Ucraina va cere îngheţarea pe o durată de 2 ani a plăţii datoriilor externe

21 Iul. 2022, 06:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Iul. 2022, 06:15 // Actual //  bani.md

Ucraina va cere deţinătorilor internaţionali de obligaţiuni să accepte o amânare de 2 ani a plăţii datoriilor sale, astfel încât să îşi poată concentra resursele financiare în scădere pe respingerea Rusiei, se arată într-o rezoluţie guvernamentală publicată miercuri, anunţă Reuters.

Confruntându-se cu o prăbuşire a PIB estimată la 35-45% în acest an, în urma invaziei Moscovei din februarie, parlamentarii au cerut ministerului de finanţe al ţării să negocieze amânarea plăţii datoriilor de aproximativ 20 de miliarde de dolari până la 15 august.

Amânarea, despre care mulţi creditori spun că este probabil să fie acceptată şi care a fost susţinută rapid de marile puteri occidentale, ar veni la timp pentru a amâna aproximativ 1,2 miliarde de dolari din plăţile datoriei scadente la începutul lunii septembrie.

Rezoluţia guvernului postată a precizat că „toate datele de plată a dobânzii pentru obligaţiuni” vor fi amânate în cadrul planului.
În încercarea de a evita ceea ce ar fi clasificat drept o incapacitate de plată dură, Kievul intenţionează să ofere creditorilor, printre care se numără guverne şi multe dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, plăţi suplimentare ale dobânzilor odată ce prioada de amânare se va încheia.
Ucraina a estimat un deficit fiscal de 5 miliarde de dolari – sau 2,5% din PIB-ul de dinainte de război – pe lună, ceea ce, potrivit economiştilor, împinge deficitul fiscal la 25% din PIB, faţă de doar 3,5% înainte de conflict.

În plus, cercetătorii de la Şcoala de Economie din Kiev estimează că va fi nevoie deja de peste 100 de miliarde de dolari pentru a reconstrui infrastructura bombardată a Ucrainei, în timp ce şeful puternicului Băncii Europene de Investiţii a avertizat că suma ar putea ajunge la mii de miliarde de dolari.

„Noi, în calitate de creditori bilaterali oficiali ai Ucrainei, intenţionăm să oferim o suspendare coordonată a serviciului datoriei”, a declarat un grup de guverne, printre care se numără Statele Unite, Canada, Franţa, Germania, Japonia şi Marea Britanie, la scurt timp după ce Ucraina a făcut propunerea. „De asemenea, încurajăm cu tărie toţi ceilalţi creditori bilaterali oficiali să ajungă rapid la un acord”, a adăugat grupul.
Ucraina are o multitudine de obligaţiuni, împrumuturi care însumează peste 20 de miliarde de dolari.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală