”Șerpii” din Occident criticați de Putin: Politicienii din Europa trebuie să convingă populația să mănânce mai puțin

30 Sept. 2022, 17:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Sept. 2022, 17:55 // Actual //  bani.md

”Șerpii” din Occident criticați de Putin în direct: ”Politicienii din Europa trebuie să-și convingă populația să mănânce mai puțin”

Președintele Vladimir Putin a criticat minute în șir Occidentul și pe liderii săi vineri, 30 septembrie, după ce a anunțat anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, pe care le-a numit ”pământ rusesc”.

Liderul de la Kremlim nu a contenit în critici la adresa Vestului în discursul susținut după anexarea ilegală a patru regiuni din Ucraina.

El a vorbit despre un presupus colonianism al Marii Britanii și folosirea sclavilor în SUA. La adresa ultimei a ținut să sublinieze că este singura țară din lume care a folosit arme nucleare pe oameni.

”Vestul caută o șansă să distrugă Rusia. Vor să ne vadă o colonie, nu drept o societate liberă”, adaugă Putin.

Tonul critic al președintelui rus s-a îndreptat și spre liderii țărilor din Occident pe care i-a calificat drept ”niște mincinoși”, subliniind că și în ”viața privată sunt niște șerpi, niște oameni răi”, dar și că folosesc ”brutalitatea” pentru a ajunge unde vor.

”Când ceva nu e pe placul SUA, pur și simplu, impun sancțiuni. Asta pățim și noi pentru Ucraina. Vesticii ar vrea să organizeze toată lumea după dorințele lor, dar asta nu e de bun augur pentru nimeni. (…)

SUA se poartă în modul în care au făcut-o întotdeauna: amenințări, șantaj. Nu este un dialog constructiv pe care l-am purtat cu ei in decursul anilor”, a apreciat Putin.

El a mai subliniat nevoia crucială de energie a Europei și consecințele care decurg din lipsa gazelor naturale.

”Politicienii din Europa trebuie să-și convingă populația să mănânce mai puțin, să se îmbrace mai gros. Și cine nu e de acord e tratat ca un inamic și i se spune că Rusia e sursa tuturor relelor”, susține Putin.

În opinia sa, ”Vestul nu vrea să termine crizele pe care le-a creat”.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ