Avantajele învățământului dual! Un elev de la o școală din Bălți se va angaja în compania unde a efectuat practica

10 Iun. 2022, 10:53
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
10 Iun. 2022, 10:53 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Învățământul dual are numeroase avantaje pentru elevi. În primul rând, imediat după absolvire tinerii specialiști sunt asigurați cu un loc de muncă. Mai mult decât atât, ei se pot angaja chiar la compania unde au efectuat stagiul de practică. Acesta este și cazul lui Oleg Matcovschi de la școala profesională Nr.5 din Bălți, la specialitatea Electromecanic la instalarea și întreținerea utilajului industrial. Tânărul a efectuat practica la o companie din Bălți unde a înțeles cum va arăta viitorul său loc de muncă.

„Pe perioada de practică suntem la compania Dräxlmaier. În primul an și jumătatea celui de-al doilea an am făcut practica la diferite ateliere, unde am învățat cum poate fi prelucrat metalul cu ajutorul unor mașini speciale, am făcut scheme pentru funcționarea sistemelor pneumatice și electropneumatice și am aflat cum funcționează panoul de control al utilajelor. Iar deja, in ultimele 3 luni facem practica în diferite departamente ca să înțelegem exact cum va fi profesia noastră”, menționează Oleg Matcovschi.

Învățământul dual este centrat atât pe necesitățile elevilor, cât și pe cele ale angajatorilor, iar responsabilitatea pentru instruire și formare este partajată între cei doi parteneri duali – companie (locul de muncă și instruire practică) și școala profesională. În învățământul dual, programul de studii se axează pe instruirea practică și doar 30% dintre cursuri au loc în incinta instituției de învățământ.

„Cu cât mai multă practică avem cu atât este mai bine și reușim să înțelegem materialul studiat. Sunt bucuros că am urmat recomandările părinților mei și a prietenilor, care la fel au urmat cursurile școlii profesionale. Acum, după încheierea studiilor vreau să rămân să lucrez la compania Dräxlmaier, în calitate de tehnician sau electrician”, a adăugat elevul.

După încheierea studiilor profesionale duale, tinerii specialiști au locul de muncă aproape garantat, iar 61% dintre aceștia rămân în companiile în care au efectuat stagiile de practică.

În cadrul târgurilor „Ziua Învățământului Dual”, vizitatorii pot obține informații din prima sursă despre oportunitățile de studii și de angajare și beneficiile unei meserii bine plătite, ajustate la solicitările de pe piața muncii.

Evenimentul este organizat de Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Desfășurat sub sloganul „Înveți. Muncești. Câștigi!”, următorul eveniment va avea loc în data de 15 iunie la Cahul.

Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina evenimentului www.go.dual.md sau pe pagina de Facebook Învățământul Dual.

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!