ODIMM a lansat harta Antreprenoriatului Social. DE CE este importantă pentru Republica Moldova?

02 Dec. 2021, 15:57
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
02 Dec. 2021, 15:57 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) din Republica Moldova a lansat Harta Antreprenoriatului Social, o platformă unică, dedicată promovării și susținerii întreprinderilor sociale și a organizațiilor care desfășoară activitate socială în Republica Moldova. Aceasta va fi o platformă de promovare a întreprinderilor sociale la nivel național și internațional. De asemenea, vor fi disponibile informații utile despre antreprenoriatul social.

Platforma a fost lansată în cadrul evenimentului de încheiere a Campaniei de informare și promovare a Antreprenoriatului Social, desfășurat pe data de 2 decembrie 2021.

Speakeri ai evenimentului au fost Iulia Costin, directoarea Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) din Republica Moldova, Silviu Neghină, șef-adjunct direcție dezvoltarea mediului de afaceri, Ministerul Economiei, Stephen Jonathan Halligan, Ofițer de Program, Secretariatul Comun Programul Transnațional Dunărea, Proiectul Finance4SocialChange, Olesea Ghedrovici, managerul componentei de politici, proiectul MEPA, GIZ, Sergiu Gurău, antreprenor social, Igor Hîncu, antreprenor social și Victor Nistorică, viitor antreprenor social.

Iulia Costin, directoare generală ODIMM, a declarat în deschiderea evenimentului  „Antreprenoriatul social este un concept folosit în multe state şi este modelul de antreprenoriat care are ca scop creşterea bunăstării societăţii și nu doar cel de maximizare al profitului. ODIMM a fost mereu aproape de antreprenori, oferindu-le acces la informare, la educație antreprenorială de calitate, acces la o gamă largă de instrumente de finanțare, la infrastructura de suport în afaceri în regiunile țării și la nenumărate oportunități de conectare la comunitatea locală și internațională. Prin intermediul Proiectului transnațional Finance4SocialChange, ODIMM a lansat pe 28 Octombrie,o amplă campanie de comunicare și de promovare a antreprenoriatului social, un domeniu relativ nou pentru mediul de afaceri al RM, dar cu un potențial imens de dezvoltare atât a economiei cât și de soluționare a problemelor sociale ale comunităților noastre.”

 Prezent la eveniment prin intermediul platformei ZOOM, Stephen Jonathan Halligan, Ofițer de Program, Secretariatul Comun Programul Transnațional Dunărea, Proiectul Finance4SocialChange, partenerul lider al proiectului dedicat dezvoltării antreprenoriatului social, a declarat:

„Programul Transnațional „Dunărea”  este un program care promovează cooperarea transnațională și internațională și oferă soluții la provocările comune. În cadrul programului sunt implicate 15 țări, dintre care 5 sunt non-UE, printre acestea fiind și Republica Moldova. Noi suntem foarte mândri că am reușit să includem atât de multe țări non UE din regiunea râului Dunăre în acest program. Întreprinderile sociale sunt relativ noi pentru Republica Moldova, iar prin intermediul proiectului Finance4SocialChange implementat cu suportul ODIMM s-a reușit promovarea acestui concept.”

La eveniment a fost prezent și Silviu Neghină, șef-adjunct direcție dezvoltarea mediului de afaceri, Ministerul Economiei, a vorbit despre programele la care lucrează autoritățile, întru susținerea dezvoltării antreprenoriatului social din Republica Moldova.

„Din necesitatea ca întreaga societate să conștientizeze importanța antreprenoriatului social, este imperativ de a desfășura astfel de campanii de informare. Pentru a cataliza creșterea nivelului de interes pentru acest tip de antreprenoriat, cu suportul partenerilor de dezvoltare, s-a inițiat un Program național pentru dezvoltarea Antreprenoriatului Social pentru Republica Moldova, care va îngloba un plan de acțiuni pentru dezvoltarea antreprenoriatului social pentru o perioadă de patru ani. De asemenea, a fost elaborat un Program de susținere și mentorat pentru antreprenoriatul social, care va fi implementat de către ODIMM, și urmează în scurt timp de a fi propus spre aprobare Guvernului. Pentru implementarea acestuia, în proiectul legii Bugetului de stat pentru anul 2022, care se discută acum pe platforma parlamentară, sunt prevăzute mijloace financiare în sumă de un milion de lei, dar ar putea fi atrase și mijloace financiare din asistența externă”.

Antreprenorii sociali, invitați în cadrul evenimentului, au împărtășit din experiențele acumulate și motivele care stau la baza investițiilor realizate în soluționarea problemelor comunitare și de mediu.

Platforma Harta Antreprenoriatului Social

Finodora Marcu, manager proiect Finance4SocialChange, a prezentat „Harta Antreprenoriatului Social – o platformă WEB, prin intermediul căreia antreprenorii, reprezentanții ONG-urilor, autorităților publice, investitorii, dar și alte părți interesate pot obține informații utile și actuale cu privire la cadrul legal, pașii de obținere a statutului de întreprindere socială sau de inserție, particularitățile de gestionare a unei întreprinderi sociale și alte materiale educative cu privire la dezvoltarea antreprenoriatului social în RM. În același timp aceasta va servi drept platformă de promovare a produselor și serviciilor întreprinderilor sociale atât la nivel național, cât și internațional.”

Finodora Marcu a prezentat modalitatea de funcționare a platformei, beneficiile care sunt aduse antreprenorilor și societății prin utilizarea acesteia. Totodată, a anunțat despre următoarele sesiuni de informare și Ateliere de Lucru în cadrul cărora antreprenorii vor obține instruire gratuită cu referire la modalitatea de înregistrare pe platforma WEB.

Agenda exactă a evenimentelor va fi publicată ulterior, pe pagina www.odimm.md.

Rezultate Campaniei Antreprenorii Sociali – Eroii de azi

În cadrul evenimentului au fost prezentate și rezultatele atinse prin intermediul Campaniei de informare și promovare a antreprenoriatului social și anume:

  • Peste 1.500.000 de locuitori ai Republicii Moldova au aflat despre Antreprenoriatul Social în Republica Moldova, Istorii de succes ale Antreprenorilor Sociali;
  • Peste 1200 de agenți economici au obținut informații de preț despre înregistrarea, gestionarea întreprinderilor sociale;
  • Au fost identificați peste 100 de actori care doresc să lanseze activități de antreprenoriat social în următorul an.

Campania de informare și promovare a antreprenoriatului social a fost inițiată  și susținută de Proiectul transnațional  Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI). Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală