Director ASP: Costurile de perfectare a actelor se vor reduce. Criza blanchetelor a fost soluționată

07 Oct. 2022, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Oct. 2022, 09:30 // Actual //  MD Bani

Criza blanchetelor pașapoartelor a fost soluționată. Licitația a fost câștigată de o companie publică din Polonia care produce pașapoarte și pentru cetățenii polonezi. Directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, dă asigurări că noul furnizor este unul credibil, iar după ce a fost exclusă taxa de royalty aplicată anterior, costurile de perfectare a actelor se vor reduce, notează IPN.

Directorul ASP spune că nu mai există întârzieri la perfectarea pașapoartelor, iar în curând această problemă nu va mai exista nici în cazul celorlalte acte. Mircea Eșanu spune că și costurile de perfectare a actelor se vor reduce.

„Pe partea de pașapoarte nu avem nicio întârziere, avem un flux normal de oameni care vin la oficiile noastre și primesc pașapoartele în regimul în care le comandă. Nu mai avem crize cu blanchetele de pașaport. În cazul celorlalte acte de identitate, buletine, permise de conducere, pașapoarte tehnice, suntem pe punctul de a rezolva și acest disconfort, care a fost generat de această schemă și de dorința noastră de a ne debarasa de acele cotizații pe royalty care se aplicau inclusiv acestor acte. Pașapoartele au ieșit în evidență în această schemă pentru că pentru ele se încasa o taxă de 13,6 euro. Și în cazul celorlalte acte era taxă de royalty, dar nu chiar atât de mare, ci de 1,6 euro”, a spus Mircea Eșanu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit șefului ASP, noul furnizor ne va oferi până la sfârșitul lunii noiembrie câteva sute de mii de blanchete, astfel încât toți cetățenii care s-au programat pentru perfectarea actelor să beneficieze de aceste serviciu fără întârzieri.

„Noi am avut o licitație care s-a desfășurat transparent, corect, pentru noul furnizor de pașapoarte. Acum avem un furnizor credibil, este vorba despre o companie publică poloneză. Este compania care produce pașapoartele pentru Polonia și pentru alte 5-6 state. Este o companie subordonată Ministerului Finanțelor din Polonia. La costuri totale, economisim cel puțin 14-15 euro pentru un pașaport. Tot această companie, din a doua jumătate a lunii octombrie, ne va furniza și blanchetele pentru celelalte acte. În octombrie va veni prima tranșă de 60 de mii de blanchete de la compania poloneză. În noiembrie va mai veni un lot de 200 de mii, care ne readuce la normalitate. Noi ne cerem scuze de la cetățeni pentru acest disconfort, dar noi nu ne puteam permite să perpetuăm o schemă”, a mai spus șeful ASP.

Acum câteva luni, Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari obținuți în urma achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte de la o firmă din Lituania.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU