(VIDEO) Moldova Tourism Forum, cel mai mare eveniment dedicat turismului, s-a desfășurat în data de 29 și 30 septembrie

10 Oct. 2022, 15:06
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Oct. 2022, 15:06 // Actual //  MD Bani

Moldova Tourism Forum, cel mai mare eveniment dedicat domeniului turismului, s-a desfășurat în data de 29 și 30 septembrie.

Forumul este cea mai importantă platformă de comunicare pentru membrii industriei, partenerii din sectorul public și privat și reprezentanți ai comunității internaționale implicați în dezvoltarea sectorului turismului.

Evenimentul a fost organizat de Agenția de Investiții din Moldova, în colaborare cu Ministerul Culturii, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern (ANTRIM) și partenerii strategici USAID și Suedia.

Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID Moldova: „Consider că o industrie, un sector precum turismul ar trebuie să continue să se dezvolte, să crească și să inoveze. Este important ca toți jucătorii cheie să fie adunați în același loc, evident, aici, în Moldova. De asemenea, este necesară și expertiză din întreaga lume, să fie cunoscute tendințele globale, pentru a înțelege să prezentăm și să vindem Moldova. – Cred că de fiecare dată când apar provocări la nivel global și, bineînțeles, în regiune, este mai important ca niciodată, să ne asigurăm că Moldova are cea mai bună gândire, cele mai bune idei, pentru a ne asigura că sectorul continuă să crească.”

Tema ediției a fost inspirată din ospitalitatea gazdelor din întreaga țară, pe parcursul crizei refugiaților ucraineni.

Campania „O țară mică cu inima mare” a fost și un studiu de caz pentru repoziționarea Moldovei pe harta globală.

În ultimele luni, Activitatea de Susţinere a Competitivității în Industria Uşoară și cea a Turismului (MCTA), un proiect EDGE în Moldova, finanțat de USAID, a implementat o serie de programe pentru consolidarea rezilienței sectorului turismului în Moldova și dezvoltarea durabilă a acestuia.

Proiectul a implementat un program de granturi în valoare totală de 1.152 de mii de dolari SUA.

Suportul financiar a fost destinat susținerii activității Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern (ANTRIM), dar și pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii (IMMM) din zonele rurale, pentru implementarea de soluții de sporire a rezilienței, inclusiv pentru eficientizare energetică și soluții bazate pe energie regenerabilă

Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID Moldova: Vreau doar să reiterez cât de incredibil este răspunsul sectorului turismului la invazia brutală a Ucrainei de către ruși și la criza refugiaților. Practic, toate aceste pensiuni le-au oferit facilități, i-au găzduit, i-au hrănit și i-au îmbrăcat pe refugiați. A fost cu adevărat o poveste uimitoare și cred că a arătat cu adevărat ce este Moldova. Cred că a fost important pentru noi să recunoaștem toate aceste contribuții și să continuăm să căutăm modalități de a ajuta aceste pensiuni să continue să crească, pentru a construi reziliența. Am oferit granturi pentru 40 de pensiuni pentru a le ajuta în moduri diferite, i-am ajutat să aibă mai multe surse de energie regenerabilă și altele. Este o modalitate de a ne asigura că industria trece printr-o perioadă dificilă și apoi are și capacitatea de a crește și de a deveni din ce în ce mai competitivă în viitor.

Începând cu anul 2013, USAID Moldova a susținut dezvoltarea sectorului turismului, pentru dezvoltarea economică a țării și competitivitatea în regiune

Dezvoltarea industriei contribuie la crearea unui mediu favorabil afacerilor, la crearea locurilor de muncă și sporirea nivelului de trai în mediul rural.

Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID Moldova: Există o mulțime de motive (pentru a sprijini sectorul turismului). Primul motiv este să ne asigurăm că există locuri de muncă și venituri disponibile în zonele rurale, unde se practică atât de mult turismul. Așadar, sperăm să dezvoltăm pensiunile, nu doar pentru a stimula acele afaceri, dar și pentru că ajută comunitățile din jurul lor. O mare parte a fost asociată cu sprijinirea sectorului vinicol, vezi, știi ce se întâmplă în ceea ce privește dezvoltarea unui brand de vin și cât de vechi este. De asemenea, dezvoltarea cramelor duce către noi oportunități turistice. Cred că am reușit să ajutăm ambele sectoare să se dezvolte. De asemenea, este foarte important din punct de vedere cultural, la fel cum turismul vinicol este o modalitate prin care Moldova poate arăta lumii toate lucrurile uimitoare despre cultura sa.

 Datorită suportului USAID, în 2014, a fost lansat brand-ul  turistic de țară — Pomul vieții.

De atunci, Moldova a devenit cunoscută, pe plan mondial, ca o destinație turistică autentică, cu locuri pitorești și experiențe turistice de aventură ușoară.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală