Alaiba iese la atac! Îi spune pa Gazpromului: Dependența de Rusia trebuie să se termine cât mai curând

14 Oct. 2022, 14:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Oct. 2022, 14:22 // Actual //  bani.md

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba acuză fostele guvernări că nu au făcut nimic pentru a crește independența energetică a Republicii Moldova.

Potrivit deputatului, din această iarnă Republica Moldova ieși mai puternică și dacă vom reuși să aplicăm și să realizăm ceea ce avem în plan, asta înseamnă „la revedere, Gazprom”, începând cu perioada imediat următoare. Dependența Republicii Moldova de Gazprom trebuie să se termine cât mai curând. Anul trecut am înțeles cu toții, încă o dată, că Gazprom nu este un partener de încredere.

„Noi, ca și guvernare, ne-am convins de asta încă anul trecut, când la sfârșitul lunii era acest semi infarct că nouă ne taie gazul. Anul trecut s-a facut istorie că prima dată s-a achiziționat gaz de la o altă companie decât Gazprom, au fost niște tranzacții de test. Anul acesta am făcut pentru prima dată în istorie rezerve gaze, suntem interconectați deja, conducta, inclusiv cu România, este deja operațională inclusiv prin Nord tehnic este posibil de adus gaze naturale din altă parte, la fel și cu electricitatea. Sunt foarte multe lucruri care trebuie realizate urgent, astfel încât energia să nu mai fie pârghie de șantaj a Federației Ruse și atunci când Republica Moldova decide, în interesul cetățenilor săi, să ia anumite decizii care nu-i plac Moscovei, atunci este acționată această pârghie. Șantajul e șantaj doar până în momentul în care îl aplici, în momentul în care ai apăsat acest buton, nu mai e șantaj”, spune deputatul PAS, Dumitru Alaiba, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Republica este amenințată de criza gazelor, deoarece gigantul rus Gazprom ar intenționa să sisteze livrarea gazelor. De la 1 octombrie a redus livrările cu 30%. Motivul, Chișinăul nu și-a onorat obligațiile de auditare a datorii istorice de 709 mil. USD.

Țara noastră are stocate 35 de milioane de metri cubi de metan în România (CSE a decis să mai achiziționeze încă 15 mil. metri cubi), cantitate ce ar ajunge pentru aproximativ 20 zile. Gazele pot fi transportate prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău care deja funcționează din 2021.

Republica Moldova este dependentă 100% de furnizorul rus de gaze Gazprom. Pentru luna octombrie prețul de achiziție este de peste o mie USD pentru mia de metri cubi, iar tariful pentru consumatorii casnici a fost majorat cu 27,2%, la 29,26 lei pentru metrul cub. Din 1 octombrie prețul de import al gazului este calculat după o altă formulă. Este vorba de 70% prețul la petrol și 30% prețul spot al metanului.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală