(VIDEO) Comisarul Oleg Craevschi despre gestionarea fluxului de refugiați: Oamenii erau speriați, stresați

16 Apr. 2022, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Apr. 2022, 10:00 // Actual //  MD Bani

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a elaborat un reportaj video despre eforturile Poliției de Frontieră, care a fost zi și noapte la datorie, pentru a asigura suport refugiaților din Ucraina, în traversarea frontierei cu Republica Moldova. Comisarul Oleg Craevschi vorbește despre starea de frică și stres prin care trec cei care vin din Ucraina, cât și despre implicarea moldovenilor.

Începând cu 24 februarie, Comisarul Șef Oleg Craevschi a fost direcționat în ajutorul colegilor, în calitate de Șef interimar al Direcției regionale Est, a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Potrivit comisarului, echipele Poliției de Frontieră au încercat să-i ajute pe refugiați să treacă mai ușor frontiera.

„În primele zile era foarte greu să privești la tot ce se întâmpla. Oamenii erau speriați, stresați. Refugiații spun că este foarte înfricoșător… și atunci când vorbești la acest subiect, ei încep a plânge. Noi desigur i-am ajutat. Cum am putut, așa i-am susținut. Imediat au fost suplinite echipele cu oameni, ca refugiații să treacă frontiera mai rapid”, menționează Oleg Craevschi.

Până pe 22 martie, Oleg Craevschi, împreună cu polițiștii de frontieră, reprezentanții altor instituții de stat responsabile, voluntarii prezenți la punctul de trecere al frontierei, a coordonat și gestionat fluxul enorm de refugiați, care fugeau din calea războiului.

Drama pe care o trăiește fiecare familie nevoită să caute un loc sigur și să se refugieze, lăsând în spate tot ce au construit o viață întreagă, nu te poate lăsa fără lacrimi. Oleg Craevschi povestește că, pe lângă suportul profesional pe care l-au acordat polițiștii de frontieră refugiaților din Ucraina, au încercat să le creeze și o zonă de siguranță și minim confort, ca ei, odată ce trec frontiera cu Republica Moldova să se poată simți protejați.

De asemenea, reprezentantul Poliției de Frontieră menționează că oamenii erau foarte implicați, ajutau cum puteau.

„Oamenii îi întâmpinau pe refugiați cu ceai, cafea. Fiecare ajuta cu ce putea. Aduceau haine, plăpumi, pentru că noaptea era destul de frig. În sate ajutau, cu transport ajutau, cu hrană, cu alimente, aduceau lucruri necesare. Medicii erau non-stop la datorie. Pentru copii am instalat televizoare, în sală, afară… ca ei măcar puțin să se distragă. Priveau desene animate, iar noi am pus lămpi speciale, ca ei să fie la cald. “

Comisarul Șef Oleg Craevschi le-a mulțumit cetățenilor Republicii Moldova pentru ajutorul acordat refugiaților din Ucraina, menționând că în aceste momente grele oamenii s-au mobilizat și fiecare a contribuit cu ce a putut.

*Campania de conținut lansată de MAI este menită să diminueze eventualele sentimente ostile și manipulatorii apărute față de refugiații ucraineni. Campania presupune elaborarea mai multor materiale vizuale (foto, video și scrise) care tratează subiectul refugiaților, pe întreg lanțul de intervenție, de la eforturile autorităților și voluntarilor, până la acomodarea și istoriile refugiaților stabiliți temporar în țara noastră.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău