„Jur solemn să fiu devotat Republicii Moldova”

12 Ian. 2021, 12:48
 // Categoria: Opinii // Autor:  Alina Zbancă
12 Ian. 2021, 12:48 // Opinii //  Alina Zbancă

Unii au urmat calea tatălui care a căzut pe câmpul de luptă, alții s-au visat apărători ai mamei lor, cineva e îndrăgostit de uniformă, iar altcineva și-a ascultat doar inima. Toți ei au ales un drum deloc ușor, dar despre asta urmează să se convingă în timp.

De 6 ani sunt alături de ei la acest eveniment important din viața ofițerilor. Îi descopăr, prind emoția lor prin obiectivul de fotografiat și mă conving că ei vor fi mai buni, ei vor fi mai prețuiți, mai corecți, ei vor avea mai mult curaj, ei vor fi și mai puternici.

Ei nu vor renunța, nu vor pleca din țară și nu vor trăda, vor avea salarii care să le permită un trai decent, vor fi respectați de societate și de superiori și niciodată nu vor regreta că au ales viața cu stele pe umeri. Ei vor reprezenta MAI-ul cu demnitate peste tot și îl vor ajuta să se modernizeze, să se dezvolte și să ajungă în ziua în care toți angajații să spună “sunt mândru că muncesc aici”.

Într-o zi va fi așa, eu cred în asta. Chiar dacă astăzi e altfel și până acolo calea e lungă și nu are scurtături.

– Zâmbiți cu dinți

– Avem măști, se vede?

Ochii spun tot, iar dincolo de măști – oameni deosebiți de frumoși.

Astăzi, fără cei dragi alături, fără flori, lacrimi, îmbrățișări. E altfel, dar nu va fi întotdeauna așa.

Ei sunt colegii mei și eu sunt o norocoasă că am fost alături și am trăit din nou emoțiile începutului. Ne vedem peste 4 ani, pe același platou, la înmânarea primelor grade, mai experimentați, mai puternici și gata de alte culmi.

Text și foto de Alina Zbancă

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 11:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 11:00 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În sezonul iulie 2024 – februarie 2025, Republica Moldova a exportat 99,7 mii tone de rapiță, potrivit unei analize prezentate de Iurie Rija, director executiv al Asociației Agrocereale. Deși nu a fost atins recordul absolut din sezonul trecut (272 mii tone), volumul exportat depășește clar media ultimului deceniu, confirmând interesul crescut pentru această cultură oleaginoasă.

Această performanță este alimentată de extinderea suprafețelor însămânțate și de cererea constantă pe piețele externe, într-un context în care rapița rămâne una dintre culturile agricole cele mai rezistente la secetă și cele mai rentabile pentru fermierii moldoveni.

Exporturile de rapiță au generat 902 milioane lei în sezonul curent, în scădere față de peste 2 miliarde lei în sezonul anterior, dar apropiate de nivelul din 2022/2023 (938 milioane lei). Prețul mediu actual este sub cel din 2022/2023 (11,56 lei/kg), dar rămâne semnificativ mai bun decât în perioada de supraproducție din anul trecut (7,48 lei/kg). Cel mai ridicat preț din sezon a fost înregistrat în ianuarie 2025 – 10,27 lei/kg, urmat de o ușoară scădere în lunile următoare.

Luna iulie 2024 a fost perioada de vârf a exporturilor, cu peste 38 mii tone livrate – o treime din totalul sezonului. Ulterior, volumul a scăzut gradual până la 3,3 mii tone în februarie 2025, tendință explicabilă prin caracterul sezonier al recoltării și epuizarea stocurilor.

În topul exportatorilor domină RUSAGRO-PRIM SRL, cu 33.405 tone exportate în 2024 și 10.605 tone în primele două luni și jumătate din 2025. Urmează VADALEX GRAINS SRL (13.702 tone în 2024) și GRANDO INVEST TRADING SRL (11.073 tone în 2024 + 124 tone în 2025). Alte nume importante din sector sunt ANCOM-AGRO, OROMIMEXPO, TRUST ORGANIC și AGRO-NOVA PRIM.

Din punct de vedere al destinațiilor, România a absorbit 63,4 mii tone de rapiță moldovenească, urmată de Bulgaria (21,3 mii tone) și Marea Britanie (7,7 mii tone). Aceste trei piețe au însumat peste 90% din exporturile totale. În ceea ce privește prețul mediu, Germania a oferit cel mai mult – 19,0 lei/kg, însă doar pentru 112 tone. Pe piețele principale, prețurile au fost competitive: Bulgaria – 9,5 lei/kg, România – 9,2 lei/kg, Marea Britanie – 7,8 lei/kg.

„Rapița rămâne o cultură strategică pentru agricultura moldovenească, din grupa I, cu rentabilitate ridicată și rezistență la factorii climatici”, subliniază Iurie Rija. În ciuda presiunilor internaționale și a fluctuațiilor prețurilor, Moldova își consolidează poziția ca exportator regional important, iar interesul investitorilor și al fermierilor rămâne ridicat. Perspectivele pentru anii următori sunt optimiste, mai ales în contextul în care cererea globală pentru uleiuri vegetale și biocombustibili se menține la cote înalte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ