O delegație de studenți și doctoranzi USMF, în vizită la cea mai mare fabrică de medicamente din Moldova

30 Mai 2022, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Mai 2022, 17:30 // Actual //  Lupu Eduard

Cercetarea, observarea și practica sunt elementele cheie pentru însușirea informațiilor teoretice în educație. Academia de performanțe „Balkan” este una dintre organizațiile care facilitează accesul studenților și doctoranzilor USMF la învățământul practic.

Pe data de 14 mai curent, o delegație de studenți și doctoranzi a facultăților Farmacie, Sănătate Publică și Medicină de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au avut posibilitatea să viziteze SC Balkan Pharmaceuticals SRL. Evenimentul a fost organizat la inițiativa Academiei de performanțe „Balkan”, sub conducerea doctorului urolog, lector universitar Constantin Toncoglaz. Vizita de studiu a fost efectuată în cadrul workshop-ului „Industrial production of medicines: theoretical knowledge and their application in practical activity”, al Congresului internațional pentru studenți și tineri medici „MedEspera” 2022, ediția a IX-a.

Participanții au avut oportunitatea să afle detalii practice despre modul de funcționare a unei companii de medicamente din Republica Moldova. Viitorii medici au vizitat și sectorul de producere, descoperind astfel etapele proceselor tehnologice de fabricație.

Obiectivul vizitei de studiu este formarea cunoștințelor și competențelor mai puțin accesibile specialiștilor care activează în afara industriei.

Vizita de studiu a durat 5 ore, perioadă în care studenții și doctoranzii au vizitat mai multe departamente ale fabricii. În primul rând, au aflat și au avut posibilitatea să observe care sunt particularitățile de organizare și funcționare a unei companii producătoare de medicamente din Republica Moldova. Vizita a continuat cu secțiile din sectorul de producere a companiei, unde s-au familiarizat cu etapele proceselor tehnologice de fabricație, cerințele înaintate față de personal, încăperi și documentație. Un alt aspect important a fost prezentarea cerințelor față de calitatea materiilor prime, materialelor de ambalare și a produselor finite și cum are loc efectuarea controlului calități în laboratorul fizico-chimic al companiei.

„Academia de performanțe „Balkan” este o asociație obștească care are drept scop de a promova educația, sportul, cultura și un mod sănătos de viață. Una dintre prioritățile Asociației este inițierea și desfășurarea de parteneriate și programe cu autoritățile și organizațiile comerciale și necomerciale, din Republica Moldova și din străinătate. Suntem încrezători că vizita de studiu pe care am reușit să o organizăm va aduce un plus valoare la formarea profesională a tinerilor specialiști”, a declarat Constantin Toncoglaz, Președintele Academiei de performanțe „Balkan”.

Menționăm că cel mai mare producător de medicamente din Moldova – Balkan Pharmaceuticals, organizează periodic activități cu implicarea studenților și masteranzilor. Compania colaborează cu mai multe universități din țară printre care Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicole Testimițeanu” (USMF) Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), Universitatea de Stat din Moldova (USM), Academia de Științe (AȘM) etc. Astfel, studenții au posibilitatea să descopere specificul unei companii producătoare de medicamente. De asemenea, studenții absolvenți au posibilitatea să obțină mai ușor un loc de muncă în domeniul pe care l-au studiat.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău