Super-iahtul oligarhului rus Suleiman Kerimov confiscat în Fiji va fi predat SUA. A fost o risipă financiară

07 Iun. 2022, 15:50
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
07 Iun. 2022, 15:50 // Au Bani //  MD Bani

Curtea Supremă din Fiji a decis ca super-iahtul oligarhului rus Suleiman Kerimov, confiscat la cererea SUA în aprilie, să fie predat autorităților americane. Potrivit judecătorilor, întreținerea navei a fost o risipă financiară pentru Fiji.

Suleiman Kerimov este proprietarul super-iahtului Amadea, cu o lungime de 106 metri, care a sosit în Fiji în 13 aprilie, după o călătorie de 18 zile din Mexic.

Predarea iahtului, în baza unei decizii a Curții Supreme din Fiji, face parte din acțiunile la nivel internațional privind sechestrul pus asupra bunurilor oligarhilor care au legături cu Vladimir Putin. Amadea a fost reținut în apele Fiji în aprilie, ca răspuns la o cerere a SUA și a fost confiscat luna trecută în baza unui mandat care fusese emis de o instanță federală din Washington și acceptat de o instanță din Fiji.

FBI a spus că nava de lux de 300 de milioane de dolari avea costuri de funcționare între 25 și 30 de milioane de dolari pe an, iar Statele Unite vor plăti pentru întreținerea ei după ce va fi confiscată. Cu toate acestea, guvernul din Fiji a plătit factura, în condițiile în care avocații proprietarului înregistrat al navei, compania Millemarin Investments din Insulele Cayman, au făcut recurs contra reținerii acesteia, iar procesul se judecă în instanțele din Fiji.

Curtea Supremă a hotărât marți că interesul public cere ca iahtul să fie scos din apele Fiji, deoarece acostarea lui acolo este mult prea costisitoare pentru guvernul din Fiji. Iahtul a navigat în apele Fiji fără permisiune și, cel mai probabil, pentru a se sustrage urmăririi penale din partea SUA, se mai arată în decizia instanței.

Statele Unite susțin că Amadea aparține oligarhului Suleiman Kerimov, deși avocații Millemarin Investments au negat acest lucru și au spus instanței că proprietarul este alt oligarh rus, Eduard Khudainatov, fost șef al gigantului energetic rus Rosneft, care nu a fost sancționat. Luna trecută, un alt iaht de lux deținut de Khudainatov, în valoare de aproximativ 700 de milioane de dolari, a fost reținut de poliția din Italia.

FBI a declarat că s-a încercat evitarea confiscării navei Amadea „aproape imediat” după ce trupele ruse au intrat în Ucraina.

Avocatul navei, Feizal Haniff, a refuzat să comenteze hotărârea.

„Decizia recunoaște angajamentul Fiji de a respecta cererile internaționale de asistență reciprocă și obligațiile internaționale ale Fiji”, a declarat procurorul general din Fiji, Christopher Pryde. El a spus că instanța a convenit că „aspectele legate de spălarea banilor și proprietatea” trebuie să fie judecate de o instanță din SUA. „Amadea a fost predat autorităților americane și va părăsi acum Fiji”, a adăugat el.

Ambasada SUA din Suva nu a comentat decizia.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO