Criza economică și umanitară din Afganistan se adâncește: Lucrătorii sunt plătiți cu grâu donat

12 Ian. 2022, 11:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
12 Ian. 2022, 11:31 // Actual //  MD Bani

Talibanii au declarat că își extind programul „hrană pentru muncă”, în care grâul donat este folosit pentru a plăti zeci de mii de lucrători din sectorul public.

Situația se întâmplă în momentul în care Națiunile Unite (ONU) a făcut apel pentru ajutor umanitar de 4,4 miliarde de dolari pentru Afganistan. ONU spune că fondurile sunt necesare în acest an, deoarece mai mult de jumătate din populația țării are nevoie.

Criza economică și umanitară din Afganistan s-a adâncit de când talibanii au preluat controlul în august. Cel mai recent anunț al talibanilor a subliniat criza financiară care a cuprins țara.

De asemenea, ar putea ridica întrebări în rândul donatorilor cu privire la utilizarea ajutorului umanitar de către talibani pentru a-și finanța guvernul, chiar dacă regulile stricte rămân în vigoare cu privire la banii care intră în Afganistan. Cu toate acestea, un anumit ajutor umanitar a continuat după preluarea talibanilor, deoarece guvernele străine încearcă să împiedice milioane de oameni să moară de foame.

Ajutorul este menit să ocolească guvernul afgan și este distribuit în mare parte de organizații internaționale.

Acum, grâul care a fost donat în mare parte de India guvernului afgan anterior, susținut de SUA, este folosit de talibani pentru a plăti aproximativ 40.000 de muncitori cu câte 10 kg de grâu pe zi, au declarat oficialii din agricultură ai țării.

Programul, care a fost folosit în mare parte pentru a plăti muncitorii din capitala Kabul, va fi extins în întreaga țară, au adăugat ei.

Talibanii au preluat deja 18 tone de grâu din Pakistan cu o promisiune de încă 37 de tone și sunt în discuții cu India pentru încă 55 de tone, potrivit Fazel Bari Fazli, ministrul adjunct al administrației și finanțelor din cadrul Ministerului Agriculturii din Afganistan.

El nu a spus cât de mult din grâul nou donat poate fi folosit pentru a plăti muncitorii și cât va fi distribuit ca ajutor umanitar.

În ultimele luni, finanțele țării au fost puternic afectate de o serie de probleme majore precum sancțiunile impuse membrilor talibanilor, înghețarea activelor băncii centrale și suspendarea ajutorului extern, care susținea până anul trecut economia. Tot marți, ONU a lansat un apel pentru ajutor umanitar de 4,4 miliarde de dolari pentru Afganistan.

„Intră în 2022 cu niveluri fără precedent de nevoi în rândul femeilor, bărbaților și copiilor obișnuiți din Afganistan. 24,4 milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar – mai mult de jumătate din populație”, a declarat Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

ONU a subliniat că, pe lângă o serie de crize pe care le-a suferit țara, Afganistanul se află acum în mijlocul uneia dintre cele mai grave secete din ultimele decenii.

Între timp, administrația Biden a declarat că va oferi încă 308 de milioane de dolari în asistență umanitară poporului din Afganistan.

Aceasta aduce suma totală a ajutorului SUA pentru Afganistan și refugiații afgani din regiune la aproape 782 de milioane de dolari din octombrie.

Casa Albă a spus că ajutorul urmărește atenuarea suferinței cauzate de pandemie, precum și „secetă, malnutriție și sezonul de iarnă”.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău