Avantajele învățământului dual! Un elev de la o școală din Bălți se va angaja în compania unde a efectuat practica

10 Iun. 2022, 10:53
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
10 Iun. 2022, 10:53 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Învățământul dual are numeroase avantaje pentru elevi. În primul rând, imediat după absolvire tinerii specialiști sunt asigurați cu un loc de muncă. Mai mult decât atât, ei se pot angaja chiar la compania unde au efectuat stagiul de practică. Acesta este și cazul lui Oleg Matcovschi de la școala profesională Nr.5 din Bălți, la specialitatea Electromecanic la instalarea și întreținerea utilajului industrial. Tânărul a efectuat practica la o companie din Bălți unde a înțeles cum va arăta viitorul său loc de muncă.

„Pe perioada de practică suntem la compania Dräxlmaier. În primul an și jumătatea celui de-al doilea an am făcut practica la diferite ateliere, unde am învățat cum poate fi prelucrat metalul cu ajutorul unor mașini speciale, am făcut scheme pentru funcționarea sistemelor pneumatice și electropneumatice și am aflat cum funcționează panoul de control al utilajelor. Iar deja, in ultimele 3 luni facem practica în diferite departamente ca să înțelegem exact cum va fi profesia noastră”, menționează Oleg Matcovschi.

Învățământul dual este centrat atât pe necesitățile elevilor, cât și pe cele ale angajatorilor, iar responsabilitatea pentru instruire și formare este partajată între cei doi parteneri duali – companie (locul de muncă și instruire practică) și școala profesională. În învățământul dual, programul de studii se axează pe instruirea practică și doar 30% dintre cursuri au loc în incinta instituției de învățământ.

„Cu cât mai multă practică avem cu atât este mai bine și reușim să înțelegem materialul studiat. Sunt bucuros că am urmat recomandările părinților mei și a prietenilor, care la fel au urmat cursurile școlii profesionale. Acum, după încheierea studiilor vreau să rămân să lucrez la compania Dräxlmaier, în calitate de tehnician sau electrician”, a adăugat elevul.

După încheierea studiilor profesionale duale, tinerii specialiști au locul de muncă aproape garantat, iar 61% dintre aceștia rămân în companiile în care au efectuat stagiile de practică.

În cadrul târgurilor „Ziua Învățământului Dual”, vizitatorii pot obține informații din prima sursă despre oportunitățile de studii și de angajare și beneficiile unei meserii bine plătite, ajustate la solicitările de pe piața muncii.

Evenimentul este organizat de Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Desfășurat sub sloganul „Înveți. Muncești. Câștigi!”, următorul eveniment va avea loc în data de 15 iunie la Cahul.

Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina evenimentului www.go.dual.md sau pe pagina de Facebook Învățământul Dual.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO