Ce s-a întâmplat când o companie a trecut la o săptămână de lucru de patru zile

16 Mart. 2021, 15:48
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2021, 15:48 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Weekend-urile permanente de trei zile pot părea un vis, dar sunt o realitate pentru lucrătorii de la Elephant Ventures.

Compania de inginerie software și de date, cu sediul central în New York, a început în luna august a anului trecut să testeze săptămâna de lucru de patru zile. Scopuk acestui experiment era să îoi ajute să înțeleagă dacă acest mecanism va contribui sau nu la prevenirea epuizării angajaților și la menținerea echilibrului dintre viața profesională și cea profesională în timpul pandemiei.

Membrii companiei s-au îndepărtat complet în martie 2020 și probabil această distanțare va rămâne prezentă și în viitorul previzibil.

Planul era de a încerca zile de muncă de 10 ore, de luni până joi, timp de două luni. Pentru a vedea ce părere au lucrătorii despre noul program, compania a chestionat angajații despre schimbare atât înainte, în timpul, cât și sfârșitul acelei perioade de probă.

„Trebuie să vă concentrați cu adevărat pe împuternicirea echipei și să luați decizia împreună, deoarece toată lumea trebuie să aducă modificări în viața lor”, a spus Art Shectman, fondator și președinte al companiei.

Pentru angajați, a fost nevoie între trei și patru săptămâni pentru a se adapta, a spus el. După primul weekend de trei zile, muncitorii s-au întors simțiți odihniți și entuziasmați, dar la sfârșitul acelei săptămâni au simțit numărul zilelor mai lungi și readaptarea la rutina lor normală.

„În a treia săptămână, deja era mai simplu. Oamenii începeau cu adevărat să aibă aventuri și să planifice în avans cum să folosească de weekendul de trei zile.”

În cele din urmă, săptămâna de lucru comprimată a fost bine primită, atât de mult încât compania a adoptat definitiv programul.

O mai mare flexibilitate a dus la o mai mare satisfacție a lucrătorilor

În timp ce majoritatea angajaților își încep zilele la ora 7:00 și deconectează la ora 18:00 cu o pauză de prânz de o oră, programele sunt oarecum flexibile. În primul rând, nu este posibil pentru toți angajații să înceapă mai devreme – inclusiv pentru Shectman.

„Sunt tatăl distractiv de dimineață, ceea ce înseamnă că îi trezesc pe copii și le dau micul dejun … Fac rutina de dimineață. În jurul orei 7:45, până la 9:00 am grijă de datoria familiei, așa că încerc să încep fie devreme, fie extind programul cu o oră. „

Angajații pot compensa ore vinerea sau în weekend, dacă nu pot intra în programul de patru zile. „Avem încredere că oamenii vor umple golurile dacă au ratat ore de muncă”, a spus Shectman.

Managerul de produse și proiecte, Jonathan Cook, activează în companie de aproape patru ani. El a spus că a fost puțin sceptic cu privire la schimbarea programului la început – dar era și intrigat.

El și soția sa lucrează amândoi cu normă întreagă și au doi băieți, cu vârste cuprinse între 4 și 7 ani. Ziua lui începe, de asemenea, puțin mai târziu din cauza datoriei școlare, așa că tinde să lucreze încă două ore după ce copiii se culcă.

Ziua suplimentară îi permite să își îndeplinească angajamentele și comisioanele personale și să petreacă mai mult timp de calitate cu copiii săi. „Este o cameră de respirație … unde pot să mă așez și să mențin viața în ordine”, a spus el.

Mai puține ședințe, mai mult spațiu de lucru

Împreună cu schimbarea programului, compania și-a propus să facă ședințele mai eficiente și să încerce să nu programeze întâlniri înainte de ora 9:00. A avea primele două ore ale zilei deschise pentru munca grea a fost un avantaj pentru productivitate, a spus Shectman.

„Efectul halou al acelei productivități de dimineața și a muncii profunde generează mai multă productivitate pe tot restul zilei”, a spus el.

De asemenea, compania încearcă să evite organizarea de ședințe la orele amiezii, de la 1:00 la 3:00.

„Obțineți acea dublă lovitură de timp activ de lucru, în care nu te deranjează cineva, ceea ce nu s-a întâmplat întotdeauna în ziua de lucru de opt ore”, a spus Cook.

Zilele de muncă mai lungi au îmbunătățit, de asemenea, eficiența, deoarece proiectele nu lăsate de pe o zi pe alta.

„Timpul pentru a definitiva lucrurile a fost mai scurt, proiectele se mișcă mai repede, nu trebuie să le lăsați jos și să le reluați”, a spus Shectman.

De asemenea, și echipa a crescut de la efectuarea schimbării – adăugând 13 angajați de la începutul anului, ajungțnd la un total de 54 de angajați cu normă întreagă.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 15:13
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
02 Mai 2024, 15:13 // Slider //  bani.md

Parlamentul Bulgariei a votat pentru interdicția oricărei forme de publicitate în mass-media a jocurilor de noroc. Interdicțiile au fost votate pe 30 aprilie și vor intra în vigoare la 3 zile după adoptate. Acestea vizează promovarea la TV, radio, în presa scrisă și online, dar și pe pagini web, în general. Excepție de la aceste reguli se face doar pentru Loteria Națională a Bulgariei.

Inițiativa a venit de la două formațiuni politice – GERB/ (Grazhdani za evropeysko razvitie na Bulgariya) și DPS (Dvizhenie za prava i svobodi). Noua lege permite doar publicitatea pe panouri, amplasate la o distanță de cel puțin 300 de metri de instituții de învățământ. Operatorii mai pot plasa bannere pe fațadele sălilor cu aparate de joc și ale cazinourilor. Este permisă publicitatea în săli de sport și pe inventar sportiv, dacă acestea nu sunt destinate minorilor, scrie ziarulnational.md.

O condiție suplimentară prevede că 10% din suprafața bannerelor trebuie să fie rezervată pentru sintagma ”Jocurile de noroc pot provoca dependență”. Anunțurile publicitate nu pot conține cifre, ci doar denumiri, tipuri și varietăți de jocuri de noroc, extrageri de loterie și anunțare a rezultatelor câștigurilor.

Loteria de stat a fost exceptată din șirul de interdicții pe motiv că este obligată, prin lege, să aloce o parte din profiturile sale pentru activități legate de sport și sănătate. Operatorii privați nu aveau o astfel de obligațiune până acum.

Autorii au propus, de asemenea, ca operatorii de jocuri de noroc autorizați să-și păstreze dreptul de a sponsoriza evenimente sportive, culturale, de sănătate. Iar contribuțiile obligatorii din profitul acestora să fie divizat, egal, între ministerele Tineretului și Sportului și Sănătății. Acum, veniturile din jocuri de noroc ajung doar la Ministerul Tineretului și Sportului.

De asemenea, operatorii de plăți vor avea interdicții să proceseze plăți de la și spre operatorii de jocuri de noroc fără licență.

În Republica Moldova interdicțiile pentru publicitatea jocurilor de noroc au fost aplicate de la 1 ianuarie 2022. Autoritățile au decis să revină, însă, la acest subiect și să relaxeze o parte din prevederi legate de publicitate. Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, acest lucru va permite, printre altele, creșterea finanțărilor pentru sportul profesionist și de amatori.

Mai mult, proiectul noii legi a sportului, care a trecut de etapa consultărilor publice și urmează să fie propus Guvernului pentru avizare, prevede finanțarea sportului profesionist și de amatori, inclusiv, din veniturile de la pariuri sportive și alte tipuri de jocuri de noroc.

Jocurile de noroc în Republica Moldova sunt gestionate de întreprinderea de stat ”Loteria Națională a Moldovei” (LNM) și reprezintă monopol de stat.

Un raport al Curții de Conturi, făcut public în decembrie 2023, arată că aproximativ 60% din piața jocurilor de noroc din Republica Moldova este în zona gri, iar bugetul de stat ratează venituri substanțiale din impozite și taxe aplicate domeniului. Relaxarea interdicțiilor de publicitate, precum și combaterea mai eficientă a jocurilor de noroc neautorizate vor permite statului să obțină venituri mai mari, care să fie folosite pentru dezvoltarea sportului și a altor proiecte sociale și economice.

Recent, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a comunicat că anume din contul unui credit oferit de LNM au fost achitate practic salariile feroviarilor pentru luna decembrie 2023.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău