10 LEI// Masterclass de producere a florilor de săpun cu Marina Grosu. Hobby transformat în sursă de venit

27 Iul. 2022, 17:02
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
27 Iul. 2022, 17:02 // Interviu //  MD Bani

Un hobby poate fi transformat într-o sursă de venit și de ce nu într-o mică afacere de familie. Fiind în concediul de îngrijire a copilului, Marina Grosu a descoperit frumoasa lume a săpunului natural. Mai mult decât atât, ea a reușit să le ofere forme deosebite de flori și prăjituri. Unii, neștiind că este săpun, au încercat chiar să le guste, la cât de bine arată. Am invitat-o pe Marina Grosu, fondatoarea HandMade Flowers Soap la emisiunea 10 LEI pentru a se împărtăși cu experiența ei și pentru a realiza un masterclass. Află cum a început să ofere compoziții din flori de săpun deosebite.

„La început a fost o lume necunoscută pentru mine. Copilul meu a făcut o alergie și mă gândeam cum pot să îl ajut. Am cumpărat săpun natural pe bază de uleiuri. În urma utilizării alergia a trecut. Atunci m-am gândit de ce să nu fac eu un produs bun pentru mine, să cunosc ce pun în el și să-l folosesc zilnic. Totul a început treptat. Mai întâi am început să mă informez după care a urmat un curs. Apoi am început să produc săpun. Inițial am început cu forme de chec, majoritatea credeau că sunt dulciuri. Apoi am descoperit florile de săpun și m-am îndrăgostit.”

Flori de săpun

Acum, florile de săpun sunt o sursă de venit pentru Marina Grosu. Clienții revin de fiecare dată cu drag și sunt încântați de rezultatul obținut.

Marina Grosu este cunoscută pentru compozițiile realizate din flori de săpun. Ele pot fi o alternativă a florilor de grădină pentru un eveniment sau cadou pentru persoanele dragi.

„Compozițiile din flori de săpun sunt mai deosebite. Poți merge cu ele în ospeție pentru a-i bucura pe cei dragi.”

Florile de săpun pot fi folosite pentru igiena zilnică a mâinilor. Ele nu usucă pielea și oferă un efect de hidratare și catifelare. De asemenea, ele ajută la regenerarea pielii.

„Dimineața începe cu săpun”

Visul Marinei Grosu este să creeze un buchet imens din flori de săpun: „atât de mare încât să nu-l pot ridica”. Realizând compozițiile de săpun și însăși procesul de producere îi oferă posibilitatea să-și manifeste creativitatea la maxim.

Dimineața antreprenoarei nu începe cu o cafea, dar cu săpun. Toată ziua  este implicată în procesul de producere și realizare a compozițiilor. Marina mai este responsabilă și de interacțiunea cu clienții.

„Toată ziua, de dimineață și până seara târziu, sunt printre flori.”

Nu în ultimul rând, am discutat cu Marina Grosu despre dorința femeilor de a lansa afaceri anume în perioada de îngrijire a copiilor. Potrivit ei, în această perioadă ești mai inspirată și apare dorința de a avea o activitate deosebită.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 14:33
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  MD Bani
03 Apr. 2025, 14:33 // Uncategorized //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (#CCIMoldova) intensifică dialogul cu instituțiile europene în vederea sprijinirii mediului de afaceri în procesul de adaptare la cerințele climatice ale Uniunii Europene. Președintele CCI, Sergiu Harea, a avut o întrevedere la Bruxelles cu reprezentanții Direcției Generale Politici Climatice (DG CLIMA) din cadrul Comisiei Europene, inclusiv cu Jan Dusik, director general adjunct al instituției.

Discuțiile s-au axat pe subiecte esențiale pentru antreprenorii moldoveni, în contextul tranziției spre o economie sustenabilă:

Managementul deșeurilor și conformarea la reglementările de mediu europene, responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP), cu accent pe cerințele aplicabile importatorilor și tranziția către economia circulară, în special impactul asupra sectorului industrial.

„Mediul de afaceri din Republica Moldova este tot mai angajat în procesul de tranziție spre o economie verde și sustenabilă, în acord cu Pactul Ecologic European (European Green Deal). Ne dorim o integrare treptată, dar fermă, în standardele europene”, a declarat Sergiu Harea, președintele CCI a RM.
Un exemplu concret în acest sens este Proiectul privind Programele Educaționale pentru Economia Circulară, care oferă sprijin industriilor pentru adoptarea unor tehnologii de producție mai curate și pentru reducerea deșeurilor, facilitând alinierea la normele europene de mediu.

Totodată, reprezentanții CCI și DG CLIMA au discutat despre accesul companiilor moldovenești la inițiativele europene privind clima, inclusiv mecanisme de sprijin financiar și tehnic pentru proiecte verzi.

În prezent, Republica Moldova alocă doar 0,5% din PIB pentru protecția mediului, în timp ce media Uniunii Europene este de 1,9%. Cu toate acestea, progresele sunt vizibile: în 2023, 109 întreprinderi au fost asistate prin programele EaP GREEN și EU4Environment, în tranziția către practici sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ