„Umbrela” rușilor în Marea Neagră s-a stricat! Cum îi va ajuta pe ucraineni scufundarea crucișătorului Moskva

15 Apr. 2022, 17:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Apr. 2022, 17:46 // Actual //  Lupu Eduard

Crucișătorul scufundat „Moskva” a asigurat acoperire aeriană pentru întregul grup de forțe de ocupație de la Herson, a declarat Oleksiy Arestovych, un consilier al șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, într-un interviu cu Mark Feigin.

Crucișătorul urma să acopere aterizarea în regiunile Odesa și Herson.

„Crucișătorul a oferit apărare aeriană pentru trupele de debarcare, la bord se afla un număr mare de rachete S-300, astfel încât ”umbrela s-a stricat” – a spus el, adăugând că pentru Ucraina, pierderea Rusiei a navei „Moscova” este un semn bun, pentru că aceasta va facilita situația aviației ucrainene în direcția sud.

Conform comandamentului ucrainean, crucișătorul „Moskva” a fost lovit de două rachete Neptune în Marea Neagră, lângă Odesa.

Ministerul rus al Apărării a negat inițial distrugerea navei, dar a recunoscut avaria. Pentagonul, la rândul său, nu a stabilit încă circumstanțele, deși a confirmat cel puțin o explozie pe crucișător.

Scufundarea crucişătorului de rachete Moskva va submina în mod semnificativ capacitatea Kremlinului de a opera în Marea Neagră, va alimenta vulnerabilitatea navelor de război ruseşti la atacurile aeriene şi va afecta moralul ofiţerilor marini ruşi, apreciază observatorii militari ucraineni şi internaţionali, vineri, conform Kiev Post.

Roman Tsimbaliuk, corespondent al agenţiei de presă UNIAN, a subliniat daunele majore aduse moralului marinarilor ruşi, deoarece doar o mică parte din cei 510 de marinari care se estimează că erau la bordul Moskvei par să fi fost salvaţi după abandonarea navei, în urma atacului cu rachete de croazieră organizat de armata ucraineană.

Ucraina afirmă că a efectuat un atac asupra navei, în timp ce Rusia susţine că muniţia de la bord a explodat, conform BBC.

Ministerul rus al Apărării a confirmat, joi seară, că nava s-a scufundat în timpul remorcării către portul de destinaţie, din cauza avariilor la carenă.

Potrivit lui Tsimbaliuk şi a altor oficiali navali ucraineni, luni dimineaţă, echipele de salvare ruse transportaseră 15 marinari ai navei-amiral Moskova la baza navală din Sevastopol. Valurile înalte şi condiţiile severe de furtună au împiedicat încercările flotei ruse de a localiza şi salva alţi supravieţuitori.

Un site web al guvernului ucrainean numit ”Ishchi Svoikh” a publicat joi seara liste care indică că aproximativ 300 de marinari de la bordul Moskvei ar putea fi morţi.

Numărul însemnat de morţi, asociat şocului survenit distrugerii navei-amiral a Flotei Mării Negre de către forţele ucrainene, vor submina încrederea ofiţerilor marini ruşi atât în sistemele lor de arme, cât şi în capacitatea marinei ruse de a gestiona viitoarele atacuri ale trupelor ucrainene, a mai spus Tsimbaliuk.

În calitate de navă-amiral, Moskva deţinea echipamente avansate de comunicaţii şi facilităţi de personal pentru a îndeplini cealaltă funcţie principală pe care o avea, aceea de a servi drept bază navală a flotei. Incidentul reprezintă o pierdere definitivă a Flotei Mării Negre, a precizat jurnalistul Volodimir Seleznev.

Vineri dimineaţa, Ministerul de Apărare al Marii Britanii a confirmat că rolurile principale ale flotei Moskva erau atât apărarea aeriană, cât şi comanda şi controlul, adăugând că pierderea navei va degrada capacitatea flotei ruse în aceste două domenii-cheie.

Presa militară ucraineană a relatat, marţi, citând surse navale ucrainene multiple, că folosirea unei tactici militare de momeală din partea forţelor ucrainene a reprezentat un element esenţial al atacului. Astfel, forţele ucrainene au folosit drone de atac pentru a distrage atenţia operatorilor staţiei de radar de la cele două rachete antinavă de tip Neptune.

Forţele aeriene ucrainene nu au încercat să atace până acum navele de război ruse, potrivit relatărilor oficiale şi ale agenţiilor de presă.

Agenţia de ştiri ucraineană Espresso a informat joi seară că amiralul rus Igor Osipov, comandantul Flotei Mării Negre, a fost arestat în urma scufundării Moskvei, însă nu există o confirmare a acestei informaţii.

Ugo Poletti, editor al Odesa Journal, a precizat că autorităţile regionale au ordonat, joi, o alertă maximă şi au avertizat cu privire la posibile atacuri cu rachete din partea Rusiei ca măsură de retorsiune pentru scufundarea navei-amiral Moskva.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău