Fundația Constantin Mimi susține refugiații din Ucraina. Cristina Frolov despre donații și implicare

21 Mart. 2022, 17:57
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
21 Mart. 2022, 17:57 // Oameni şi Idei //  MD Bani

1. De când Fundația Constantin Mimi se ocupă de campanii umanitare? Ce v-a motivat? Cum a început povestea?

Fundația Constantin Mimi a fost lansată în anul 2016. Ne-am propus să susținem prin intermediul acestei fundații proiecte din domeniul culturii și educației, dezvoltării regionale, precum și a proiectelor ecologice. În primul rând, pentru localitatea de baștină, unde continuăm să activăm deja în a șasea generație. Printre inițiativele susținute cu succes de Fundație în ultimii ani se numără burse pentru studenți, festivaluri și activități de împădurire în localitatea Bulboaca.

În momentul în care am aflat despre tragedia care se produce în țara vecină, în câteva ore ne-am mobilizat și ne-am implicat în acțiuni umanitare. Împreună cu fratele meu Adrian Trofim, ne-am implicat personal în susținerea refugiaților, calea cărora spre Chișinău trece prin preajma satului nostru de baștină – Bulboaca. La fel și la nivelul partenerilor Fundației. Castel Mimi a deschis două puncte cu alimente și băuturi calde, iar la unul dintre ele am asigurat un punct de acces la Wi-Fi pentru 500 de persoane simultan. În paralel, Hotelul Jolly Alon a luat decizia să ofere servicii de cazare fără adaos comercial, cazarea refugiaților fiind o prioritate, iar Distileria Bulboaca a pus la dispoziția punctelor prin care trec sau se cazează refugiații cantitatea necesară de dezinfectant.

2. În ce constă campania de caritate? Ce ați reușit să faceți până acum?

În prima săptămână de activitate, fundația a acumulat donații de peste o sută de mii de lei din care am procurat și donat cel mai necesar de ce era nevoie în primele zile: saltele, perne, seturi de lenjerie și plăpumi.

În ultima săptămână ne-am concentrat pe achiziții de alimente, pe care le-am transmis la un centru de cazare a refugiaților.

În același timp, cu ajutorul prietenilor fundației de peste hotare, am distribuit un ajutor umanitar din Marea Britanie, în special lucruri de primă necesitate pentru bebeluși și copii.

4. Colaborați și cu alți parteneri?

Am recepționat câteva donații din partea unor oameni de afaceri de peste hotare, în special prieteni. De exemplu, un vinificator renumit din Olanda a transferat o sumă chiar în prima săptămână.

4. Povestiți-ne despre posibilitatea de a face transferuri pe contul fundației… și unde vor ajunge acești bani.

La moment avem posibilitatea să recepționăm donații în monedă națională, euro și dolari SUA. Rechizitele contului de lei moldovenești sunt următoarele:

Fundația „Constantin MIMI”, Adresa: raionul Anenii Noi, s. Bulboaca, str. Dacia 1, Cod fiscal: 1016620006161, Codul băncii: MOBBMD22, IBAN: MD50MO2224ASV19139787100, OTP Banca

Pentru a asigura o transparență maximă, dar și să mărim capacitățile de a descoperi rapid necesitățile refugiaților, am instituit un consiliu care gestionează fundația pe perioada de criză.

Toate proiectele de finanțare vor fi aprobate de către consiliul Fundației, acesta fiind format din trei membri: prezentatoarea Lili Lozan, ziaristul Cristi Jardan și fondatoarea „MăiestrIA” Stela Moldovanu, cei care începând de astăzi, vor avea drept exclusiv pentru a decide solicitările de finanțare.

5. Ce presupune „Frați fără frontiere”?

Proiectul Frați fără frontiere a pornit din dorința de a oferi posibilitate fiecărui amator de vinuri să susțină comunitățile de voluntari din Republica Moldova și autoritățile de toate nivelurile, care se implică activ în ajutorarea refugiaților din Ucraina.

Ei vor putea face aceasta prin procurarea unei sticle de vin „Frați” Castel Mimi. Producătorul de vinuri va dubla fiecare 15 lei din vânzarea vinului, iar suma colectată va fi transferată către Fundația „Constantin Mimi” din contul căreia se vor efectua toate acțiunile de binefacere.

Vinul „Frați” nu a fost selectat întâmplător. Acesta este un vin roșu sec, produs 50/50 din soiurile de struguri Merlot și Malbec. Acest cupaj l-am creat împreună cu fratele, Adrian Trofim și este foarte reprezentativ pentru campania lansată de Fundația „Constantin Mimi” – „Frați fără frontiere. Pentru că omenia nu are cetățenie”.

6. Cum vă găsesc persoanele care doresc să acorde ajutor refugiaților?

Din experiența primelor săptămâni, cel mai des, noi suntem contactați de doritorii de a susține refugiații. Dar, a fost un transfer de la o persoană cu care nu ne cunoaștem. Ba mai mult, când am vrut să-i mulțumim printr-o postare pentru ajutor, a spus că vrea pur și simplu să ajute oamenii ajunși la nevoie.

7. Care este aspectul cel mai greu când vine vorba de a ajuta oamenii?

Nu există piedici dacă vrei să ajuți. În primele două zile am dus la punctul de trecere Palanca câteva mii de tartine și un întreg set de utilaj de bucătărie la care voluntarii noștri au gătit chiar și zeamă. Peste o săptămână, Castel Mimi a decis să transfere către fundație bugetul rezervat pentru cadouri de opt martie.

8. Poate aveți vreo povestioară care v-a impresionat în aceste zile.

Voluntarii noștri s-au intersectat cu sute de tragedii, dar și istorii care ne-au demonstrat câtă omenie există în jurul nostru. Într-un moment am creat un grup mixt de voluntari pentru a reîmpacheta un ajutor umanitar de câteva sute de kilograme. Femei și mame din Ucraina și Moldova când s-au întâlnit împreună au tot plâns, ucrainencele povestind ororile acestei tragedii. Spre sfârșit deja se împrieteniseră și râdeau, parcă uitând de tot ce se întâmplă înafara ușilor.

9. De ce este important ca actele de caritate să fie făcute publice?

Bunătatea trebuie să genereze bunătate! Și asta e posibil doar prin exemple proprii, de cele mai multe ori prin promovare. Din start am renunțat să cheltuim măcar un ban în promovare, dar postăm pe pagina fundației absolut toate acțiunile și, în cazul în care donatorul nu este împotrivă, chiar și îi mulțumim.

10. Pe lângă aceasta, Castel Mimi are în derulare și alt proiect referitor la studenții care-și doresc o carieră în domeniul viticulturii. Despre ce anume este vorba?

Fundația Constantin Mimi a încheiat un acord de colaborare îndelungată cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova la solicitarea decanului Facultății de Viticultură și Horticultură, Gheorghe Nicolaescu. Împreună am ales 4 studenți în baza meritelor de studii, care ulterior au beneficiat de burse și cadouri. Această inițiativa este doar un început. Tindem să încurajăm tinerii să învețe cât mai bine și să devină specialiști  în vinificație, de care toată industria vitivinicolă are mare nevoie. Vom îndemna toți producătorii de vin și divin să se alăture acestui proiect prin contribuție financiară și prin crearea locurilor de stagiare, muncă ulterioară pentru studenți. La momentul actual avem două companii care au decis sa ne susțină – Distileria Bulboaca și Castel Mimi, dar repet, suntem doar la început de drum.

11. Ce vă propuneți să dezvoltați în viitor?

Înainte de pandemie începusem un proiect de informare a agenților economici și a persoanelor active din satele vecine cu vinăria. Oameni din Văratic, Speia, Bulboaca, Telița erau invitați la seminare și informare despre piața turistica, rigorile turiștilor din țările vecine, opțiunile de finanțare de către partenerii de dezvoltare și colaborarea cu vinăria Castel Mimi.

Încă un proiect la care continuăm să lucrăm, deocamdată fără mediatizare, este dezvoltarea satului de baștină, prin dezvoltarea turismului în localitate și în raion. Ne propunem să dezvoltăm acest sat, inclusiv prin crearea unor trasee turistice, chiar prin stimularea oamenilor din Bulboaca să-și deschidă pensiuni și alte atracții pentru turism.

P. 

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală