card cu certificat expirat nu va deveni inutilizabil („o cărămidă”), subliniind că doar 1% dintre ruși mai dețin astfel de carduri internaționale, iar numărul lor continuă să scadă.

Visa și Mastercard și-au suspendat operațiunile în Rusia în primăvara anului 2022, ca răspuns la invazia Ucrainei. De atunci, sistemul „Mir” a devenit principala soluție de plată pentru cetățenii ruși, iar cardurile internaționale și-au pierdut treptat relevanța în țară.

Această evoluție reflectă continuarea adaptării sectorului bancar din Rusia la sancțiunile internaționale și la schimbările din piața globală de plăți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală