Consumatorii de pâine vor înghiţi costul războiului dintre Rusia şi Ucraina

05 Mart. 2022, 22:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Mart. 2022, 22:38 // Actual //  bani.md

Invazia Rusiei în Ucraina, una dintre marile exportatore de grâu, a dus preţul grâului la maximele ultimilor 14 ani, forţând consumatorii de pâine să înghită costurile, scrie Reuters.

Invazia Rusiei din 24 februarie a afectat grav comerţul din porturile de la Marea Neagră, ceea ce a dus la creşterea cu 40% a preţurilor globale la grâul de referinţă de la Chicago şi a dus şi mai sus inflaţia globală a alimentelor, deja la cel mai mare nivel din ultimul deceniu.

Întreruperea aprovizionării din Rusia şi Ucraina, care împreună reprezintă 30% din exporturile mondiale de grâu şi 20% din exporturile de porumb, va eroda securitatea alimentară pentru milioane de oameni, Orientul Mijlociu şi nordul Africii fiind deosebit de vulnerabile din cauza dependenţei lor de importuri, a declarat Julie Marshall, purtător de cuvânt al Programului Alimentar Mondial.

De asemenea, preţurile la petrol şi gaze au crescut din cauza sancţiunilor împotriva Rusiei, în timp ce costurile transportului de marfă şi ale materiilor prime, cum ar fi oţelul, au crescut deja vertiginos din cauza întreruperilor lanţului de aprovizionare legate de pandemie.

Chiar şi consumatorii din două dintre cele mai mari ţări producătoare de grâu din lume, Canada şi Statele Unite, plătesc preţul.

„Din păcate, pe termen scurt şi intermediar, inflaţia alimentară şi costul produselor de panificaţie din Statele Unite vor creşte mai mult. Acest lucru îi va afecta cel mai mult pe cei mai vulnerabili din societatea noastră”, a declarat Robb MacKie, preşedinte şi director executiv al American Bakers Association.

Cu câteva săptămâni înainte de ultima creştere a preţului la grâu, Calgary Italian Bakery din Alberta a majorat preţurile cu 7% pentru a ţine pasul cu costurile asociate cu seceta canadiană de anul trecut şi cu inflaţia preţurilor la făină şi drojdie.

Acum, Louis Bontorin, coproprietar al afacerii de familie cu o vechime de 60 de ani, se teme că va trebui să majoreze din nou preţurile în mod semnificativ, după ce îşi va epuiza rezervele de făină.

Ameninţarea la adresa aprovizionării cu grâu din cauza invaziei Rusiei în Ucraina a fost exacerbată de o scădere a stocurilor globale ale marilor exportatori.

Rezervele din Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite, Canada, Ucraina, Argentina, Australia şi Kazahstan vor scădea la cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani, de 57 de milioane de tone, până la sfârşitul sezonului 2021/22, arată datele Consiliului Internaţional al Cerealelor (IGC).

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO