Chicu deschide „cutia pandorei”! Solicitarea de demisie a venit prin intermediul unui ambasador cu autoritate

18 Mart. 2021, 15:36
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Mart. 2021, 15:36 // Actual //  MD Bani

Fostul prim-ministru al R. Moldova, Ion Chicu, afirmă că a purtat discuții prin intermediari cu președinta Maia Sandu, chiar înainte de a-și anunța demisia de la șefia Executivului. Potrivit lui Chicu, discuțiile vizau niște scenarii, pe care le-a propus ex-premierul pentru a merge spre alegeri anticipate.

„În data de 4 decembrie am discutat cu doamna președintă Maia Sandu, prin intermediul unui ambasador cu autoritate. Am discutat mai multe scenarii, pentru a putea merge la alegeri parlamentare anticipate. Unul din motivele, pentru care am refuzat să asigur interimatul este inclusiv fapul că propunerile mele au fost întâlnite cu proteste și cu tractoare în centrul capitalei. 

Eu am propus ca să rămână Guvernul, iar după aprobarea bugetului, timp de 90 de zile Parlamentul să nu adopte nimic și astfel ar fi apărut condiții de autodizolvare către 20 martie. Răspunsul a venit tot prin intermediul ambassadorului și a fost acela că mi se cerea demisia. Parlamentul actual într-adevar s-a discreditat mult și acesta a fost încă un motiv, pentru care eu am refuzat să asigur interimatul”, a menționat Ion Chicu.

Menționăm, că pe 23 decembrie 2020 Ion Chicu a anunțat demisia Guvernului pe care l-a condus. Ulterior, interimatul funcției a fost preluat de către Aureliu Ciocoi, fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Realitatea Live

07 Mai 2024, 09:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 09:43 // Actual //  Lupu Eduard

Rubla slabă și nerespectarea plafonului prețului petrolului au aproape dublat veniturile bugetului de petrol și gaze.

În aprilie, acestea s-au ridicat la 1,23 trilioane de ruble, a raportat Ministerul Finanțelor de la Moscova, inclusiv 1,05 trilioane de ruble — veniturile din petrol, calculate de Bloomberg. Veniturile din petrol și gaze au fost cu aproape 90% mai mari decât cu un an mai devreme, iar veniturile din petrol au fost de peste două ori mai mari decât în ​​aprilie 2023 (497 miliarde RUB).

Acesta este rezultatul creșterii prețului petrolului și al unui curs de schimb mai mic al rublei. În aprilie, taxele au fost plătite pe baza de 70,34 dolari pe baril de Urali și un curs de schimb de 91,7 ruble/dolar față de 48,67 dolari/baril și 70,09 ruble/dolar cu un an mai devreme. Totalul este de aproape 90%.

O astfel de creștere rapidă se datorează în mare măsură efectului de bază. Începutul anului trecut a fost catastrofal pentru buget: după introducerea unui plafon de preț, cotațiile Uralului au scăzut sub 50 de dolari pe baril, iar veniturile bugetului de petrol și gaze au scăzut cu aproape jumătate. După aceasta, autoritățile au limitat reducerea petrolului rusesc la referința Brent pentru calcularea taxelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău