(VIDEO) Moldoveanca care își dorește să o altfel de educație. Antreprenoarea a deschis „Tainele Copilăriei”

13 Apr. 2022, 15:17
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
13 Apr. 2022, 15:17 // Oameni şi Idei //  MD Bani

După nașterea primului copil, fiind în străinătate, Olesea Cebotari și soțul său au înțeles că Republica Moldova are nevoie de suflu nou în domeniul educației. Așa a apărut Centrul „Tainele Copilăriei”.

Instituția se bazează pe competențe, iar copiii sunt îndemnați să își continue activitatea, chiar dacă întâmpină dificultăți, dar și să își dezvolte spiritul critic. În același timp, mămicile își pot lăsa micuții zilnic sau pe ore, iar cât ei vor avea ocupații, femeile se pot ocupa de alte chestiuni personale sau profesionale.

„Prin gândire critică și creativă, oferim copiilor ocazia să dezvolte și să împărtășească ideile proprii. Ariile de învățare specifice centrului nostru sunt educația prin scriere și citire, educația literar-artistică, ore de meditație, pregătire pentru școală, activități didactice, ateliere de creație, ateliere gastronomice și educația zi de zi. Educatorii lucrează cu fiecare copil individual. Dezvoltăm atenția, memoria, gândirea logică. Prin activitatea centrului nostru, soluționăm problemele mămicilor. Mămicile își pot lăsa copilașii, de la 1 anișor, în deplină siguranță, pe parcursul unei zile sau pe ore”, relatează Olesea Cebotari.

În cadrul centrul mai funcționează și Școala Părinților, iar Olesea Cebotari are și o afacere în domeniul agricol. Antreprenoarea susține că dragostea pentru frumos și pentru țară a motivat-o să își înceapă businessul.

„La baza afacerii a stat dragostea față de țară, față de frumos, față de copii, de tineri, de viitor la noi acasă. Pentru ca femeia să reușească în toate domeniile sale de activitate, are nevoie să fie bine organizată, să fie disciplinată în ceea ce își planifică și să aibă o echipă bine structurată. Mesajul meu pentru toate femeile din țară este de a înlătura frica și de a face contacte, relații de prietenie, de a păși sigur în antreprenoriat, deoarece doar acolo ne putem dezvolta profesional, ne putem dezvolta personal și doar acolo putem găsi roadele muncii noastre. Motto-ul meu este: Cu cât muncesc mai mult, cu atât mai mult noroc am. Așa că îi îndemn pe toți să muncim mai mult și atunci ne vom bucura de rezultate fructuoase”, afirmă încrezătoare femeia de afaceri.

Istoria de succes a fost realizată cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) Swiss Cooperation in Moldova.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău