Economia globală ar putea să se îndrepte spre o criză ca cea din 2008. Care sunt țările cele mai expuse riscului

15 Oct. 2022, 15:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Oct. 2022, 15:16 // Actual //  bani.md

Criza inflației ar putea să evolueze într-o criză financiară similară celei din 2008. Economistul-șef al Capital Economics, Neil Shearing a explicat că țări precum Regatul Unit, Canada, Australia și Noua Zeelandă, se află într-un mare risc.

O analiză realizată de Capital Economics a arătat că este important să se facă o distincție între o criză de lichiditate și o criză de solvabilitate. Firma de investiții susține că băncile centrale dispun de instrumentele necesare pentru a face față crizelor de lichiditate care ar putea apărea drept consecință a creșterii ratelor dobânzilor și a scăderii prețurilor activelor.

Faptul care îi îngrijorează cel mai mult pe economiști este reprezentat de ratele dobânzilor foarte mari din unele țări. Acestea ar putea provoca o scădere mare și simultană a activelor. În același timp, această scădere va amenința solvabilitatea instituțiilor financiare. În acest context, Nel Shearing a explicat că majoritatea băncilor, în prezent, par mai pregătite să facă față scăderii prețurilor activelor decât erau în 2007. Cerințele de capital au crescut, iar testele de rezistență sunt mai puternice.

Ce arată analiza făcut de economiști

Capital Economics estimează că, dacă vor apărea probleme, acestea vor fi la băncile mai mici și în așa-numitul sector bancar din umbră. Este vorba de o parte a pieței care nu este la fel de atent monitorizată de autoritățile de supraveghere. De asemenea, un al doilea punct de risc este localizat în economiile în care ratele dobânzilor cresc deosebit de brusc. Dintre aceste țări, se distinge Marea Britanie. În plus, mai sunt și alte state care se pot expune riscului. Analiza a arătat că este vorba de țările care au înregistrat majorări mari la prețurile locuințelor, și anume Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

O a treia sursă de risc este identificată pe piețele valutare. Un dolar puternic poate cauza probleme companiilor care s-au împrumutat în dolari, dar nu au fluxul de venituri în dolari sau nu au o suficientă compensare a acestui risc. Așadar, acest lucru poate provoca pierderi pentru băncile care au împrumutat aceste companii.

Capital Economics mai precizează că istoria arată că fiecare criză poate provoca pagube foarte diferite economiei. Factorul cheie care determină amploarea daunelor este dacă aceste probleme vor „contamina” sistemul financiar mai larg, împiedicând creditarea. Acest lucru depinde de cât de sănătoase sunt băncile, gospodăriile și companiile, se arată în analiză, potrivit Money Review.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 10:23
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 10:23 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile din 20 de țări au încetat să mai accepte cardurile UnionPay emise de Gazprombank din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite. Retragerea numerarului prin aceste carduri nu mai este posibilă în Argentina, Ungaria, Vietnam, Grecia, Egipt, India, Indonezia, Kazahstan, Cambodgia, Qatar, Maroc, Mexic, Emiratele Arabe Unite, Thailanda, Tunisia, Turcia, Uzbekistan, Africa de Sud, Coreea de Sud și Japonia, potrivit agenției TASS. În Uruguay, bancomatele rețin aceste carduri și solicită titularilor să se adreseze băncii emitente.

În plus, cele mai mari instituții financiare din China, o țară care a devenit un furnizor cheie de bunuri pentru Rusia de la începutul războiului din Ucraina, nu mai acceptă cardurile UnionPay ale Gazprombank. Problemele au fost raportate la Bank of China, China Construction Bank, Industrial and Commercial Bank of China și Agricultural Bank of China. La încercarea de a retrage numerar, bancomatele afișează un mesaj care indică imposibilitatea efectuării tranzacției.

Pe 21 noiembrie, Statele Unite au introdus sancțiuni împotriva Gazprombank și a șase dintre filialele sale externe. Deși a menținut accesul la sistemul SWIFT în pofida războiului din Ucraina, Gazprombank a fost principalul „hub” pentru plățile de gaz către Europa. Departamentul Trezoreriei SUA, prin Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC), a justificat sancțiunile afirmând că Gazprombank joacă un rol activ în finanțarea războiului împotriva Ucrainei, inclusiv prin facilitarea achizițiilor de echipamente militare și plata soldaților.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală