Maib a semnat cu GGF un acord de împrumut subordonat în valoare de 10 milioane EUR

17 Dec. 2021, 10:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
17 Dec. 2021, 10:37 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Ieri, 16 decembrie a.c., maib a semnat cu Fondul Verde pentru Creștere (Green for Growth Fund, în continuare GGF) un acord de împrumut subordonat în valoare de 10 milioane EUR acordați în lei moldovenești.

Împrumutul îndeplinește definiția fondurilor proprii de nivel 2 (Tier 2), sprijinind optimizarea structurii de capital a maibla un cost sub cel de capital.

Acest credit subordonat din partea GGF este destinat creditării persoanelor fizice, întreprinderilor mici și mijlocii, a companiilor mari, pentru a-și spori eficiența energetică și a implementa proiecte de energie regenerabilă, la scară mică.

Precizăm că semnarea acestui acord are loc după ce, în luna noiembrie a.c., maib și Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) au semnat un acord de împrumut subordonat în valoare de 15 milioane de EUR, acordați în lei moldovenești.

Olaf Zymelka, Președintele GGF, a menționat:

“Suntem extrem de bucuroși să facem acest pas important împreună cu maib, sporind la un nou nivel gradul de implicare a GGF în economia verde a Republicii Moldova. Capabilitățile maib, rețeaua vastă a băncii și istoria sa reprezintă precondiții optime pentru a atinge rezultate tangibile pe teren, precum și pentru a promova programele GGF într-o țară cu o cerere înaltă vizând atenuarea schimbărilor climatice”.

Giorgi Shagidze, Președintele maib, a declarat:

„Acordul de împrumut semnat cu Fondul Verde pentru Creștere (GGF) reprezintă un argument al expertizei deținute de maib în creditare. Îmi exprim recunoștința față de echipa GGF pentru încredere și oportunitatea de a ne spori portofoliul de creditare verde, susținându-ne clienții persoane fizice și juridice din Moldova cu finanțare în monedă locală pentru implementarea proiectelor prietenoase mediului. De asemenea, împrumutul subordonat contribuie la optimizarea structurii de capital a maib și la creșterea randamentului.


Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, deținând 31,1% din activele sectorului bancar și având o cotă de 34,2% din credite, conform situației din 30 septembrie 2021. 25,3% din creditele ipotecare acordate în Republica Moldova sunt oferite de maib. Banca deservește peste 35% din populația țării și este unul dintre cei mai mari angajatori din republică. Banca este bine capitalizată, cu un coeficient de capital de nivel 1 de 19,9% la 30 septembrie 2021.

Maib este recunoscută pe larg pentru calitatea deservirii și produsele sale inovative. Din 2018, cel mai mare acţionar al băncii este un consorţiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de gestionare a activelor în ţările baltice şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.


Despre GGF

Fondul Verde pentru Creștere (Green for Growth Fund, în continuare GGF) investește în măsuri menite să reducă consumul de energie și emisiile de CO2 și să îmbunătățească eficiența resurselor în 19 piețe din Europa de Sud-Est, Caucaz, Ucraina, Republica Moldova, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Fondul acordă finanțare directă corporațiilor și municipalităților pentru proiectele de energie regenerabilă sau indirectă prin intermediul instituțiilor financiare alese. Facilitatea de asistență tehnică a GGF maximizează impactul investițional al fondului prin sprijinul acordat pentru consolidarea capacităților instituțiilor financiare și a partenerilor locali.

Fondul Verde pentru Creștere a fost înființat ca un parteneriat public-privat în decembrie 2009 de Banca Germană de Dezvoltare KfW și Banca Europeană de Investiții, cu susținerea financiară a Comisiei Europene, a Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Băncii de Dezvoltare a Austriei (OeEB).  Baza de investitori în creștere a fondului cuprinde agenții donatoare, instituții financiare internaționale și investitori privați instituționali, inclusiv Corporația Financiară Internațională, Banca olandeză pentru dezvoltare și finanțare FMO, banca etică germană GLS. GGF este consiliat de Finance in Motion GmbH. MACS Energy & Water GmbH, Frankfurt pe Main acționează în calitate de consilier tehnic.

Pentru mai multe detalii accesați www.ggf.lu și urmăriți-ne pe Twitter @GreenGrowthFund.

P.

Realitatea Live

05 Mai 2024, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2024, 11:48 // Actual //  Lupu Eduard

Banca turcă DenizBank, care este una dintre cele mai mari instituții de credit din țară, practic a încetat să mai deschidă conturi pentru cetățenii ruși de la începutul anului 2024, scrie RBC, citând doi intermediari care îi ajută pe ruși să obțină carduri de la băncile turcești.

„Din zece cereri de deschidere a unui cont, doar una primește aprobare. Este imposibil să deschizi un cont chiar și cu un permis de ședere și înregistrare în Turcia”, a descris situația unul dintre intermediari, Serghei Ovsyannikov. El a adăugat că DenizBank face acum excepții doar pentru clienții cu un depozit mare de 100 de mii de dolari și mai mult.

Problema a fost confirmată de partenerul de conducere al Lenar Wealth Management, Lenar Rakhmanov, care lucrează la Istanbul. Potrivit acestuia, probabilitatea ca un rus să deschidă un cont este influențată de „calibrul clientului” și de acordurile personale cu o anumită sucursală bancară.

A avea un permis de ședere și înregistrarea locală nu garantează deschiderea unui cont la DenizBank, confirmă un alt intermediar, Elena Chernysheva. Ea notează că cetățenii ruși, având în mână un pachet complet de documente necesare, le va fi mai ușor să contacteze o altă bancă în aceste scopuri.

La sfârșitul anului trecut, președintele american Joe Biden a semnat un decret care introduce restricții împotriva băncilor străine pentru a ajuta persoanele fizice și juridice ruse să eludeze sancțiunile și pentru a asista în aprovizionarea industriei ruse de apărare. După aceasta, o serie de instituții de credit străine au înăsprit condițiile pentru deservirea rușilor, iar cetățenii ruși au început, de asemenea, să aibă dificultăți în efectuarea plăților și transferurilor.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și sancțiunile ulterioare, unele țări, inclusiv Turcia, au început să ajute Moscova să reexporte mărfuri. Potrivit unor surse familiare cu Financial Times, agențiile de informații ruse au depus „efort și timp considerabil” pentru a găsi modalități de a evita sancțiunile și controalele la export, iar intermediarii financiari au început să participe la astfel de operațiuni „intenționat sau neintenționat”.

Partenerul Pen & Paper, Kira Vinokurova, consideră că refuzurile de a deschide conturi sunt cauzate de riscurile pentru bănci de a fi supuse sancțiunilor, deoarece accesul indivizilor ruși la sistemul financiar global poate fi privit ca o contribuție la sectorul financiar rus. În plus, crește riscul introducerii unor măsuri restrictive de asistență pentru eludarea sancțiunilor anti-ruse.

„Prin deschiderea unui cont pentru persoane ruse, băncile turce trebuie să cheltuiască resurse suplimentare pentru verificarea tranzacțiilor din punctul de vedere al participării persoanelor sancționate sau al implementării activităților interzise din punctul de vedere al sancțiunilor occidentale”, spune Vinokurova, menționând că Rusia este acum „o jurisdicție cu un risc crescut de sancțiuni”.

Cerințele de deservire a rușilor de către băncile turcești vor deveni mai stricte în viitor din cauza presiunii tot mai mari de sancțiuni, dar este puțin probabil ca băncile turce să abandoneze complet noii clienți ruși, avocatul este sigur: „Unul dintre principiile regimurilor de sancțiuni ale Jurisdicțiile occidentale sunt în centrul măsurilor pe anumite persoane, sectoare, bunuri sau servicii, iar refuzul complet de a servi rușii este puțin probabil să fie încurajat de acestea.”

În luna mai anul trecut, vicepreședintele Băncii Rusiei, Alexey Guznov, a raportat problemele cu care se confruntă băncile rusești atunci când încearcă să deschidă conturi în țări „prietenoase” pentru a stabili un comerț ocolind dolarul, euro și alte valute mondiale. Înainte de aceasta, Banca Centrală a Federației Ruse a spus că băncile străine nu au răspuns propunerilor de parteneriat ale colegilor ruși, iar președintele Comitetului Dumei pentru Piața Financiară, Anatoli Aksakov, a spus că doar trei instituții de credit au reușit să deschidă. conturi de corespondent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău