Se spune că are cel mai mare iaht din lume, reşedinţe în Elveţia, la Marea Neagră sau în orice locaţie exotică. Este vorba despre cetăţeanul rus Vladimir Putin.
Oficial, bogăţiile intră la „apă”.
În 2021, preşedintele rus a câştigat doar 114.000 de euro, declarând autorităţilor fiscale proprietatea unui apartament de 77 de metri pătraţi din Moscova, două maşini produse local, un subcompact Volga şi un vehicul de teren Niva, plus un troler-remorcă folosit pentru vacanţele de camping.
Prim-ministrul său Mihail Mişhustin se descurcă un pic mai bine, cu un venit de 18,3 milioane de ruble, ceva mai puţin decât anul precedent, care la cursul de schimb actual incert înseamnă 204.000 de euro.
Din fericire, poate conta pe soţie, Vladlena Mişustina, care chiar şi fără a avea vreo activitate antreprenorială recunoscută, aşa cum a denunţat disidentul Alexei Navalnîi în 2020, a adus acasă 64,5 milioane de ruble, 721.000 de euro.
Fostul preşedinte şi premier Dmitri Medvedev, acum vicepreşedinte al Consiliului de Securitate, câştigă doar 8,3 milioane de ruble, echivalentul a 94.000 de euro anual.
Iar enumerarea ar putea continua la nesfârşit.
De câteva luni, mass-media din întreaga lume urmăreşte însă bogăţia ascunsă a oamenilor afectaţi de sancţiunile decise de Statele Unite, Regatul Unit şi Uniunea Europeană, proprietăţi trecute pe numele unor ruse sau interpuşi.