Marius Solcan, cofondatorul barului Marlène, este un tânăr ambițios care s-a întors acasă pentru a lansa propria afacere. Marius și-a urmat studiile în Danemarca, țara în care și a descoperit jobul de barman. Acum, tânărul este cofondatorul unui coktail bar din capitală. Despre cum a apărut ideea de a lansa afacerea, cu ce dificultăți s-a confruntat, cum luptă cu pandemia, cum e să ai afacere la 24 de ani și ce înseamnă pentru el Marlène am vorbit în cadrul unui interviu Bani.md.
Fiind la studii în Danemarca, Marius Solcan a început să lucreze ca barman în barul căminului, apoi au urmat poziții plătite și a ajuns până la poziția de manager de bar. Aceste experiențe l-au ajutat pe tânăr să poată reveni acasă și să-și deschidă propria afacere, lucru care i-a reușit.
„Am plecat în Danemarca la studii universitare, fiind acolo am descoperit în cadrul căminului studențesc ce înseamnă să fii barman, fiindcă era o mică poziție acolo neplătită pentru barul căminului și astfel am început să mă joc cu tot ce ține de băuturi, mai ales coktailuri și încet, încet am găsit o poziție plătită pe acest segment și după aia m-am mutat dintr-un local în altul. Eventual am ajuns la poziția de manager de bar și anumite coincidențe au avut loc care m-au făcut să pot să revin acasă și să deschid ceva propriu.”
Afacere în Moldova
Marius a înțeles că poate să deschidă o afacere în acest domeniu doar după ce a acumulat suficientă experiență și a înțeles cum funcționează această industrie. De asemenea, este mult mai ușor să lansezi o afacere în Republica Moldova întrucât competiția este mai scăzută și prețurile mai accesibile.
„Eu cred că aproape orice om visează la un spațiu propriu în care să-și cheme prietenii și să-l gestioneze și să-l creeze cu propria imaginație și viziune.”
„Când am ajuns să am această profesie de barman, am început să mă gândesc mai serios la acest lucru și deja știam cu se mănâncă toată industria asta, cum funcționează și care este bucătăria din spate și am realizat că e ceva ce pot să fac, nu era doar un vis oarecare, era ceva ce știam cum funcționează și mă pricepeam deja la diferite noțiuni tehnice din industrie.”
„Asta este posibil, probabil, chiar mai ușor acasă, fiindcă noi avem o competiție mai puțin dezvoltată și o industrie în care și prețurile sunt mai accesibile, costurile de început sunt mai la pământ.”
Necesități pentru a deschide afacerea, partener de afaceri
Pentru a deschide localul a avut nevoie de un spațiu și a optat pentru o clădire istorică din Chișinău. De asemenea, a avut nevoie de fonduri pentru cheltuieli precum achitarea spațiului, pentru personal, instrumente. Costurile au fost acoperite de el și de partenerul său de afaceri. Cu partenerul său de afaceri s-a cunoscut întâmplător, în avion, în timp ce se întorcea acasă, iar patrenerul său venea într-o vizită în Republica Moldova. S-au mai întâlnit de câteva ori prin coincidență, mai întâi la Chișinău și apoi la Copenhaga și au stabilit o relație de prietenie. El i-a propus mai multe posturi de muncă în localurile pe care le cunoștea și așa au ajuns să dicute despre planul lor de afaceri.
Afacere la 24 de ani
Marius Solcan a deschis afacerea la 23 de ani, iar acum are deja 24. Fiind întrebat cum e să ai o afacere la 24 de ani el a spus că nu este nimic deosebit în avea o afacere la această vârstă și nu spune că s-ar simți nepregătit sau prea tânăr.
„Cred că este la fel de greu ca la orice altă vârstă, necesită foarte multă muncă, foarte multe nopți nedormite, mai ales la început, necesită multă atenție și dăruire. Eu cred că fără asta este posibil să deschizi o afacere, dar eu nu cred că are sens. Eu nu aș deschide ceva față de care nu aș fi extrem de atașat și față de care nu aș vrea să petrec 15 ore în fiecare zi stând aici, lucrând aici, gândind tot procesul.”
Marlene este un cocktail bar în primul rând și un spațiun unde poți crea conexiuni și care te ajută să relaționezi mai bine cu oamenii din viața ta, a spus tânărul.
Dificultăți cu care s-a confruntat
Pentru a deschide afacerea s-a confruntat cu dificultăți de ordin antreprenorial cum ar fi competiția. O altă problemă menționată a fost perioada nefavorabilă în care s-au deschis, aici referindu-se la pandemie.
Cum i-a afectat sau i-a ajutat pandemia
În cadrul interviului antreprenorul a mai vorbit și despre perioada de pandemie, perioadă pe care au folosit-o pentru a îmbunătăți lucrurile.
„Pandemia este un lucru nefavorabil, dar pentru noi a avut un rol destul de pozitiv.”
„Noi am folosit timpul acesta ca să încercăm să facem lucrurile mai bine, noi am lansat terasa noastră, am lucrat la ea și am dezvoltat-o de la zero.”
„Primul lockdown aproape că ne-a ajutat și noi chiar am avut un boom în vânzările noastre în acea perioadă.”
„Dacă o să urmeze un alt val de lockdownuri, noi o să ne concentrăm pe alte proiecte de ale noastre pe care le avem și la care deja lucrăm.”
Ce înseamnă Marlène pentru el
„Marlène pentru mine este un spațiu care încearcă să adune oamenii buni de la noi, oamenii cărora le pasă de arhitectura locală, de cultura locală.”
„Ei (oamenii) aleg spațiul acesta pentru că este ceva diferit de ce se oferă și aici nu mă refer la bături.”
În interiorul Marlène veți găsi 4 camere, fiecare având specificul său. Localul poate fi perfect pentru o întâlnire de afaceri, pentru vizita cu un prieten sau pentru a savura un coktail. De asemenea, Marlène permite vizitatorilor să vină cu mâncarea proprie. Tânărul spune că acesta nu afectează situația financiară a localului.
„Noi suntem un cocktail bar și noi vrem să rămânem în continuare un cocktail bar.”
„Pe noi asta nu ne afectează negativ deloc, ba din contra, avem doar de câștigat pe seama la asta.”
Pasiunea și responsabilitatea în afaceri
Mariul Solcan spune că îi place că lucrează pentru propria pasiune și spune că o afacere necesită foarte multă muncă și nu îți poți permite prea multă relaxare, fiindcă poți vedea cum totul se distruge.
„ Îmi place că lucrez pentru mine, pentru propria pasiune și văd rodul muncii mele chiar și atunci când lucrez după bar, îmi place să fac recomandări oamenilor și să văd că oamenii sunt satisfăcuți de ceea ce primesc.”
„Cu asta vin și anumite responsabilități, toată responsabilitatea stă pe umerii tăi și nu poți să-ți permiți prea multă relaxare.”
Ce nu îi place la oameni
Marius Solcan a ales jobul de barmen fiindcă este o persoană mai introvertă și vrea să scape de anumite bariere. De asemenea îi plac oamenii. Ceea ce nu îi place este că unii oameni nu se pot comporta frumos cu cei care îi deservesc.
„Mie îmi plac oamenii, de asta și am ales acest job și am perseverat pe el. Eu inițial eram o persoană destul de introvertă și nu mă simțeam foarte confortabil în compania multor oameni. Din acest motiv ,subconșțient m-am lansat în acest job, pentru a scăpa de anumite frici.”
În cocktailurile de la Marlène se optează pentru ingrediente naturale, siropurile sunt pregătite în propria bucătărie.