Costurile războiului din Ucraina vor fi imense pentru Rusia. Estimările directorului CIA

09 Sept. 2022, 16:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Sept. 2022, 16:21 // Actual //  bani.md

Rusia va plăti un preț foarte mare pentru invazia din Ucraina, iar decontul se va întinde pe perioadă foarte lungă de timp. Estimarea a fost făcută de directorul CIA Bill Burns. În opinia sa, bilanțul războiului dus de Vladimir Putin este pe minus. Iar costurile vor fi decontate, pe termen lung, atât de armata rusă, cât și de economia și populația țării.

Directorul CIA, Bill Burns, este de părere că acest război dus de Vladimir Putin în Ucraina este pe cale să se soldeze cu un eșec, iar costurile vor fi imense. El a declarat că prețul va fi plătit atât de simplii cetățeni ai Rusiei, pentru multe generații, dar și de economie. El a făcut o serie de comentari la o conferință pe tema securității cibernetice organizată la Washington.

„Cred că, dacă faceți acum un pas înapoi, este greu să vedeți bilanțul războiului – bilanțul lui Putin – altfel decât un eșec. Nu numai că slăbiciunea armatei ruse a fost expusă, dar vor exista daune pe termen lung aduse economiei rusești și generațiilor de ruși ca urmare a acestui lucru. Rusia va plăti un preț foarte mare, cred că pe o perioadă lungă de timp”, a declarat Bill Burns.

Declarațiile oficialului de la CIA vin în contextul contraofensivei declanșate de Ucraina în sud și la Harkov. El a făcut aceste afirmații, deși o pate dintre oficialii americani sunt încă reticienți cu privire la această operațiune. Aceștia evită să o definească drept „contraofensivă” și apreciază că șansele de a recupera teritoriul ocupat de Rusia nu sunt foarte clare.

„În partea de nord-est a Ucrainei, nu aș subestima capacitatea sau curajul ucrainenilor în acest moment, de asemenea”, a mai adăugat Bill Burns, conform CNN.

Ucraina a recuperat 700 de kilometri pătrați

Oficialii de la Kiev susține că trupele ucrainene au recucerit peste 700 de kilometri pătrați de teritoriu în Harkov și în sud. Generalul de brigadă Oleksiy Gromov a declarat că militarii au avansat până la 50 km în liniile rusești și au recucerit peste 20 de sate. Aceasta a fost cea mai detaliată evaluare publică de până acum a contraofensivei ucrainene, scrie The Guardian.

În acest context, secretarul de stat american, Anthony Blinken, a declarat că războiul cu Rusia se află într-un „moment crucial”.  Oficialul american a avut o discuție cu președintele Volodimir Zelenski.

„Știm că acesta este un moment crucial, după mai bine de șase luni de război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece contraofensiva dumneavoastră este în curs de desfășurare și se dovedește eficientă”, a declarat Anthony Blinken, conform The Guardian.

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO