O delegație de studenți și doctoranzi USMF, în vizită la cea mai mare fabrică de medicamente din Moldova

30 Mai 2022, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Mai 2022, 17:30 // Actual //  bani.md

Cercetarea, observarea și practica sunt elementele cheie pentru însușirea informațiilor teoretice în educație. Academia de performanțe „Balkan” este una dintre organizațiile care facilitează accesul studenților și doctoranzilor USMF la învățământul practic.

Pe data de 14 mai curent, o delegație de studenți și doctoranzi a facultăților Farmacie, Sănătate Publică și Medicină de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au avut posibilitatea să viziteze SC Balkan Pharmaceuticals SRL. Evenimentul a fost organizat la inițiativa Academiei de performanțe „Balkan”, sub conducerea doctorului urolog, lector universitar Constantin Toncoglaz. Vizita de studiu a fost efectuată în cadrul workshop-ului „Industrial production of medicines: theoretical knowledge and their application in practical activity”, al Congresului internațional pentru studenți și tineri medici „MedEspera” 2022, ediția a IX-a.

Participanții au avut oportunitatea să afle detalii practice despre modul de funcționare a unei companii de medicamente din Republica Moldova. Viitorii medici au vizitat și sectorul de producere, descoperind astfel etapele proceselor tehnologice de fabricație.

Obiectivul vizitei de studiu este formarea cunoștințelor și competențelor mai puțin accesibile specialiștilor care activează în afara industriei.

Vizita de studiu a durat 5 ore, perioadă în care studenții și doctoranzii au vizitat mai multe departamente ale fabricii. În primul rând, au aflat și au avut posibilitatea să observe care sunt particularitățile de organizare și funcționare a unei companii producătoare de medicamente din Republica Moldova. Vizita a continuat cu secțiile din sectorul de producere a companiei, unde s-au familiarizat cu etapele proceselor tehnologice de fabricație, cerințele înaintate față de personal, încăperi și documentație. Un alt aspect important a fost prezentarea cerințelor față de calitatea materiilor prime, materialelor de ambalare și a produselor finite și cum are loc efectuarea controlului calități în laboratorul fizico-chimic al companiei.

„Academia de performanțe „Balkan” este o asociație obștească care are drept scop de a promova educația, sportul, cultura și un mod sănătos de viață. Una dintre prioritățile Asociației este inițierea și desfășurarea de parteneriate și programe cu autoritățile și organizațiile comerciale și necomerciale, din Republica Moldova și din străinătate. Suntem încrezători că vizita de studiu pe care am reușit să o organizăm va aduce un plus valoare la formarea profesională a tinerilor specialiști”, a declarat Constantin Toncoglaz, Președintele Academiei de performanțe „Balkan”.

Menționăm că cel mai mare producător de medicamente din Moldova – Balkan Pharmaceuticals, organizează periodic activități cu implicarea studenților și masteranzilor. Compania colaborează cu mai multe universități din țară printre care Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicole Testimițeanu” (USMF) Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), Universitatea de Stat din Moldova (USM), Academia de Științe (AȘM) etc. Astfel, studenții au posibilitatea să descopere specificul unei companii producătoare de medicamente. De asemenea, studenții absolvenți au posibilitatea să obțină mai ușor un loc de muncă în domeniul pe care l-au studiat.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală