Găgăuzia, cu jalba-n proțap la Kremlin. A cerut reducerea prețului la gaz pentru autonomie

07 Feb. 2022, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Feb. 2022, 10:34 // Actual //  bani.md

Locuitorii din Găgăuzia s-au adresat conducerii Federației Rusiei și Gazprom pentru a reduce prețul gazului pentru autonomie. Acest lucru a fost anunțat la un miting de protest împotriva creșterii prețurilor la gaz, combustibil și alimente, care a avut loc duminică, 6 februarie, în orașul Comrat.

Adresările au fost deja pregătite și trimise președintelui rus Vladimir Putin, adjunctului șefului de cabinet al administrației prezidențiale Dmitri Kozak și șefului Gazprom, Alexei Miller. Așteptăm un răspuns. Sunt sigur că Rusia ne va da o mână de ajutor și ne va acorda asistență umanitară sub formă de gaz” – a spus la miting deputatul Adunării Populare Viktor Petrov.

Una dintre soluții propusă de autoritățile din Găgăuzia este că aprovizionarea cu gaze să se facă din principala conductă transbalcanică, care trece prin teritoriul autonomiei.

În conferința de presă din 27 ianuarie, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban a declarat că „Găgăuzia tehnic și comercial poate să negocieze un alt preț al gazului, însă colegii din regiune trebuie să studieze cum funcționează piața locală a gazelor. (…) Toți consumatorii Moldovagaz trebuie să treacă la alt furnizor și tehnic această companie trebuie să lucreze conform pieței libere de gaze. Adică să broneze (rezerveze n.r) capacități la hotar să achite tarif de transport, tarif de distribuție. Pentru Găgăuzia  avem un consum de 47 mil. de metri cubi. Or, pentru a transporta și distribui acest volum de gaze trebuie peste 120 de mil. de lei anual. Deci, întrebarea, dacă sunt capabili, atunci piața este liberă”.

Parlamentul Republicii Moldova a instituit, la sfârșitul lunii ianuarie, stare de urgenţă în sectorul energetic. Măsura va fi în vigoare timp de 60 de zile, din cauza riscului ca Gazprom să suspende livrarea de gaze.

Compania rusă a solicitat plata în avans şi nu a ajuns la un compromis cu Moldovagaz, care nu dispune de toate resursele financiare necesare. În aceste condiţii, Gazprom a avertizat că va sista livrarea gazelor naturale către Republica Moldova din 21 ianuarie.

Preţul gazelor practicat de Gazprom pentru Republica Moldova a crescut în contextul evoluţiilor de pe pieţele internaţionale. Moldovagaz a solicitat ANRE, în data de 22 ianuarie, o majorare a tarifului la gaz pentru consumatori de 14,43 lei pentru metrul cub (fără TVA) cu 40% mai mare față de tariful actual.

Realitatea Live

23 Iul. 2025, 17:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 17:04 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a înregistrat o creștere a exporturilor de făină de grâu în sezonul 2024/2025, potrivit unei analize realizate de economistul Iurie Rija. În perioada iulie 2024 – iunie 2025, au fost exportate peste 30.000 de tone de făină, față de 21.800 de tone în sezonul precedent și 15.500 de tone în 2022/2023. Creșterea volumului vine pe fundalul unor prețuri relativ stabile, cu o medie de 5,15 lei/kg în acest sezon.

Valoarea exporturilor a crescut proporțional: de la 97,4 milioane lei în 2022/2023 și 102,6 milioane lei în 2023/2024, la un impresionant 155,3 milioane lei în sezonul actual — o majorare anuală de 51%.

Clasamentul exportatorilor a suferit modificări. FPC „Ghenven-Service” SRL a urcat pe primul loc cu 3.407 tone exportate, urmat de „Eco-Grain Elevator” (3.149 tone), beneficiind de noua moară cu capacitate mare din orașul Drochia. Fostul lider, „Oleineac” SRL, a coborât pe locul trei.

România rămâne principala destinație, cu peste 18.300 de tone exportate, însă marea surpriză a venit din partea Israelului, care a urcat pe locul doi, cu peste 11.400 de tone cumpărate la un preț mediu de 5,8 lei/kg. Alte destinații au fost marginale: Cuba (191 tone) și Marea Britanie (141 tone).

Pentru prima dată după mulți ani, Moldova a exportat mai multă făină decât a importat. În 2024, exporturile au depășit importurile cu 11,6%, iar în primul semestru din 2025, avansul este de 24%. Cu toate acestea, valoarea importurilor rămâne mai mare decât cea a exporturilor, din cauza prețurilor mai ridicate: în 2025, prețul mediu de import a fost de 7,59 lei/kg, față de doar 5,32 lei/kg la export, un decalaj de 43%.

Importurile sunt dominate de două firme: „Galexim Grup” SRL (46,5% din totalul importurilor în 2024) și „Vitalcomus” SRL (17,5%). Principalii furnizori sunt Ucraina (82% din total) și România (9,5%).

Marea parte a făinii importate este destinată retailului, livrată în ambalaje mici, în timp ce morile locale vând preponderent vrac sau în saci mari pentru brutării. De altfel, marii procesatori interni, precum Franzeluța, nu importă făină, asigurându-și materia primă din producția locală.

Consumul anual de făină în R. Moldova este estimat la 136–140 mii tone, iar importurile acoperă aproximativ 20% din necesar. Restul este furnizat de morile autohtone. Cu toate acestea, doar 15–20% din grâul produs în țară este procesat local, restul fiind exportat ca materie primă, ceea ce subliniază nevoia de investiții suplimentare în procesare și ambalare.

Concluziile economistului Iurie Rija indică o direcție clară: Moldova are potențial de a-și consolida poziția pe piața regională a făinii, însă succesul depinde de valorificarea internă a grâului și adaptarea producătorilor locali la cerințele consumatorilor de retail.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA