Maib a fost desemnată „Banca Anului 2021 în Moldova” de revista The Banker

02 Dec. 2021, 14:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
02 Dec. 2021, 14:04 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Pentru al treilea an consecutiv, maib a fost recunoscută „Banca Anului 2021 în Moldova” de revista financiară britanică The Banker, parte a grupului Financial Times. Premiul reconfirmă și în acest an poziția maib de lider al sectorului bancar din țară.

Criteriile de selecție a câștigătorilor premiului includ performanța financiară a băncii, transparența, transformarea digitală, inovația și răspunsul la pandemia de COVID-19.

Giorgi Shagidze, CEO maib:

„Adresez mulțumiri echipei The Banker pentru recunoașterea și aprecierea eforturilor noastre. Acționând cu o strategie actualizată și cu o nouă identitate de brand vom fi axați mai mult pe clienții noștri, pe prezența digitală, pentru a le face viața clienților noștri mai ușoară, mai bună și mai mobilă. Ne vom axa pe transformarea modelului de business, operațional, îmbunătățind continuu maniera în care ne servim clienții și, bineînțeles, continuând să fim în topul sectorului bancar din Moldova. Adresez sincere mulțumiri echipei maib, care a reușit să obțină atâtea realizări și o felicit pentru cucerirea acestui important premiu internațional”.

The Banker a apreciat progresul înregistrat:

„Economia Moldovei a revenit rapid din dificultățile anului 2020, chiar și după ce PIB s-a redus cu 7% în cursul anului. Până în al doilea trimestru al anului 2021 consumul privat a ajuns aproape de normele pre-pandemie, după ce o creștere puternică a salariilor a fost însoțită de un flux important de remitențe și transferuri sociale, potrivit Băncii Mondiale. În plus, activitatea investițională a fost, de asemenea, puternică, parțial ca urmare a mediului monetar favorabil care a predominat în întreaga țară. În consecință, perspectivele economice ale Republicii Moldova par luminoase.

Câștigătorul din Republica Moldova a premiului The Banker din anul curent, maib, și-a trasat bine cursul în acest mediu al schimbării. O mare parte din succesul băncii se datorează strategiei sale clare și bine implementate, orientate spre crearea de experiențe de cea mai bună calitate clienților săi. De-a lungul anilor și-a dezvoltat și o reputație pentru calitatea inovațiilor pe care le-a oferit pieței bancare din Moldova. Banca nu se oprește la succesele deja înregistrate și continuă să aibă un rol important dezvoltând continuu oferte de produse și servicii pentru clienții săi din întreaga țară.

Succesul aplicației maibank este un exemplu. Numărul de clienți care folosesc maibank s-a dublat de la sfârșitul anului 2019, peste 230.000 de utilizatori activi fiind la momentul actual”.

Premiile The Banker reprezintă una dintre cele mai înalte distincții în industria bancară, fiind o recunoaștere a excelenței și performanței, a plus valorii în relația cu clienții, a inovației și leadership-ului adus în comunitățile în care operează băncile din întreaga lume.

La fel, în 2021 maib a obținut premiul Euromoney, fiind desemnată „Cea mai bună bancă din Moldova”. De asemenea, banca a fost premiată pentru activitatea sa în direcția inovațiilor, cucerind titlul „Cea mai digitalizată bancă din Moldova” din partea Global Banking and Finance Review, recunoaștere primită pentru al doilea an consecutiv. Global Finance a onorat maib cu distincția „Cea mai bună bancă în Moldova”.

Pe 1 decembrie anul curent, publicația The Banker a organizat ceremonia de premiere pe o platformă virtuală, eveniment la care au participat lideri din toată lumea.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, deținând 31,1% din activele bancare ale țării și 34,2% din împrumuturile pentru ultimele 9 luni ale anului 2021. Banca oferă 25,3% din toate creditele ipotecare acordate în sistem. Maib deservește peste 35% din populația Republicii Moldova și este unul dintre cei mai mari angajatori din țară. Banca este bine capitalizată, cu un coeficient de capital de nivel 1 de 19,9% la 30 septembrie 2021.

Banca este recunoscută pe scară largă pentru serviciile sale oferite clienților și inovația de produs. Din anul 2018, cel mai mare acţionar al băncii a devenit HEIM Partners Limited, o companie înregistrată în Marea Britanie, reprezentând consorţiul internaţional de investitori format din Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor în ţările baltice, şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

Despre The Banker

The Banker oferă informații economice și financiare pentru sectorul financiar mondial și și-a construit reputația datorită raportării obiective și incisive.

Din 1926, The Banker a fost sursa de încredere de informații despre industria bancară. Publicația și-a parcurs calea printre 91 de ani de acoperire bancară, de la prăbușirea de pe Wall Street din 1929 până la actuala criză financiară, cu aceeași reputație pentru acuratețe, autoritate și integritate. Pentru mai multe informații, vizitați pagina web a The Banker.

P.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO