Propaganda rusă acuză România și Republica Moldova că se pregătesc să deschidă un front comun împotriva Rusiei

04 Oct. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Oct. 2022, 05:15 // Actual //  bani.md

Propaganda rusă lovește din nou. Potrivit presei ruse, Republica Moldova pregătește mobilizarea militară a cetățenilor pentru a deschide împreună cu România un front împotriva Rusiei. În acest sens, oficialii moldoveni au atras atenția că aceste informații sunt false.

Pe pagina de Telegram War Gonzo, la care lucrează și cunoscutul jurnalist de război al propagandei ruse, Semion Pagov, a apărut informația că Republica Moldova și România se pregătesc să deschidă un front comun împotriva Rusiei. Informația a fost preluată de mai multe publicații ale propagandei ruse.

Informațiile apărute în presa rusă sunt false

În acest sens, Ministerul Apărării din Republica Moldova atrage atenția că este vorba de o informație falsă.

„Atenție! Fals! Informația apărută în sursele mass-media din Federația Rusă, precum că șefa statului, Maia Sandu, se pregătește să anunțe mobilizare militară în toată țara – este falsă”, a atras atenția Ministerul Apărării din Republica Moldova.

În continuare, instituția a făcut trimitere la legea privind regimul stării de urgență, potrivit căreia mobilizarea este demarată odată cu declararea stării de asediu sau de război.

Mai mult, Parlamentul Republicii Moldova este cel care declară mobilizare la propunerea Consiliului Suprem de Securitate, iar președintele Republicii Moldova, poate anunța, cu aprobarea Parlamentului, mobilizarea parțială sau generală.

Propaganda rusă atac la adresa României și a Republicii Moldova

„Potrivit informațiilor noastre, curatorii au însărcinat-o deja pe Sandu să cerceteze măsura unei mobilizări militare de amploare în Moldova – pentru a deschide un front suplimentar pentru Rusia împreună cu trupele române. Nu este exclusă opțiunea ca moldovenii mobilizați să fie trimiși să lupte în interesele grupării teroriste UG („Statul Ucrainean”) la Nikolaev și alte zone fierbinți”, se arată în postarea scrisă de reprezentanții WarGonzo, pe Telegram.

Aceeași sursă a mai lansat și în trecut informații asemănătoare, false. Astfel, cu o săptămână înainte de începerea războiului în Ucraina, canalul War Gonzo atrăgea atenția că NATO ar putea nu numai să blocheze Republica Moldova, ci să o și atace, „deoarece alianța are în mod clar un avantaj numeric în această regiune”.

Potrivit WarGonzo, NATO încearcă să creeze o capcană periculoasă pentru Rusia prin deschiderea unui alt front. În plus, NATO știe că Rusia nu va putea răspunde rapid crizei emergente din această regiune.

„Rapoartele despre un nou grup NATO care urmează să fie desfășurat în România sugerează că alianța va încerca să creeze un front suplimentar de confruntare pentru Rusia, punând presiune militară asupra Transnistriei”, arată publicația, potrivit Adevărul.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală