Energia electrică se scumpește cu 25%! Contractele au fost semnate. Autoritățile au ratat liberalizarea pieței

22 Mart. 2021, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Mart. 2021, 11:47 // Actual //  MD Bani

Prețul energiei electrice pentru consumatorii finali va crește cu aproximativ 25%, susțin surse ale Bani.md. Se întâmplă după ce autoritățile au ratat liberalizarea pieței energiei electrice, Republica Moldova rămânând dependentă de energia livrată din regiunea transnistreană.

Potrivit surselor Bani.md, astăzi, 22 martie 2021, doi operatori de pe piață au semnat contractele de achiziție a energiei electrice. Este vorba despre operatorii Premier Energy și Moldelectrica. În condițiile lipsei unei concurențe pe piață, prețul pentru energia electrică livrat către companiile din Moldova crește de la 48,65 USD/MWh la 58 și, respectiv, 57 USD/MWh pentru fiecare dintre operatori.

Compania FEE-Nord a anunțat o licitație repetată, pentru a doua oară. 

Creșterea de 19% prețului de achiziție a energiei electrice de către operatorii de pe piață va duce la o majorare a prețului final, pe care-l achită consumatorul, cu aproximativ 25%, estimează experții.

De fapt, operatorii de pe piață au lansat procedurile de licitație la începutul lunii februarie curent. Procedura de deschidere a ofertelor a avut loc pe 16 martie 2021. Procedura a fost prelungită cu o săptămână. Motivul – insuficiența numărului de oferte care au fost recepționate de operatorii SA RED Nord, FEE-Nord SA și IS Moldelectrica (care au primit doar o singură ofertă), ÎCS Premier Energy SRL și ÎCS Premier Energy Distribution (au primit două oferte).

La etapa inițială era nevoie de cel puțin trei oferte.

„Adaosul de preț” pus de regiunea separatistă

În condițiile actuale, cu un cadru legal departe de ceea ce înseamnă o piață liberalizată a energiei electrice, Republica Moldova în continuare achiziționează energia electrică din regiunea transnistreană, iar condițiile comerciale oricum sunt complicate. Deși subiectul diversificării surselor de achiziție a energiei electrice de către Moldova este element-cheie al promisiunilor electorale ani la rând, și actuala guvernare ratează acest exercițiu.

Anul energetic 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 va fi costisitor pentru populația Republicii Moldova. 

În România au fost demarate mai multe proiecte pentru a contecta energetic Republica Moldova la România și, implicit, la Uniunea Europeană.

Cu aproximativ patru ani în urmă, Republica Moldova a semnat un acord istoric, care, odată dus la final, ar putea reduce dramatic gradul de dependenţă al ţării de energia electrică din Est şi va uni practic ţara cu România şi Uniunea Europeană.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Uniunea Europeană (UE), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Mondială au semnat pentru un pachet de finanţare de 270 de milioane de euro pentru a asigura interconectarea permanentă între reţelele electrice din Moldova şi România.

Moldelectrica, ar urma să construiască o nouă line electrică de înaltă tensiune de 400 kV între Vulcăneşti, localitate în sudul Moldovei situată aproape de graniţa cu România, şi capitala Chişinău, o staţie electrică de tip back-to-back de 600 MW în Vulcăneşti şi va moderniza staţia de la transformare de la Chişinău, care acum funcţionează la 330 kV, ca urmare a introducerii noii tensiuni de 400 kV.

O staţie back-to-back este necesară pentru a uniformiza diferenţele de voltaj care există acum acum între sistemul românesc şi cel din Republica Moldova. Practic, după ce aceasta va fi realizată, o parte din reţeaua de înaltă tensiune a Moldovei va funcţiona la 400 kV, aceeaşi ca în România şi Europa centrală şi Occidentală, iar Moldova va putea primi energie electrică din reţeaua românească.

Proiectul ar urma să fie finalizat în 2022, și presupune inclusiv lucrări în România.

Între timp, în Republica Moldova, Comisia de cercetare prealabilă pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău și Back-to-Back a fost aprobată abia la finele lunii ianuarie anul curent, 2021.

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău