(FOTO) Într-o comună din Iași luminițele de Crăciun au costat peste 30.000 de euro. Ce spune primarul

24 Dec. 2021, 10:52
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
24 Dec. 2021, 10:52 // Slider //  MD Bani

În Plugari, o comună situată între județele Iași și Botoșani, edilul a dat 151.000 de lei pe iluminat festiv, ceea ce înseamnă aproximativ 30.000 de euro. Aceasta este a doua cea mai mare sumă cheltuită de o localitate rurală din România. Primarul liberal spune că toate proiectele majore sunt fie finalizate, fie în lucru, așa că și-a permis să investească în luminițele de Crăciun.

Din Comuna ieșeană Plugari fac parte trei sate: Borosoaia, Onești și Plugari, iar la ultimul recensământ avea o populație de aproape 3.700 de locuitori.

În zona Moldovei, doar municipiul Vaslui a dat mai mulți bani pe luminițe, dar asta la o populație de 15 ori mai mare decât în Plugari. De fapt, comuna ieșeană este pe locul doi la nivel național în ceea ce privește banii dați de administrații rurale pe beculețele de Crăciun, fiind surclasată doar de comuna Jucu, unde s-au dat cu 100.000 de euro mai mult, dar localitatea găzduiește și o parte importantă din industria zonei metropolitane Cluj-Napoca.

Reporterii Libertatea.ro au mers în comuna ieșeană pentru a vedea cum arată luminițele de 30.000 de euro. Au dat peste un adevărat program artistic, cu instalații variate ca model și intensitate amplasate, în principal, de-a lungul drumului care străbate dintr-un capăt în altul reședința de comună. În centru, beculețele sunt așezate din 20 în 20 de metri. Primarul spune că a meritat investiția, iar luminile vor putea să fie folosite și în anii viitori pentru a aprinde pe hartă comuna Plugari.

„Dacă aveam alte nevoi, duceam banii acolo”, spune liberalul Paul Mursa. „Dacă ați fost la noi în comună, ați văzut că nu prea mai avem ce face. Avem apă, avem iluminat public, un cămin cultural proaspăt recepționat, un after school pe care urmează să-l deschidem într-o lună de zile. Avem doar câțiva kilometri de drumuri neasfaltate, dar am depus proiect pentru ele pe Anghel Saligny. În rest, avem de toate”, a adăugat primarul Paul Mursa pentru Libertatea.”

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO