Kazahstanul deschide poarta curţii din spate a Rusiei pentru China şi pentru companiile germane şi americane

01 Oct. 2022, 17:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2022, 17:46 // Actual //  Lupu Eduard

Kazahstanul ar trebui să fie o ve­rigă de rezistenţă în orice efort al Rusiei de a reface într-un fel sau altul URSS. Uriaşa ţară bogată în petrol face parte din Uniunea Economică Eurasiatică, răspunsul Moscovei la Uniunea Europeană. Însă în pre­zent, în timp ce armata rusă pierde teren în Ucraina, Kazahstanul face o demonstraţie de independenţă politică şi economică în care este susţinut de China. Regimul kazah nu uită să dea atenţie nici corporaţiilor occidentale, se arată într-o analiză a Ziarului Financiar.

Este un semnal că Moscova a forţat revenirea epocii în care îşi domina vecinii, dar n-a reuşit decât să-i îndepărteze. Iar China este gata să-i primească. În contextul crizei de energie, spre Kazahstan îşi îndreaptă UE acum atenţia pentru petrol şi cărbune.

În ianuarie, când Kazahstanul era zguduit de proteste de amploare contra scumpirii carburanţilor şi contra conducerii statului, Moscova a trimis trupe pacificatoare în ca­pitala Astana, sau Nur-Sultan, cum i se spunea până nu demult, pretextul fiind că au fost chemate acolo de preşedintele Kassym-Jomart Tokayev.

Mulţi s-au întrebat de ce Tokayev, un conducător cu mână de fier, care ordonase foc liber asupra protestatarilor, are nevoie de ar­mata rusă pentru a se apăra de de­monstranţi când statul are pro­­pria armată şi propriile forţe de ordine. Rusia şi-a re­tras trupele rapid.

O posibilă expli­ca­ţie a venit mai târ­ziu, în februarie, du­pă ce preşedintele rus Vladimir Putin a dat ordin pentru în­ce­perea invaziei din Ucraina cu ajutorul Belarusului. Marşul spre Astana a fost o demon­straţie de forţă şi un semnal că armata rusă poate ajunge în doar câteva ore în capitala Kazahstanului.

Războiul Rusiei din Ucraina i-a dat lui Tokayev prilejul unic de a produce frustrări Kremlinului, scrie Foreign Policy. Niciun ofi­cial kazah nu şi-a exprimat apro­barea pentru invazia rusă din Ucraina. Pe plan intern, sim­bolurile de propagandă militară rusă au fost interzise, iar tradiţio­nala paradă de Ziua Vic­toriei armatei sovietice de pe 9 mai a fost anu­lată. Zvonurile spun chiar şi că Ucraina a pri­mit armament de la armata kazahă.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău