Burnout: când apare și cum să-l previi

03 Oct. 2022, 14:27
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
03 Oct. 2022, 14:27 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Ți s-a întâmplat vreodată să nu-ți mai placă jobul pe care-l ai? Să nu mai primești satisfacție de la realizările tale, fie că ai un post de muncă în IT bine plătit sau în oricare altă industrie? Sau poate ți s-a întâmplat să ai o stare de epuizare mentală, care nu trece, chiar dacă încerci să te relaxezi? Acestea sunt unele dintre simptomele burnout-ului.  

Psihologii descriu burnout-ul ca o stare de stres severă, ce duce la epuizare fizică, mentală și emoțională. Această condiție nu trebuie confundată cu oboseala obișnuită. Burnout-ul îngreunează sau chiar transformă într-o misiune imposibilă îndeplinirea responsabilităților zilnice. Pentru oamenii, care se confruntă cu burnout, până și ridicarea din pat este un proces, care necesită resurse suplimentare. Dacă ai sindromul epuizării profesionale, trebuie să știi că acesta nu dispare de la sine și, dacă este lăsat netratat, poate duce la boli fizice și psihologice grave. Contrar aparențelor, această stare nu dispare dacă îți schimbi locul de muncă. Astfel, înainte să cauți locuri de muncă în Ungheni sau alt job pe delucru.md, citește când apare sindromul și ce trebuie să faci, ca să-l previi.

Dacă ai un job cu un nivel ridicat de stres și de responsabilitate, ești mai vulnerabil/ă la apariția burnout-ului. De asemenea, oamenii care aplică la oferte de lucru în Anglia ori UE, tot sunt în grupul de risc, pentru că se adaugă și disconfortul provocat de emigrare. Perfecționismul și dorința de control excesiv, sporesc vulnerabilitatea și riscul de epuizare.

Care sunt semnele de burnout?

  1. Senzație de epuizare fizică și emoțională. Simptomele fizice pot include dureri de cap, dureri de stomac, absența poftei de mâncare, insomnii sau tulburări de somn. 
  2. Dorința de a petrece mai mult timp singur/ă, iar prezența prietenilor, membrilor de familie sau a colegilor este copleșitoare pentru tine.
  3. Pierderea echilibrului emoțional și stări de nervozitate. De asemenea, oamenii care suferă de burnout se irită ușor, nu reușesc să facă față stresului zilnic și a sarcinilor de rutină. Acest comportament se manifestă atât cu cei apropiați, cât și cu colegii de la job.
  4. Imunitatea scăzută și bolile frecvente sunt alte simptome ale burnout-ului. 

Cum să previi burnout-ul?

  • Starea de epuizare se manifestă ca un stres de lungă durată. Ca să-l previi te ajută exercițiile fizice sau plimbările în natură. Alocă timp pentru mers la sala de forță, meditație, gimnastică sau alergat. 
  • Optează pentru o dietă echilibrată.
  • Îmbunătățește-ți rutina de somn.
  • Planifică-ți mai bine ziua și fă-ți timp pentru pauze scurte.
  • Nu-ți asuma prea multe sarcini zilnice și nu lucra peste program. 

Dacă șeful/șefa îți delegă prea multe sarcini, iar numărul lor te copleșește și simți prea multă presiune, trebuie să comunici despre asta. În acest caz, directorul/directoarea împreună cu departamentul de HR trebuie să identifice o soluție. De asemenea, atunci când simți starea de epuizare de mult timp și nu te ajută tehnicile de combaterea a burnout-ului, apelează la consultație psihologică. Identifică un psiholog sau o psihologă de încredere și inițiază procesul de terapie. Lucrul cu un terapeut sau o terapeută va avea multiple beneficii pentru tine, inclusiv de lungă durată. Reține: burnout-ul nu este mereu ușor de sesizat. Uneori ai nevoie să petreci mai mult timp singur/ă cu tine, ca să înțelegi ce simți. Atunci când ai burnout nu trebuie să te blamezi sau să te învinovățești că nu oferi randamentul, pe care ți l-ai dorit. Este în regulă să-ți iei o pauză și să te faci bine. 

P.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău