Boris Johnson apasă „butonul” Brexit pentru a-și salva popularitatea

09 Iun. 2022, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Iun. 2022, 16:46 // Actual //  bani.md

În următoarele ore, legea care modifică Protocolul irlandez va ajunge în parlament fără a conta pe Bruxelles. Premierul britanic este în corzi și știe asta. Deși strategia lui este să joace rolul câștigătorului, Boris Johnson are nevoie de o șansă urgentă la popularitate, iar Brexitul este talismanul său.

Boris Johnson amenință de luni de zile că va schimba unilateral mai multe puncte ale acordului semnat cu UE pentru celebra graniță cu Irlanda de Nord; cei de la Bruxelles au repetat până la exasperare că ceea ce a fost semnat este semnat; dar a sosit momentul. Două pentru unul. Populism și naționalism.

Proiectul de lege este de așteptat să ajungă în Parlamentul de la Westminster între miercuri și joi, deși ar putea fi amânat până săptămâna viitoare. Dacă reușește să treacă prin toate formalităţile – moment în care vor fi implicaţi și parlamentari rebeli sau conservatori fideli lui Johnson –, noile reglementări ar elimina automat controlul mărfurilor care intră în Irlanda de Nord din Marea Britanie și ar pune în mișcare un fel de „regim vamal dual”. Adică, o provocare în toată regula la adresa Comunității Europene, scriu cei de la Cope.

După cum a dezvăluit radiodifuzorul public irlandez RTÈ, mărfurile produse în Regatul Unit ar putea circula liber între cele două insule ca parte a aceluiași teritoriu. Și Marea Britanie ar căuta modalități de a asigura o poliție „solidă”, care ar elimina necesitatea unei granițe în Marea Irlandei.

Și deși guvernul lui Boris Johnson a apărat în public că o modificare neacordată a Protocolului este perfect legală, pe plan intern există serioase îndoieli că aceasta nu implică o încălcare a dreptului internațional. Publicația specializată în informații parlamentare „Politics Home” susține că a avut acces la corespondența dintre experți și Downing Street unde această îngrijorare se reflectă clar.

Aparent, în aceste documente apare un înalt funcționar care consiliază guvernul britanic în chestiuni juridice, afirmând că nu se poate argumenta „credibil” că nu există nicio alternativă la încălcarea unilaterală a tratatului și că este „foarte greu” să aperi acest argument. Rebelii anti-Johnson au servit astfel un nou motiv pentru a-l boicota pe lider. Va fi o chestiune de zile să vedem dacă moțiunea de cenzură internă va fi transferată la Brexit.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău