Cașcavalul „gratis” al separatiștilor de la Cuciurgan! Guvernul de la Chișinău prins în capcana energiei ieftine

16 Feb. 2022, 14:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Feb. 2022, 14:18 // Actual //  bani.md

Astăzi, 16 februarie, ANRE urma să discute majorarea prețului la energia electrică pentru consumatori, dar ședința a fost amânată. Agenția motivează prin faptul că specialiștii din cadrul instituției verifică unele date suplimentare. Iar miercurea viitoare vor discuta majorarea tarifului la energia electrică.

În context, mold-street, care citează surse guvernamentale, scrie că ședința ANRE a fost contramandată, după ce Centrală Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres) a venit cu o ofertă către autoritățile de la Chișinău, potrivit căreia întreprinderea se angajează să livreze energie electrică R. Moldova încă un an de zile, până în martie 2023, la prețul actual de 5,35 cenți americani pentru un kWh.

Întreprinderea să angajează să livreze 3,5 miliarde kWh, care asigură circa 80% din necesarul de energie electrică a R. Moldova. Mold-street mai scrie că licitația pentru achiziția energiei electrice ar urma să fie sistată.

Anterior, în emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu declara se află în negocieri cu Centrala de la Cuciurgan pentru amânarea cu câteva luni a majorării prețului de achiziție a anergiei electrice livrate Republicii Moldova.

Săptămâna trecută, directorul Centralei de la Cuciurgan, Valentin Trubceanin declara că prețul energiei electrice livrate malului drept va crește, însă nu a spus cu cât. El a arătat că Republica Moldova achită un preț de câteva ori mai mic față de țările din regiune.

În prezent, costul energiei electrice livrate este de 53,5 USD/MWh. Actualul contract de livrare a energiei electrice expiră pe 31 martie. În 2021, centrala a livrat 5 miliarde kWh. Producția de curent a crescut cu 6%. Acest lucru se datorează majorării volumelor de export și creșterii consumului de energie electrică pe piața internă.

Centrala Electrică Moldovenească de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES a înregistrat în nouă luni ale anului 2021 un profit de 3  miliarde ruble rusești (34,5 mil. de euro) cu 11,5% mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2020, arată datele raportului Inter RAO.

De-a lungul timpului, autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7,4 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

Energia electrică livrată de Premier Energy urma să se scumpească cu cu 43%, la 2,16 lei/kWh, potrivit proiectului de hotărâre publicat de Agenția Națională de Reglementare în Energetică.

Directorul ANRE, Veaceslav Untilă a declarat că tarifele pentru consumatorii casnici vor fi majorate în două etape. Următoarea etapă de majorare a tarifului la energia electrică ar urma să aibă loc după 1 aprilie, când va fi semnat noul contract de furnizare a energiei electrice și va fi cunoscut noul preț de achiziție și valoarea abaterilor negative ale companiilor de distribuție a energiei electrice.

Ultima ajustare a tarifelor la energia electrică a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie 2021. La acea vreme, tarifele la energia electrică pentru consumatorii au fost reduse cu 10,1%, la 1,51 lei/kWh.

Autoritățile de la Chișinău au aprobat și o lege care prevede diversificarea surselor de achiziție a curentului electric.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu declara anterior că: „Am propus ca un furnizor să poată livra maxim 70% din necesarul de curent. (…) Astfel, împreună cu  reprezentanții Secretariatului Energetic am finalizat modificările la legea cu privire la energia electrică în care vom introduce obligația de diversificare și vom oferi ANRE posibilitatea să permită achiziția din mai multe surse”.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală