Cererea europeană de gaze ar urma să scadă anul acesta în favoarea cărbunelui

31 Ian. 2022, 12:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Ian. 2022, 12:39 // Actual //  bani.md

Analiștii preconizează că cererea europeană de gaze va scădea anul acesta cu aproximativ 4,5% în 2022, la 527 mld. de metri cubi, deoarece prețurile ridicate amplifică competitivitatea cărbunelui.

Anul trecut, consumul european de gaz a crescut cu aproximativ 5,5%, până la 552 mld. de metri cubi, potrivit unuir raport întocmit de Agenția Internațională a Energiei (AIE).

„Se așteaptă ca producția energie pe bază de gaz să scadă pe fondul expansiunii puternice a surselor regenerabile, în timp ce prețurile ridicate ale gazelor continuă să afecteze competitivitatea sa față de producția pe bază de cărbune”, se arată în raport, potrivit Reuters, citat de forbes.ro.

Prețurile ridicate sunt așteptate până la jumătatea anului, existând probabilitatea ca acestea să scadă dacă disponibilitatea aprovizionării se îmbunătățește, au spus analiștii AIE.

Prețurile gazelor din Europa și Asia au urcat la maxime record anul trecut, în timp ce prețurile din SUA au crescut la cele mai ridicate cote din ultimii zece ani, cauzate de aprovizionarea redusă, de nivelurile scăzute de stocare, de problemele infrastructurale și de concurența producției și distribuției de gaz natural lichefiat (GNL).

Deși prețurile cărbunelui au înregistrat creșteri vizibile la nivelul UE, acestea se află sub nivelul creșterilor semnificative ale gazelor. Acest aspect a determinat schimbarea costurilor marginale pe termen scurt în favoarea utilizării cărbunelui pentru a genera electricitate.

Volumul scăzut de livrări al gazului rusesc și îngrijorările privind întreruperea aprovizionării din cauza tensiunilor existente la granițele Ucrainei, au fost principalii factori care au determinat majorarea prețurilor pentru gaz în ultimele luni și menținerea trendului ascendent în primele săptămâni din anul 2022. De altfel, aceste evenimente au stimulat utilizarea cărbunelui în țările care pot face cu ușurință această tranziție.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:50 // Actual //  Ursu Victor

Vom vedea care este impactul acestor tarife asupra costului, asupra prețului și asupra competitivității pe piața americană, iar în funcție de concluzii, vom lucra împreună cu producătorii – fie pentru a-i sprijini să rămână pe piața SUA, fie pentru a-și redirecționa exporturile către alte piețe”, a declarat ministra Economiei, Doina Nistor, care a comentat decizia SUA de a impune tarife vamale diferențiate pentru 70 de țări, inclusiv Republica Moldova, măsură care vizează un tarif de 31% pentru exporturile moldovenești pe piața americană.

„Într-adevăr, avem decizia Statelor Unite de a impune tarife vamale diferențiate. SUA este un partener comercial important pentru Republica Moldova, situându-se pe locul 12 în clasamentul partenerilor noștri comerciali”, a declarat ministra în cadrul unei intervenții publice.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în 2024, exporturile moldovenești către SUA au însumat circa 90 de milioane de dolari, reprezentând 2,5% din exportul național, cu o tendință de creștere, importurile din SUA s-au ridicat la 135 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 1,5% din totalul importurilor Republicii Moldova.

Produsele moldovenești exportate în SUA includ: vinuri, vermuturi, sucuri naturale și produse de panificație. Iar din SUA, Moldova importă: mașini, echipamente medicale și tehnologii greu de găsit pe piața locală.

Ministra Nistor a subliniat că autoritățile sunt conștiente de investițiile și eforturile producătorilor moldoveni care au accesat piața americană, iar Guvernul va oferi sprijin pentru ca aceștia să se mențină competitivi sau să se reorienteze către alte piețe externe.

„Vom analiza impactul tarifelor asupra prețurilor și competitivității pe piața SUA și vom lucra cu producătorii ca să identifice fie modalități de adaptare, fie alternative comerciale viabile”, a afirmat Nistor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ