Cum să fii pe placul oamenilor? Trucuri psihologice care îți vin în ajutor

16 Mart. 2021, 07:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2021, 07:00 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Iată ce sfaturi recomandă oamenii de știință pentru a putea fi pe placul oamenilor.

1. Copiați comportamentul interlocutorului

În timpul unei conversații, folosiți gesturi și expresii faciale similare, repetați poziția interlocutorului. Potrivit cercetărilor, acest comportament accelerează apariția simpatiei pentru Efectul Cameleon ..

2. Petreceți mai mult timp cu persoana cu care doriți să începeți o relație

Psihologii au efectuat mai multe experimente și au demonstrat că suntem mai predispuși să ne placă oamenii pe care îi cunoaștem, iată de ce este necesar să petreci mai mult timp cu persoane cu care vrei să începi o relație.

3. Lăudați pe cealaltă persoană

Oamenii asociază adjectivele ce le folosești pentru a-i lăuda cu propria ta personalitate. Acest fenomen se numește transfer spontan de trăsături. La fel funcționează și invers: dacă vorbești constant negativ despre o persoană, ceea ce spui despre ea, începe să ți se atribuie și ție.

4. Arată emoții pozitive

Suntem foarte influențați de dispoziția altora. Adesea experimentăm, fără să știm, aceleași emoții ca și cealaltă persoană. Pentru a face o impresie bună, arătați o atitudine pozitivă.

5. Nu vă fie teamă să arătați imperfecțiunile 

Demonstrând un defect sau făcând o greșeală, arăți că nimic din ceea ce este uman nu îți este străin. Oamenii de știință au descoperit acest lucru examinând modul în care greșelile afectează plăcerea. Dacă cineva a răspuns la toate întrebările corect, dar a vărsat din greșeală cafea la final, i-a plăcut mai mult decât cel care era perfect.

6. Împărtășește ceva personal

Acest lucru vă va ajuta să construiți relații și să cunoașteți mai bine persoana respectivă. Începeți cu teme generale (cum ar fi filmul pe care l-ați urmărit recent) și treceți treptat la altele mai personale. Acest lucru va crea un sentiment de apropiere și va fi mai ușor pentru interlocutor să aibă încredere în tine în viitor.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO