Super-iahtul oligarhului rus Suleiman Kerimov confiscat în Fiji va fi predat SUA. A fost o risipă financiară

07 Iun. 2022, 15:50
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
07 Iun. 2022, 15:50 // Au Bani //  MD Bani

Curtea Supremă din Fiji a decis ca super-iahtul oligarhului rus Suleiman Kerimov, confiscat la cererea SUA în aprilie, să fie predat autorităților americane. Potrivit judecătorilor, întreținerea navei a fost o risipă financiară pentru Fiji.

Suleiman Kerimov este proprietarul super-iahtului Amadea, cu o lungime de 106 metri, care a sosit în Fiji în 13 aprilie, după o călătorie de 18 zile din Mexic.

Predarea iahtului, în baza unei decizii a Curții Supreme din Fiji, face parte din acțiunile la nivel internațional privind sechestrul pus asupra bunurilor oligarhilor care au legături cu Vladimir Putin. Amadea a fost reținut în apele Fiji în aprilie, ca răspuns la o cerere a SUA și a fost confiscat luna trecută în baza unui mandat care fusese emis de o instanță federală din Washington și acceptat de o instanță din Fiji.

FBI a spus că nava de lux de 300 de milioane de dolari avea costuri de funcționare între 25 și 30 de milioane de dolari pe an, iar Statele Unite vor plăti pentru întreținerea ei după ce va fi confiscată. Cu toate acestea, guvernul din Fiji a plătit factura, în condițiile în care avocații proprietarului înregistrat al navei, compania Millemarin Investments din Insulele Cayman, au făcut recurs contra reținerii acesteia, iar procesul se judecă în instanțele din Fiji.

Curtea Supremă a hotărât marți că interesul public cere ca iahtul să fie scos din apele Fiji, deoarece acostarea lui acolo este mult prea costisitoare pentru guvernul din Fiji. Iahtul a navigat în apele Fiji fără permisiune și, cel mai probabil, pentru a se sustrage urmăririi penale din partea SUA, se mai arată în decizia instanței.

Statele Unite susțin că Amadea aparține oligarhului Suleiman Kerimov, deși avocații Millemarin Investments au negat acest lucru și au spus instanței că proprietarul este alt oligarh rus, Eduard Khudainatov, fost șef al gigantului energetic rus Rosneft, care nu a fost sancționat. Luna trecută, un alt iaht de lux deținut de Khudainatov, în valoare de aproximativ 700 de milioane de dolari, a fost reținut de poliția din Italia.

FBI a declarat că s-a încercat evitarea confiscării navei Amadea „aproape imediat” după ce trupele ruse au intrat în Ucraina.

Avocatul navei, Feizal Haniff, a refuzat să comenteze hotărârea.

„Decizia recunoaște angajamentul Fiji de a respecta cererile internaționale de asistență reciprocă și obligațiile internaționale ale Fiji”, a declarat procurorul general din Fiji, Christopher Pryde. El a spus că instanța a convenit că „aspectele legate de spălarea banilor și proprietatea” trebuie să fie judecate de o instanță din SUA. „Amadea a fost predat autorităților americane și va părăsi acum Fiji”, a adăugat el.

Ambasada SUA din Suva nu a comentat decizia.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală