Merkel își scrie memoriile. Cartea care va dezvălui dedesubturile politicii germane din ultimii ani

11 Sept. 2022, 18:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Sept. 2022, 18:33 // Actual //  bani.md

Fostul cancelar german Angela Merkel își va publica memoriile în 2024. Cartea va conține, în principal, informații despre cariera sa politică, dar și referiri despre viața personală. Angela Merkel a condus guvernul federal din Germania vreme de 16 ani, din 2005 și până în 2021, când a predat puterea actualului cancelar, Olaf Scholz.

Cartea de memorii a fostului cancelar german Angela Merkel a fost programată să apară undeva în toamna anului 2024. Până la acel moment, ea va avea suficientă vreme să rememoreze cele mai importante evenimente din cariera sa politică, dar și din viața personală. Căci, așa cum a anunțat într-un comunicat de presă, viitoarea carte va conține nu doar informații despre politica pe care a făcut-o la conducerea guvernului de la Berlin, ci și referiri la viața personală.

Angela Merkel, care a fost cancelar al Germaniei timp de 16 ani, fiind aleasă pentru prima oară în noiembrie 2005. Ea a condus guvernul federal pe parcursul a patru mandate, fiind realeasă în funcția de cancelar în anii 2009, 2013 și 2018. A predat mandatul după alegerile din 2021, noului cancelar, social-democrat, Olaf Scholz.

Editorul Angelei Merkel, casa editorială Kiepenheuer&Witsch, a anunțat că fostul cancelar va fi co-autor al cărții de memorii, împreună cu consilierul său politic, Beate Baumann. Iar lucrarea va prezenta o imagine exclusivă și personală asupra vieții și muncii ei politice.

Kerstin Gleba, de la Kiepenheuer&Witsch, a declarat că Merkel a condus Germania de-a lungul unor crize dramatice şi „a modelat politicile germană şi internaţională într-un mod unic prin acţiunile şi atitudinile sale”. În opinia sa, cartea de memorii va fi „un document semnificativ al istoriei internaţionale contemporane”.

Ce vor conține memoriile Angelei Merkel

La rândul ei, fostul cancelar federal, Angela Merkel, a transmis că prin această lucrare își dorește să explice o parte dintre deciziile sale politice care nu au înțelese în totalitate de publicul larg. De asemenea, ea a precizat că va încerca să expună și anumite aspecte din viața sa personală.

„Aştept cu nerăbdare să reflectez la deciziile centrale şi punctele-cheie ale carierei mele politice în cartea mea, scrisă împreună cu Beate Baumann, pentru a le face înţelese publicului larg şi de asemenea cu referire la viaţa mea personală”, a transmis Angela Merkel, conform unui comunicat al casei editoriale.

În vârstă de 68 de ani, Angela Merkel nu a mai candidat pentru încă un mandate în Bundestag, anul trecut, la alegerile din luna septembrie. Astfel, partidul său, conservator, a pierdut alegerile în faţa Partidului Social-Democrat şi a lui Olaf Scholz car ei-a succedat în funcția de cancelar federal, după cum relatează Ziarul Românesc.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală