Hotelul Național: locuitorii din Chișinău aleg modernitatea

22 Apr. 2021, 12:27
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
22 Apr. 2021, 12:27 // Au Bani //  MD Bani

Locuitorii capitalei au votat pentru proiectul unui nou complex multifuncțional pe terenul Hotelului Național.

Audieri publice în acest sens au fost desfășurate simultan în trei sectoare ale Chișinăului. Audierile au fost dedicate soartei fostului hotel Inturist, aflat de mulți ani în ruine și care este amplasat chiar în centrul orașului. Audierile au generat un interes sporit atât din partea specialiștilor-arhitecți, al urbanistilor, cât și al cetățenilor obișnuiți. Sălile de Adunaree ale preturilor din sectoarele Centru, Buiucani și Ciocana erau pline (ajustate conform restricțiilor determinate de pandemia Covid-19).

Discuțiile au fost fierbinți, dar primitoare. Opinia generală este că ruinele trebuie demolate și ceva nou, modern, corespunzător secolului 21, ar trebui construit în locul lor.

Arhitecții au vorbit în detaliu despre cele trei proiecte principale, gata de a fi implementate pe terenul Hotelului Național. De fapt, ei nu doar au vorbit, dar au și arătat: grafica computerizată a făcut posibilă evaluarea nu numai a aspectului clădirilor planificate pentru construcție, ci și a modalității de încadrare a complexului în peisajul orașului și, în general, – în stilul arhitectural al Chișinăului.

De asemenea, autorii proiectelor au răspuns la mai multe întrebări. Specialiștii erau interesați de caracteristicile tehnice ale proiectului, iar orășenii erau interesați de scopul lor, de organizarea circulației rutiere și de amenajarea zonei din împrejurime.

S-a subliniat că acest tip de complexe multifuncționale, care combină un centru de afaceri, apart-hotel, o zonă extinsă de divertisment și una educațională, există astăzi în toate metropolele lumii. Acestea nu doar împodobesc mediul urban, ci sunt și un factor important în atragerea investițiilor serioase.

Marile companii multinaționale, care au cerințe sporite pentru organizarea muncii birourilor și a vieții angajaților lor, nu se vor extinde niciodată în țări care nu sunt în măsură să le ofere astfel de premise. Deci, cea mai implementarea cât mai rapidă a proiectului devine fundamental importantă atât pentru economia Chișinăului, cât și pentru cea a întregii Republici Moldova.

La finalul audierilor publice, toți participanții au fost rugați să aleagă proiectul care le-a plăcut mai mult, din cele trei opțiuni prezentate. Majoritatea au ales proiectul numărul trei.

Îl vedeți în continuare:

Acest proiect este remarcabil prin faptul că contururile sale generale seamănă cu o clădire veche, accentuează continuitatea și, în același timp, înfățișează o clădire modernă, în corespundere cu spiritul timpului nou. Desigur, alegerea locuitorilor din Chișinău a fost influențată și de schema de culori a proiectului – alb.

Această alegere nu doar că ne amintește că Chișinăul este istoric un oraș alb, o floare din piatră, dar și reabilitează, într-o oarecare măsură, acest statut al capitalei Moldovei.

Deci, locuitorii Chișinăului și-au făcut alegerea, acum depinde de autoritățile orașului.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău