(FOTO) Ce locuri să vizitezi în Moldova în acest weekend? Sunt perfecte pentru iubitorii de natură

14 Oct. 2022, 04:52
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
14 Oct. 2022, 04:52 // Au Bani //  MD Bani

Se apropie weekendul și nu știi ce să faci? Bani.md ți-a pregătit cinci destinații din țară care merită a fi descoperite. Iată ce locuri să vizitezi în Moldova într-un weekend de toamnă.

1. Pădurea Domnească

Pădurea Domnească este o Rezervație Naturală din Republica Moldova ce se întinde pe o suprafață de peste 5700 de hectare dintre care aproape 5000 de hectare sunt acoperite cu păduri. Poarta de acces în rezervație se află în localitatea Moara Domnească, raionul Glodeni, care se află la 150 de km de Chișinău. Pădurea Domnească este unicul loc în care pot fi admirați zimbrii, cele mai masive animale din Europa. De asemenea, vizitatorii vor avea posibilitatea să se relaxeze la umbra stejarilor de 300-400 de ani.

Zimbrăria este cel mai vizitat loc din Pădurea Domnească.  Destinația see află la o distanță de circa doi kilometri de la poarta de acces pe teritoriul protejat. Vizita la zimbrărie costă 50 de lei/matur, 30 lei/copil.

Pe teritoriul Pădurii Domnești se găsește și pensiunea „La Fontal”, unde poți rămâne peste noapte.

De asemenea, dacă ajungi la Pădurea Domnească, nu rata șansa să vizitezi muzeul natural „Suta de Movile”.

2. Green Village

Green Village este un complex turistic aflat în satul Roșu, raionul Cahul. Complexul dispune de mai multe căsuțe primitoare. De asemenea, Green Village se mândrește cu o zonă de camping , unde te poți opri cu rulota sau cortul.

Green Village are o locație perfectă: situat pe o terasă ridicată, complexul oferă o priveliște extraordinară pentru a admira apusul soarelui. Iar mica podgorie este perfectă pentru o cină romantică, în stil toscan, la apus de soare.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

3. Parcul Țaul

În satul Țaul din raionul Donduşeni se află cel mai mare parc din Moldova. El a fost creat la începutul secolului al XX-lea, împrejurul conacului familiei Pommer.  Parcul Țaul are cele mai multe specii de conifere și foioase de origine străină – circa 150 de specii.
Aici puteți admira reședința sătească a boierului Pommer și vă puteți plimba pe aleile și cărările decorate de diverse compoziții florale, copaci.

4. Lunca Prutului de Jos

Rezervația științifică Prutul de Jos este o arie protejată amplasată în cursul de jos al râului Prut, incluzând Lacul Beleu și împrejurimile sale. Locul este perfect pentru un weekend în sânul naturii. Chiar dacă nuferii nu mai sunt în floare, peisajul est eminunat.

5. Canioanele din Șoldănești

La o distanță de 130 de km de Chișinău, iubitorii de natură vor găsi canioanele Șoldănești. Acolo găsești totul: cascadă, peșteri, stânci, ruine, pădure

Teleporttravel a realizat și un itinerar care te va ajuta să descoperi canioanele de la Șoldănești.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău