Un tată din România a lansat o aplicație mobilă de depistare a autismului la copii. Poate fi descărcată gratuit

17 Ian. 2022, 17:31
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
17 Ian. 2022, 17:31 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Un tată din România a lansat o aplicație mobilă care poate identifica din timp semnele autismului, care ajută la recunoașterea anumitor comportamente atipice ale copiilor preșcolari în tabloul clinic specific tulburărilor de spectru autist.

Emil David, profesor logoped și tatăl unei fetițe diagnosticate cu tulburări de spectru autist, a realizat aplicația gratuită în 2021 și spune că în cadrul său sunt cuprinse 4 chestionare adaptate formatului digital, cu afișarea instant a rezultatelor imediat după completare, scrie startupcafe.ro.

Aplicația are scopul de a realiza screening-ului autismului, adică de a identifica precoce semnele tulburărilor de spectru autist. Aplicația poate fi folosită atât de medici și specialiști cât și de părinți.

Pentru a descărca aplicația este nevoie ca utilizatorul să instaleze pe telefon un soft de scanare a codurilor QR, care poate fi descărcat gratuit de pe internet, iar mai apoi poate citi codul pe care îl găsiți mai jos sau pe care îl puteți accesa AICI.

„Aplicația specializată pentru Android (update november 2021) pentru identificarea precoce a semnelor autismului la copii, încă de la 18-24 de luni de la naștere a luat naștere – ca intenție de realizare și implementare – încă de acum peste 10 ani, când diagnosticul de autism al fetiței mele a fost stabilit târziu de către medicii specialiști (la început, pentru că avea un limbaj expresiv limitat, ca lexic, a fost stabilit doar diagnostic de retard de limbaj din cauze necunoscute), astfel că și terapia specifică autismului a debutat mai târziu, din nefericire”, spune Emil David.

Aplicația, realizată sub îndrumarea profesorului universitar dr. Alois Gherghuț, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, include teste etalonate: M-CHAT, Q-Chat, ATEC și, „inclusiv, Chestionarul de Screening pentru Autism al Ministerului Sănătății, elaborat și implementat prin Programul Național de Sănătate Mintală 3.1, instrument etalonat de identificare precoce a semnelor autismului pus la dispoziția medicilor de familie încă din 2016”, potrivit lui Emil David.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală