Cea mai recentă păcăleală despre Covid: turism de sănătate pentru „spălarea” sângelui în străinătate

16 Iul. 2022, 07:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Iul. 2022, 07:21 // Actual //  bani.md

Pacienţii cu covid de lungă durată călătoresc la clinici private din Cipru, Germania şi Elveţia pentru afereza de filtrare a sângelui şi medicamente anticoagulante. Experţii se întreabă dacă aceste tratamente ar trebui oferite fără dovezi suficiente.

Gitte Boumeester, psihiatru stagiar din Almelo, Ţările de Jos, a fost infectată cu SARS-CoV-2 în noiembrie 2020. După câteva săptămâni, era tot obosită, atribuind starea de rău virusului. A experimentat o oboseală atât de extremă, încât i-a luat două ore să meargă până la bucătărie, pentru a pregăti micul dejun.

Avea palpitaţii ale inimii, respira greu, se simţea adesea rău şi se trezea noaptea cu dureri în piept. Testele nu au găsit nimic în neregulă cu inima sau cu plămânii săi, fiind trimisă înapoi la medicul de familie. Şi-a părăsit locul de muncă în noiembrie 2021, după două încercări eşuate de a se întoarce la muncă.

S-a alăturat unui grup de Facebook pentru pacienţi cu covid lung, dintre care mulţi au discutat despre călătoria în Germania pentru ceea ce unii dintre ei numesc un tratament de „spălare a sângelui”. Afereza, în care se introduc ace mari în vene şi se filtrează sângele, eliminând lipidele şi proteinele inflamatorii, este recomandată de Societatea Germană de Nefrologie ca ultimă soluţie standard pentru tulburările lipidice. O nouă clinică care oferă afereză pacienţilor cu covid lung, numită Long Covid Center, se deschidea în Cipru şi Gitte a mers acolo să fie tratată, în martie.

Medicii sunt îngrijoraţi

Două luni mai târziu, s-a întors acasă, în Ţările de Jos, după ce şi-a cheltuit aproape toate economiile, peste 15 000 de euro, fără o ameliorare a simptomelor.
Mii de pacienţi precum Boumeester, frustraţi de lipsa tratamentului disponibil pentru long covid, călătoresc în Cipru, Germania şi Elveţia pentru afereză, dezvăluie o investigaţie ITV News, preluată de British Medical Journal.

Sunt prescrise medicamente anticoagulante, în ipoteza că simptomele sunt cauzate de cheaguri mici în sânge care blochează fluxul de oxigen. Deşi unii medici şi cercetători cred că medicamentele pentru afereză şi anticoagulare pot fi tratamente promiţătoare pentru covid lung, alţii se îngrijorează că pacienţii disperaţi cheltuiesc sume care le schimbă viaţa pe tratamente nedovedite.

În majoritatea ţărilor europene, medicii pot oferi pacienţilor tratamente experimentale sau medicamente off-label, dacă se crede că există un beneficiu, le explică riscurile şi obţin consimţământul acestora.

„Sunt îngrijorat că acestor pacienţi li s-au oferit terapii care nu au fost evaluate prin metode ştiinţifice moderne, studii clinice bine concepute”, a spus Beverley Hunt, director medical al organizaţiei caritabile Thrombosis UK. „În această situaţie, tratamentul le poate sau nu aduce beneficii, dar, în mod îngrijorător, are şi riscul de rău”.

Boumeester a petrecut două luni în Larnaca, un oraş-port de pe coasta de sud a Ciprului, închiriind un apartament pe plajă. O dată sau de două ori pe săptămână se deplasa la Centrul Long Covid pentru afereză şi pentru tratamente „suplimentare” precum oxigen hiperbaric (respirarea oxigenului într-o cameră de înaltă presiune) şi perfuziile intravenoase de vitamine pe care le-a primit la clinica Poseidonia, o clinică privată de lângă Centrul Long Covid.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 16:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 16:24 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a participat la o întrevedere la nivel înalt cu Marta Kos, Comisara Europeană pentru Extindere, alături de conducerea Eurochambres și reprezentanți ai camerelor de comerț din țările candidate și potențial candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Întâlnirea s-a desfășurat în contextul intensificării dialogului privind extinderea UE și a vizat rolul strategic al camerelor de comerț în procesul de integrare europeană, cu accent pe sprijinirea mediului de afaceri, a întreprinderilor mici și mijlocii, și pe consolidarea cooperării economice între state.

În intervenția sa, Sergiu Harea a subliniat angajamentul activ al CCI a RM în susținerea IMM-urilor din Republica Moldova, promovarea reformelor economice și armonizarea cu standardele europene. Acesta a menționat implicarea în inițiative precum rețeaua Enterprise Europe Network și programul Erasmus pentru Tinerii Antreprenori, care facilitează integrarea antreprenorilor moldoveni în piața unică europeană.

Totodată, Harea a propus lansarea unui program dedicat schimbului de bune practici între camerele de comerț din țările candidate și cele din statele membre ale UE, în vederea accelerării procesului de convergență economică și instituțională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO