Criza energetică! Rusia a închis una dintre cele mai mari conducte din lume care transporta petrol până la Marea Neagră

06 Iul. 2022, 12:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Iul. 2022, 12:30 // Actual //  MD Bani

Un tribunal din Rusia a ordonat închiderea pentru 30 de zile a Consorțiului Conductei Caspice (CPC), una dintre cele mai mari conducte din lume care transportă petrol din Kazahstan până pe coasta rusească de la Marea Neagră, ceea ce ar putea agrava criza energetică modială, scrie Reuters.

Consorțiul, care administrează în jur de 1% din tot petrolul la nivel global și include marile companii americane Chevron și Exxon, a anunțat că trebuie să se supună deciziei Curții de a suspenda activitatea și că hotărârea are legătură cu gestionarea deversărilor de petrol.

Conducta CPC a intrat în atenția lumii odată cu izbucnirea războiului din Ucraina pe care Rusia îl numește „operațiune militară specială” și care a dus la restricționarea exporturilor rusești și la creșterea prețurilor la energie.

SUA au impus sancțiuni împotriva petrolului rusesc, dar a spus că livrările din Kazahstan prin Rusia nu ar trebui să fie afectate.

Potrivit unor informații, inspectorii ruși ar fi descoperit neregularități de natură „documentară” în ceea ce privește planurile de gestionare a deversărilor de petrol. Un astfel de incident a avut loc anul trecut la un terminal rusesc al conductei.

Conducta a exportat anul trecut până la 54 de milioane de tone, echivalentul a 1,2 milioane de barili de petrol pe zi, de țiței din Kazahstan prin Marea Neagră.

Orice perturbare a fluxului de petrol prin conducta CPC ar pune și mai mare presiune pe piața mondială a petrolului care se confruntă cu cele mai mari probleme de aprovizionare de la embargoul petrolului arăbesc impus în anii ’70.

Realitatea Live

17 Apr. 2025, 11:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Apr. 2025, 11:33 // Actual //  Ursu Victor

OMC avertizează: Comerțul dintre SUA și China ar putea scădea cu până la 90% din cauza războiului tarifar declanșat de Trump

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a emis un avertisment sever privind colapsul schimburilor comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii — Statele Unite și China — în urma războiului tarifar relansat de fostul președinte american Donald Trump. Potrivit estimărilor prezentate de directoarea generală a OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, volumul comerțului bilateral ar putea scădea cu până la 81–91% dacă nu vor fi aplicate excepții pentru produse tehnologice esențiale, precum smartphone-urile.

„Aceasta este o separare economică de facto între cele două economii și va avea consecințe profunde asupra ordinii comerciale globale”, a declarat șefa OMC, exprimându-și îngrijorarea față de intensificarea confruntării dintre Washington și Beijing.

Potrivit raportului publicat, comerțul mondial va înregistra în 2025 o scădere de 0,2%, contrar previziunilor anterioare de creștere de 2,7%. Estimarea de creștere a PIB-ului global pentru 2025 a fost și ea revizuită negativ, de la 2,8% la 2,2%.

Pe 2 aprilie, Donald Trump a impus un tarif general de 10% pentru importuri din toate țările, majorând simultan taxele vamale pentru circa 60 de state. Deși ulterior a anunțat o amânare de 90 de zile pentru noile tarife, tensiunile cu China au continuat să escaladeze. În prezent, produsele chineze sunt vizate de taxe de până la 145%, cu promisiunea lui Trump de a le majora la 245%, în timp ce Beijingul a răspuns cu tarife de până la 125% pentru produsele americane.

Deși inițial s-a anunțat că smartphone-urile — inclusiv iPhone-urile — vor fi exceptate de la noile tarife, Casa Albă a transmis că măsura este temporară și că se pregătesc taxe separate pentru semiconductori. Potrivit Bloomberg, autoritățile chineze nu vor relua negocierile fără „semne de respect” din partea Washingtonului și solicită numirea unui reprezentant special american pentru viitoare discuții.

În 2024, comerțul bilateral dintre SUA și China a atins 582 miliarde de dolari, din care 438,9 miliarde reprezintă importuri americane de produse chinezești. Deficitul comercial al SUA față de China a urcat la 295,4 miliarde de dolari, în creștere cu 5,8% față de anul precedent.

Publicații precum The Wall Street Journal și Bloomberg relatează că tensiunile au dus deja la scăderi de comenzi din partea marilor companii americane, iar unele fabrici din China au trimis angajații în concedii forțate. Amazon ar fi suspendat achiziții pentru o gamă largă de produse — de la șezlonguri și scutere, până la aparate de aer condiționat — imediat după anunțul tarifelor făcute de Trump.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European