Cum se poate obține independența energetică față de Rusia?

21 Feb. 2022, 11:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Feb. 2022, 11:45 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spunea sâmbătă, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, că Uniunea Europeană poate rezista fără gaz rusesc. Fostul președinte al României Traian Băsescu, în prezent eurodeputat, a avut la rândul său, săptămâna trecută, o intervenție în plenul Parlamentului European în care a propus trei soluții pentru securitatea Europei și stoparea ofensivei Rusiei către Ucraina. Prima dintre aceste soluții se referea la accelerarea procesului de dobândire a independenței energetice față de Rusia.

„Aș aminti că nu-i prima dată când Gazprom joacă politic. Au mai fost momente în care Rusia, deliberat, a redus livrările de gaze către UE”, spune Traian Băsescu.

Uniunea Europeană depinde în proporție de circa 30 la sută de importurile de gaz din Rusia, în timp ce în România, nevoile de import sunt chiar mai mici.

Traian Băsescu a explicat, duminică seara, la Digi24, cum se poate realiza independența energetică de Rusia:

„Sunt două căi. Prima și cea mai rapidă și care trebuie exploatată rapid este importul de gaze lichefiate, care se poate face din Qatar, din zona caspică și mai ales din Statele Unite. Totul este să dezvoltăm rapid o infrastructură de terminale de gaze lichefiate prin care Europa să-și poată primi gazele de care are nevoie.

În al doilea rând, pentru a consolida independența energetică trebuie să ne îndreptăm cât mai mult către regenerabile.

Traian Băsescu: Bulgaria sabotează o sursă extraordinară de gaz

Și nu în ultimul rând, avem o sursă extraordinară, care e Azerbaidjanul, și pe care o sabotează chiar state europene. Spre exemplu, conducta BRUA, care este proiectată în primă fază să tranziteze 4,5 miliarde de metri cubi de gaze din Azerbaidjan către Austria, trecând prin Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, până la Baumgarten, în Austria, este sabotată de Bulgaria. În condițiile în care România a terminat construcția conductei din anul 2020, Bulgaria, care are de construit 136 de kilometri de conductă, n-a construit nici 1 kilometru. Deci, trebuie să găsim soluția încetării jocurilor politice atunci când este vorba de aprovizionarea cu energie.

Pe de altă parte, avem energiile regenerabile, înțeleg că două firme vor, spre exemplu, să instaleze în România, în Marea Neagră, două parcuri eoliene. Sunt binevenite, numai să nu se piardă în birocrația noastră tradițională!

Și nu în ultimul rând, după cum vă este cunoscut, Comisia Europeană a recunoscut energia electrică produsă pe bază de reactoare nucleare ca fiind o energie curată, deci – dezvoltarea capacităților nucleare.

Realitatea Live

16 Mai 2024, 18:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Mai 2024, 18:49 // Actual //  Lupu Eduard

Nu se întâmplă prea des ca Samsung să întreacă Apple în campaniile sale de marketing, dar compania sud-coreeană a făcut exact acest lucru cu cea mai recentă reclamă a sa, „Uncrush”, scrie publicația FastCompany.

La începutul acestei luni, Apple a dezvăluit mult-așteptatul nou iPad Pros, care dispune de ecrane OLED. Acestea sunt, de asemenea, cele mai subțiri dispozitive pe care Apple le-a realizat vreodată. Pentru a scoate în evidență această subtilitate, Apple a lansat o nouă reclamă numită „Crush”. Reclama arată un compresor industrial care zdrobește lucruri precum o chitară, un pian, vopsea, sculpturi și multe altele.

Reclama „Crush” a Apple nu a fost bine primită de public, care a transmis că simbolizează distrugerea creativității umane de către tehnologie. Ulterior, Apple și-a cerut scuze pentru reclamă și că nu o va mai difuza la televizor. Deși lucrurile ar fi trebuit să se termine acolo, Samsung a văzut un mod de a profita de această situație și a făcut o campanie publicitară ca răspuns la spot-ul Apple.

În reclama „Uncrush”, publicul se află în aceeași cameră cu același compresor industrial din reclama Apple. Peste tot sunt instrumente de creație fizică sparte și zdrobite. Vedem o pereche de picioare care se plimbă printre distrugeri, apoi o femeie ridică o chitară care a fost distrusă doar parțial de compresorul Apple. Ea începe să cânte la ea în timp ce citește partituri de pe o tabletă Samsung.

Reclama se încheie cu tag-ul „Creativitatea nu poate fi distrusă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău